*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Τόπος: Απέργης

Τόποι: μια έκθεση, μια προσέγγιση, ένα μουσείο, μια ιστορία: Απόψεις της τέχνης μέσα από τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ)


Συγγραφή: ·Έφη Στρούζα
Γλυπτική: · Αχιλλέας Απέργης
Έκδοση: Σεπτέμβριος 2007 από "Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης"
Σελ.:19 (28χ21), Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Γλυπτική, Ελληνική" "Γλύπτες" "Τέχνη, Σύγχρονη"

[...] Η ιδιαίτερη συμβολή του Αχιλλέα Απέργη στην αφαίρεση αναγνωρίζεται στην ιδιομορφία της πλαστικής του γλώσσας, η οποία επιτυγχάνεται ύτερα από ένα μακρύ και επίπονο πειραματισμό με το υλικό. Από τα τέλη της δεκαετίας του '50 κι έπειτα, η γλυπτική γίνεται γι αυτόν ένα μέσο διατύπωσης των οραμάτων του και της νοητικής του σχέσης με τον υλικό κόσμο και με τη ζωή.

Η απομάκρυνση από την παραστατική γλυπτική έχει ήδη ολοκληρωθεί το 1958, όταν εκθέτει στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας τα πρώτα δείγματα της προσωπικής του αφαιρετικής πλαστικής γλώσσας, διατυπωμένης σε μια σειρά από γλυπτά, εκτελεσμένα με την τεχνική της τήξης των μετάλλων. Χρησιμοποιεί σιδερένιες βέργες, τις οποίες συνενώνει με μέσο την οξυγονοκόλληση. Με τη φλόγα του οξυγόνου, αρχίζει να σχεδιάζει ανάγλυφα πάνω στις μεταλλικές επιφάνειες που σχηματίζει. Με αυτή τη μέθοδο, μετασχηματίζει τη συμπαγή ιδιότητα του υλικού σε σχεδόν δισδιάστατη επιφάνεια, που πάλλεται από εντάσεις, από ίχνη διάβρωσης, καταστροφής, αποτυπώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τις εμπειρίες και τις μνήμες του πολέμου και των μεταπολεμικών κακουχιών. Ο όγκος του υλικού μετατρέπεται σε ένα σύνολο από ανάγλυφες ρυθμικές κινήσεις, που εκτοξεύονται σα μια τρισδιάστατη γραφή μέσα στο χώρο. [...]

(από το δοκίμιο της Έφης Στρούζα)

(2011) Θόδωρος, γλύπτης, Μουσείο Μπενάκη

(2008) Parkour, Μουσείο Μπενάκη

(2007) Χαράξεις, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

(2007) Εικαστικό πανόραμα στην Ελλάδα 2007, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας