*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η αφέλεια του γέλιου

"Naivete du rire" (Πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά)

Συγγραφή: · René Girard
Μετάφραση: ·Βασίλης Πατσογιάννης
Έκδοση: Φεβρουάριος 2026 από "Εκδόσεις Πλέθρον"
Σελ.:160 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-348-410-3


Θέμα: "Κοινωνιολογία" "Κοινωνικές επιστήμες"

«Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο από ό,τι σήμερα να κάνεις τους ανθρώπους να γελάσουν. Παρά ταύτα, τα διακυβεύματα είναι τόσο μεγάλα και οι κίνδυνοι τόσο σοβαροί, που το γέλιο μας δεν μπορεί πλέον να είναι τόσο αυθόρμητο και σίγουρο όπως παλιά. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο φανερή η εύθραυστη, ασταθής και “νευρική” φύση του γέλιου. Όταν εξετάζει κανείς το είδος του χιούμορ που κυριαρχεί σήμερα, είναι εύλογο να σκεφτεί ότι η εποχή μας προσθέτει–ή μάλλον αποκαλύπτει– μια νέα διάσταση στην περίφημη ρήση του Μολιέρου για το γέλιο και τη δημιουργία της κωμωδίας: “Είναι τόσο παράξενο να κάνεις έντιμους ανθρώπους να γελάσουν’’».
Έτσι θυμάται ο Ρενέ Ζιράρ, στα 1972, το πρώτο του δοκίμιο που βρέθηκε ανάμεσα στα «very important papers» που περιείχαν τα αρχεία του. Τούτο το δακτυλόγραφο των 78 σελίδων ήρθε στην επιφάνεια από τη Μάρθα Ζιράρ και τον Μπενουά Σαντρ. Ανακαλύπτουμε σε αυτό τον στοχασμό ενός Γάλλου κατά το απόγειο του μακαρθισμού. Όταν δεν νοείται λογικός και παράλογος, μηχανικός και ζωντανός, αυτός με τον οποίο γελάμε κάνει το γέλιο ένα κοσμικό δηλητήριο.
Όμως το αυθεντικό χαμόγελο, το «φωτεινό χαμόγελο», αρνείται την απομόνωση του γέλιου, επιδιώκει να δημιουργήσει δεσμούς, είναι μια χειρονομία υποδοχής, και αναγνώρισης. Εκφράζει ίσως μια πρόσκληση για ένα από κοινού γέλιο.
Ένας σπουδαίος στοχασμός προσφέρεται, τελικά, στο αναγνωστικό κοινό.

Μπενουά Σαντρ: Εν αρχή ην ο γέλως
Γέλιο και φιλοσοφία: «αποτυχημένες μεταστροφές»
Ένας μεγάλος κωμικός συγγραφέας
Μια φαινομενολογία του γαργαλήματος
Η «οπτική του ιερού»
Ρενέ Ζιράρ: Η αφέλεια του γέλιου
[Το γαργάλημα]
[Ένα αδικαιολόγητο γεγονός]
[Αιτιοκρατία και ελευθερία]
[Το μη δικαιολογημένο αντικείμενο]
[Ελαφρύ γέλιο και φυσικό γέλιο]
[Οι δύο πηγές του γέλιου]
[Το υποκείμενο και ο κόσμος του]
[Η σύγκρουση των γελώντων]
[Οι υποτιθέμενες αιτίες του γέλιου]
[Οι κόσμοι του δρώντος και του μάρτυρα]
[Το θαύμα του γέλιου]
[Αποκήρυξη του είναι και μεταστροφή]
[Δύο αντίθετες αναγωγές]
[Η μεταστροφή]
[Η κωμική τέχνη]
[Το ιερό γέλιο]
[Το ανώτερο γέλιο]
[Το γέλιο και το συναίσθημα]
[Το χαμόγελο]
[Η ουσία του γελοίου]
[Η γένεση του γέλιου]
Παράρτημα
Μια επισφαλής ισορροπία. Δοκιμή ερμηνείας του κωμικού

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ