*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Εκκλησιαστικός λόγος και λαϊκός πολιτισμός τον 16ο αιώνα: Η περίπτωση του Παχωμίου Ρουσάνου


Συγγραφή: · Μανόλης Γ. Σέργης
Έκδοση: Ιούλιος 2008 από "Κυριακίδη Αφοί"
Σελ.:300 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-467-005-0


Θέμα: "Θεολογία " "Εκκλησιαστική ιστορία" "Πολιτισμός, Λαϊκός"

Ο ζακύνθιος μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος ήταν ο επίσημος αναπαραγωγός του αυθεντικού και ηγεμονικού λόγου της Ανατολικής Εκκλησίας τον 16ο αι., ο κύριος "ιδεολογικός πυλωρός" του θεολογικού συστήματός της.

Στην παρούσα εργασία αναλύεται ο αυτόκλητος αγώνας του να απαλλάξει το "ελληνίζον" στη θρησκευτική συμπεριφορά του ποιμνίου της από τη "διπλή ταυτότητά" του και να τη μετασχηματίσει σε ακραιφνώς ορθόδοξη χριστιανική, μεταλλαγή που θα το οδηγούσε στην επίτευξη της διαχρονικής στοχοθεσίας της Ορθοδοξίας: τη σωτηρία της ψυχής. Η στάση της Εκκλησίας έναντι κάποιων μορφών του λαϊκού πολιτισμού (είτε ως αρχαιοελληνικών "συνεχειών", είτε ως δημιουργημάτων των νέων συνθηκών της λαϊκής ζωής) είναι πανομοιότυπη από της υπάρξεως της μέχρι και σήμερα.

Τα κείμενα του Ρουσάνου, λοιπόν, τα σχετιζόμενα αμέσως ή εμμέσως με το αξιακό σύστημα του λαϊκού πολιτισμού, είναι ένας "συνεχιζόμενος διάλογος" ανάμεσα στα δεδομένα του 16ου αι. με αυτά των προηγουμένων αιώνων, αλλά και όσων επακολούθησαν. Όμως η "ελληνίζουσα" λαϊκή παράδοση επιβίωσε. Τα περισσότερα από τα καταγγελλόμενα ανά τους αιώνες "ειδωλολατρικά" έθιμα συνεχίζουν να υφίστανται μέχρι σήμερα, είτε ως επιβιώσεις είτε ως φολκλορικού ενδιαφέροντος αναβιώσεις.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας