*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Μύθος, αλληγορία και κοινωνία

Η περίπτωση Paolo Veronese


Συγγραφή: · Φανή Μουμτζίδου
Υπεύθυνος Σειράς: · Νίκη Λοϊζίδη
Έκδοση: Δεκέμβριος 2007 από "Νεφέλη"
Σελ.:280 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-211-864-4


Θέμα: "Ζωγράφοι" "Τέχνη - Ερμηνεία και κριτική" "Τέχνη, Αναγεννησιακή"

Ο ζωγράφος Paolo Veronese (1528-1588) είναι από τους γοητευτικότερους "μυθοπλάστες" της βενετσιάνικης Ύστερης Αναγέννησης. Σε μία εποχή κατά την οποία η Βενετία είχε ήδη αρχίσει να παρακμάζει, με τις αλληγορικές παραστάσεις του προβάλλει μία σειρά από "μύθους": το "μύθο" της δίκαιης διακυβέρνησης της πόλης, το "μύθο" της θαλασσοκρατίας της, το "μύθο" του ευσεβούς κράτους, ή τέλος, το "μύθο" της ελευθερίας των κατοίκων.

Ζώντας σε μία εποχή κατά την οποία η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι περίπου αδιανόητη και υπόλογη απέναντι στη βενετσιάνικη Ιερά Εξέταση, ο αναγεννησιακός ζωγράφος φιλοτέχνησε έργα που αποτελούν αντικείμενα αξεπέραστης αισθητικής απόλαυσης και εξαιρετικά δείγματα δεξιοτεχνίας. Οι αλληγορίες του πραγματικά σαγηνεύουν τον θεατή με τις εικαστικές τους αρετές, ενώ παράλληλα τον "εισάγουν" σε έναν κόσμο που άλλοτε έχει συνάφεια με την πραγματικότητα και άλλοτε έχει το ρόλο απλού προπαγανδιστικού μέσου.

Έτσι, στα εικονογραφικά σύνολα του Veronese στα οποία η ελληνική μυθολογία εμπνέει την αφήγηση, η Βενετία ταυτίζεται συχνά με μυθολογικά αρχέτυπα όπως η Αφροδίτη ή η Μεγάλη Μητέρα (Gran Madre), το βενετσιάνικο κράτος αποδίδεται μέσω της μυθολογικής προσωπικότητας του Δία, ενώ προσωποποιήσεις των θεών του Ολύμπου εμφανίζονται προκειμένου να ενισχύσουν το γενικό αλληγορικό-διδακτικό πνεύμα.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας