*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Περί ηθικής

Λόγος και αντίλογος: Ιδεαλισμός ή ρεαλισμός

"Débat sur l' éthique: Idéalisme ou réalisme" (Πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά)

Συγγραφή: · Charles Larmore · Alain Renaut
Μετάφραση: · Μιχάλης Πάγκαλος
Επιμέλεια: ·Γιάννης Παπαδημητρίου
Έκδοση: Μάρτιος 2006 από "Πόλις"
Σελ.:120 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-435-098-6


Θέμα: "Ηθική" "Φιλοσοφία, Σύγχρονη"

O Τσαρλς Λάρμορ και ο Αλαίν Ρενώ, από διαφορετικούς φιλοσοφικούς ορίζοντες ο καθένας, υπερασπίζονται την αρχή της αυτονομίας της ηθικής και υιοθετούν κριτική στάση απέναντι στην υποκειμενιστική αντίληψη της αξίας. Ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται κατά πανομοιότυπο τρόπο το πρόβλημα της αντικειμενικότητας των αξιών και των κανονιστικών αρχών.
O διάλογος μεταξύ των δύο συγγραφέων ξεκίνησε με αφορμή μια "φιλοσοφική αλληλογραφία". Αναπτύχθηκε και αποκρυσταλλώθηκε με την ευκαιρία μιας δημόσιας συζήτησης, που έγινε στη Σορβόννη στις 15 Μαΐου 2003. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, οι συνομιλητές και οι πολυάριθμοι ακροατές που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη δημιουργική τους αντιπαράθεση είδαν να αναδεικνύονται προοδευτικά, και μάλιστα με ολοένα μεγαλύτερη ακρίβεια, οι όροι μιας ριζικής αντίθεσης ως προς τον τρόπο θεώρησης της ηθικής. Αμφότεροι οι συνομιλητές προσήλθαν αρχικά στη συζήτηση με το αίσθημα ενός κοινού φιλοσοφικού ορίζοντα. Καθώς όμως η συζήτηση προσαρμόστηκε στη δυναμική των διευκρινίσεων και των αλλεπάλληλων εμβαθύνσεων, αναδιαρθρώθηκε με τρόπο συναρπαστικό πάνω στους όρους μιας κλασικής φιλοσοφικής αντιπαράθεσης, δηλαδή της αντιπαράθεσης μεταξύ ιδεαλισμού και ρεαλισμού.
Από το γενικό πλαίσιο αυτής της συναρπαστικής συζήτησης, που στηρίζεται στις πιο κλασικές θεματικές της ηθικής φιλοσοφίας, θα μπορούσαμε να αντλήσουμε τα στοιχεία ενός εξαιρετικά επίκαιρου και ζωντανού αναστοχασμού των αντιλήψεων περί ηθικής στις σύγχρονες κοινωνίες.

(Patrick Savidan)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας