*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Περί τραγωδίας και τρυγωδίας

Οκτώ διαδρομές στο τραγικό και το κωμικό θέατρο


Συγγραφή: · Καίτη Διαμαντάκου
Υπεύθυνος Σειράς: · Γιώργος Π. Πεφάνης
Έκδοση: Ιούνιος 2007 από "Εκδόσεις Παπαζήση"
Σελ.:664 (21χ15), Δερματόδετο, ISBN: 960-02-2100-6


Θέμα: "Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) - Ερμηνεία και κριτική" "Ελληνικό δράμα (Κωμωδία) - Ερμηνεία και κριτική" "Θέατρο - Ερμηνεία και κριτική" "Νεοελληνικά θεατρικά έργα - Ερμηνεία και κριτική"

Οκτώ ερμηνευτικές διαδρομές στο αχανές πεδίο του θεάτρου καταγράφει ο παρών τόμος· οκτώ προσωπικές διαδρομές στα εύφορα πάντα εδάφη της τραγωδίας και της κωμωδίας, άλλοτε εξαντλητικότερες κι άλλοτε πιο βραχείες, που επιχειρήθηκαν κάποτε στο παρελθόν ή στο πρόσφατο παρόν και που τώρα έρχονται -επεξεργασμένες και τοπογραφημένες- να προταθούν επί χάρτου στον αναγνώστη-συνοδοιπόρο που θα ήθελε να τις ακολουθήσει, είτε αυτός γνωρίζει ήδη καλά είτε αγνοεί εντελώς το περιβάλλον τοπίο, τις ευκολίες και τις κακοτοπιές του.

Σ' αυτή την περιήγηση, η τραγωδία και η κωμωδία εναλλάσσονται ή συμβαδίζουν, έτσι όπως πάντα το τραγικό και το κωμικό εναλλάσσονται και συμβαδίζουν στην ιστορία του πολιτισμού και του θεάτρου μας. Αυτή την ουσιαστική συμπληρωματικότητα και συνεχή μετατόπιση μεταξύ των δυο θεμελιακών θεατρικών ειδών, επιχειρεί να αποτυπώσει -ακουστικά και οπτικά- και ο τίτλος του παρόντος τόμου, επιλέγοντας να συμπαραθέσει στη λέξη "τραγωδία", αντί της καθιερωμένης λέξης "κωμωδία", τη συνώνυμη, εξίσου αρχαία, πλην ασυνήθιστη λέξη "τρυγωδία", που εμφανίζεται κάποιες φορές στις κωμωδίες του Αριστοφάνη.

Περί τραγωδίας και τρυγωδίας μελετήματα, λοιπόν, τα οποία συστοιχίζονται εδώ σε μια προσπάθεια χρονολογικής μάλλον ταξινόμησης, η οποία αφορμάται από το αρχαιοελληνικό παρελθόν ("Νόσοι και ιάσεις στην αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία", "Θηβαϊκός κύκλος: Η τοπολογία μιας καταραμένης γενιάς", "Η αναγνώριση στην Ελένη του Ευριπίδη και η κωμική αποκατάστασή της στις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη", "Από τις πανηγύρεις του Αριστοφάνη στις ομηγύρεις του Μενάνδρου") για να καταλήξει στο νεοελληνικό ή και παγκόσμιο παρόν ("Φαίδρας Έρως: το παλίμψηστο μιας πολύ παλιάς ιστορίας", "Από τον Αριστοφάνη στον Καμπανέλλη: εναλλαγές και παραλλαγές του κωμικού", "Η πρόσληψη της Ρωμαϊκής και της Νέας Κωμωδίας από τη νέα ελληνική σκηνή", "Η επιβίωση της παρ(ατραγ)ωδίας στη νέα ελληνική δραματουργία") καλύπτοντας ένα μικρό κομμάτι από το χώρο της σχετικής έρευνας αλλά και από τις διαφορετικές δυνατότητες ερμηνευτικής προσέγγισης των θεμάτων.

(2017) Αντεπίθεση πυρών , Εκδόσεις Πατάκη

(2011) Αττική κωμωδία, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2008) Της Αγνής: υστερόγραφο, Ergo

(2007) Στην αρχαία κωμική ενδοχώρα, Καρδαμίτσα

(2007) Χ Διεθνής συνάντηση αρχαίου ελληνικού δράματος, 2000: 2500 χρόνια αρχαίου ελληνικού δράματος:παράδοση και προοπτικές. ΧΙ Διεθνής συνάντηση αρχαίου ελληνικού δράματος, 2002: Θηβαϊκός κύκλος, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

(2006) Σταθμίσεις και ζυγίσματα, Εκδόσεις Παπαζήση

(2005) Πορείες και σταθμοί, Αιγόκερως

(2003) Λογοτεχνική θεωρία, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2003) Εισαγωγή στην κοινωνιολογική συλλογιστική, Καρδαμίτσα

(2002) Οι φυλακές της μιζέριας, Εκδόσεις Πατάκη

(2001) Η πίστη στην τάξη, Εκδόσεις Πατάκη

(2001) Για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα, Εκδόσεις Πατάκη

(2001) Οι ευαγγελιστές της αγοράς, Εκδόσεις Πατάκη

(1999) Επείγουσες διαγνώσεις και θεραπείες για ένα πανεπιστήμιο σε κατάσταση κινδύνου, Εκδόσεις Πατάκη

(1998) Αντεπίθεση πυρών, Εκδόσεις Πατάκη

(1998) Ο ποιητής και ο χρόνος, Καρδαμίτσα

(1998) Για την τηλεόραση, Εκδόσεις Πατάκη

(1998) Οι απόκληροι, Καρδαμίτσα

(1998) Φλωρεντία, Μαραθιά

(1995) Οι πολιτικές ιδέες του Ισοκράτη, Καρδαμίτσα

(1988) Ποιος ήτον ο Γεώργιος Βιζυηνός, Ευθύνη

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας