*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Οπτικός πολιτισμός και κοινωνικές ανισότητες: Οι φωτογραφίες πολέμου


Συγγραφή: · Χριστίνα Κωνσταντινίδου
Έκδοση: Απρίλιος 2011 από "Futura"
Σελ.:198 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-9489-12-5


Θέμα: "Πόλεμος" "Φωτογραφία - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις" "Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάς" "Κοινωνιολογία της κουλτούρας"

Σην παρούσα μελέτη γίνεται προσπάθεια ανάλυσης της οπτικής κατασκευής της ανθρώπινης οδύνης σε καιρό πολέμου. Ακολουθώντας την άποψη της Sontag, σύμφωνα με την οποία, ακόμα και σήμερα που η ατέρμονη αναπαράσταση μέσω της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, του βίντεο κ.λπ. είναι το φυσικό μας περιβάλλον, η φωτογραφία "προσφέρει έναν γρήγορο τρόπο για να κατανοήσουμε κάτι και μία συμπυκνωμένη μορφή για να το απομνημονεύσουμε", αναλύονται οι φωτογραφίες πολέμου στο συγκείμενο των καθημερινών ειδήσεων, καθώς προσφέρουν ένα πλούσιο ρηματικό και οπτικό πεδίο για τον ερευνητή. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις σημασιοδοτήσεις των φωτογραφιών και του συγκειμένου τους που δημοσιεύτηκαν στις αθηναϊκές εφημερίδες το Μάρτιο και Απρίλιο 2003 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Πολέμου στο Ιράκ. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιείται μια κοινωνιο-σημειωτική ανάλυση των τυπικών μορφών και σημασιοδοτικών πρακτικών των ειδήσεων και εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο συγκροτούνται, μέσω των οπτικών αναπαραστάσεων του "πολέμου" και της "οδύνης", οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ των ελληνικών μέσων ως φορέων αναπαράστασης, του υπονοούμενου κοινού και των κοινωνικών ομάδων που αναπαρίστανται.

Λέξεις-κλειδιά: ΜΜΕ, αναπαράσταση, πόλεμος, φωτογραφία, ελληνικός Τύπος, Δεύτερος Πόλεμος στο Ιράκ, οδύνη, ανθρωπιστικός λόγος, οπτικός πολιτισμός.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας