*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

23η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας 2005

Ελληνική συμμετοχή: Νίκος Αλεξίου, Λίζη Καλλιγά


Συγγραφή: ·Χριστίνα Πετρηνού ·Αλεξάνδρα Κοροξενίδη
Επιμέλεια: ·Χριστίνα Πετρηνού ·Ελένη Σαρόγλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: · Νίκος Αλεξίου · Λίζη Καλλιγά
Έκδοση: 2005 από "Cube Art Editions [ Κύβος Εκδόσεις Τέχνης ]"
Σελ.:140 (21χ18), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-87354-6-7


Θέμα: "Τέχνη, Σύγχρονη"

Ο δίγλωσσος κατάλογος της 23ης Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, αποτελεί συνέκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού και των εκδόσεων Κύβος. Οι εκδόσεις Κύβος, για πέμπτη χρονιά συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στο χώρο του βιβλίου, εκδίδοντας βιβλία γύρω από το έργο καλλιτεχνών, ή βιβλία που προκύπτουν από τις ιδέες καλλιτεχνών πάνω σε κάποιο θέμα. Τα βιβλία γύρω από το έργο καλλιτεχνών, λειτουργούν ως κατάλογοι και δημιουργούνται είτε με αφορμή κάποια έκθεση, είτε χωρίς αφορμή απλά σαν καταγεγραμμένα ντοκουμέντα του έργου του καλλιτέχνη.
Τα βιβλία που βασίζονται σε κάποια ιδέα που είχε ο καλλιτέχνης, αντιμετωπίζονται
ως αυτοτελή έργα και ξεφεύγουν από την ευρεία έννοια του βιβλίου αγγίζοντας περισσότερο την έννοια του "έργου" και του "project" (artists' books). Και οι δύο αυτές εκδόσεις απαιτούν την στενή και αμοιβαία συνεργασία εκδότη και καλλιτέχνη έτσι ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Στόχος για τον κατάλογό αυτό υπήρξε η άρτια παρουσίαση των έργων των δύο καλλιτεχνών και η δημιουργία μίας έκδοσης που μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου αρχείου για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.
Ο Νίκος Αλεξίου και η Λίζη Καλλιγά, εικαστικοί διαφορετικής γενιάς, ιδιαίτερα καταξιωμένοι στον χώρο της τέχνης, επελέγησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού για
να αποτελέσουν την Εθνική Συμμετοχή της 23ης Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1/12/05-28/02/06) την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η ιστορικός τέχνης Χριστίνα Πετρηνού. Για τη διοργάνωση, υπό τον τίτλο "Διαφάνεια του Σύμπαντος-Μαγεία της Μεσογείου", οι δύο καλλιτέχνες εκθέτουν μαζί για πρώτη φορά. Αν και οι δουλειές τους δεν φαίνονται να συμπίπτουν, εν τούτοις έχουν ένα κοινό στοιχείο: επεξεργάζονται και ενσωματώνουν στα έργα τους το άυλο φως ως ύλη.
Η Λίζη Καλλιγά τιμήθηκε για τη σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών της "Κολυμβητές" με την ανώτερη διάκριση της Μπιενάλε, το "Χρυσό Φάρο Αλεξανδρείας", μετά από κρίση της διεθνούς επιτροπής. Η Καλλιγά παρατηρεί και φωτογραφίζει στην παραλία του Αγίου Νικολάου στις Σπέτσες τους "ανώνυμους κολυμβητές" στο πρωινό καλοκαιρινό τους μπάνιο στη θάλασσα.
Ο Νίκος Αλεξίου συμπύκνωσε σε μία εγκατάσταση έργα που αφορούν το σύνολο της δουλειάς του, δημιουργώντας ένα είδος αναδρομικής έκθεσης, υπό τον τίτλο
"Angel rolling up the heavens" (2005).

(2009) Το βλέμμα του χρόνου. Ιστορίες εικόνων, Μουσείο Μπενάκη

(2009) The Perspective of Time Pictorial Histories, Μουσείο Μπενάκη

(2005) Νίκη Καναγκίνη, Futura

(2002) Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Συλλογή Πορταλάκη

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας