*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ταμπουράς: Μέθοδος διδασκαλίας

Ανώνυμα ελληνικά τραγούδια: Θεωρητικό πλαίσιο και μουσικές αναλύσεις


Συγγραφή: ·Νίκος Γράψας
Έκδοση: Δεκέμβριος 2007 από "Νικολαΐδης Μ. - Edition Orpheus"
Σελ.:76 (30χ21), Σπειροειδές, ISBN: 960-7266-57-9


Θέμα: "Παρτιτούρες" "Μουσικά όργανα" "Μουσική - Σπουδή και διδασκαλία" "Τραγούδια, Ελληνικά"

Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο μέρος ενός συστήματος διδασκαλίας για το όργανο του ταμπουρά, όχι μόνον ως μέσου αναφοράς για την κατανόηση του τροπικού συστήματος της ελληνικής -λεγόμενης παραδοσιακής- μουσικής, αλλά κυρίως ως σολιστικού και συνοδευτικού παράλληλα μουσικού οργάνου με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και ευρύτατο ρεπερτόριο.
Στις πρώτες αυτές γραμμές κρίνουμε αναγκαία την οριοθέτηση των στόχων του συστήματος καθώς και την παράθεση προτεινόμενης μεθόδου για τη διδασκαλία των μουσικών κομματιών:
Ως άμεσος στόχος του συστήματος προτάσσεται η εισαγωγή του μαθητή στα ρυθμικά, Φθογγολογικά και μορφολογικά ιδιώματα των ανώνυμων ελληνικών και ελληνόφωνων, κυρίως, τραγουδιών. Επιδίωξή του είναι η αισθητική καλλιέργια του μαθητή, εφ' όσον αυτός μαθαίνει παράλληλα να εκτιμά τη γλώσσα και τους ρυθμούς, την έννοια του τραγουδιού ως δομικού έργου και τη μελωδία ως εκφραστικό στοιχείο του λόγου που όμως υπακούει σε φθογγολογικούς και ρυθμολογικούς δομικούς κανόνες.
Ένας ακόμη στόχος που μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγικός, αφορά στην ευχέρεια κατασκευής και ανάπτυξης μιας απλής μελωδικής φόρμας ασματικής μορφής που μπορεί να αποκτήσει ο σπουδαστής καθώς και στη σύνθεση των απλών ρυθμών σε σύνθετες ρυθμικές φόρμες για μεγαλύτερα έργα που μπορεί να αποπειραθεί.
Στους επακόλουθους στόχους των προηγουμένων μπορούμε να εντάξουμε την ανάπτυξη μουσικής ακοής, σωματικής εγρήγορση ς, αναλυτικής προσοχής, συνθετικής σκέψης, αφαιρετικής αντίληψης και δομικής σχεδιαστικής λειτουργίας μέσω του αυτοσχεδιασμού (ξεκινώντας από τα μελωδικά "μότο" του κάθε τραγουδιού). Ο μαθητής προετοιμάζεται για την προσέγγιση επωνύμων έργων του κόσμου, των λαών, των πολιτισμών.
Τα τραγούδια προσφέρονται αφ' ενός μεν για επαρκή εκπαίδευση στην οργανοχρησία δεξιότητα, αφ' ετέρου δε για την κατανόηση μουσικών ιδιωμάτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως μελωδικά και ρυθμικά ευρηματικά μοτίβα. Σημαντικό είναι να τονισθεί το απόλυτο ταίριασμα των μοτίβων αυτών με τους τονισμούς της ελληνικής γλώσσας στα διάφορα μετρικά γλωσσικά σχήματα/στιχουργήματα.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας