*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η Πελοπόννησος

Χαρτογραφία και ιστορία: 16ος-18ος αιώνας

(Συλλογικό έργο)
Συγγραφή: · Νάσια Γιακωβάκη ·Andrea Nanetti ·Γεώργιος Κ. Λιακόπουλος · Αγαμέμνων Τσελίκας
Επιμέλεια: · Διονύσης Καψάλης
Έκδοση: Φεβρουάριος 2011 από "Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης"
Σελ.:197 (30χ24), Πανόδετο, ISBN: 960-250-454-4


Θέμα: "Ελλάς - Χάρτες" "Πελοπόννησος - Ιστορία" "Χαρτογραφία - Ελλάς" "Τέχνη - Λευκώματα"

Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης παλαιών χαρτών της Πελοποννήσου, που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου (18 Μαΐου έως 29 Οκτωβρίου 2006). Προκειμένου να αποδοθεί η πληρέστερη εικόνα της Πελοποννήσου, όπως την απαθανάτισαν οι χαρτογράφοι από τον 16ο ως τον 18ο αιώνα, το Αρχείο Χαρτογραφίας του ΜΙΕΤ συνεργάστηκε στενά με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και τον ιδιώτη συλλέκτη και μελετητή της ιστορίας της χαρτογραφίας της Πελοποννήσου κ. Αντώνη Τάντουλο.

Οι πολυάριθμοι χάρτες που συναπαρτίζουν τον Κατάλογο της Έκθεσης συνοδεύονται από ιστορικές πληροφορίες και επεξηγηματικά σχόλια. Η κατάταξή τους σε έξι επιμέρους ενότητες φωτίζει καλύτερα την εξέλιξη της χαρτογραφικής απεικόνισης της Πελοποννήσου στη διαδρομή του χρόνου. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης τρεις αξιόλογες ιστορικές μελέτες. Η πρώτη υπογράφεται από την Νάσια Γιακωβάκη ("Η Ελλάδα στην έντυπη ευρωπαϊκή χαρτογραφία"), η δεύτερη από τον Andrea Nanetti ("Βενετία και Πελοπόννησος") και η τρίτη από τον Γεώργιο Κ. Λιακόπουλο ("Η Πελοπόννησος κατά την πρώτη Οθωμανοκρατία, 1460-1688").

Όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Βίκτωρ Θ. Μελάς, η Πελοπόννησος είναι "μια περιοχή η οποία, για πολλούς λόγους, πάντα άσκησε μια ιδιαίτερη έλξη όχι μόνον σε αυτούς που την εποφθαλμιούσαν αλλά και στους χαρτογράφους όλων των εποχών". Είναι, εξάλλου, μαζί με την Αθήνα "η κοιτίδα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Σε καμιά άλλη περιοχή δεν συναντά κανείς τόσους φημισμένους τόπους. Φημισμένους και γνωστούς, αρχίζοντας από τη μυθολογία και καταλήγοντας στους ιστορικούς χρόνους". Αυτό το ένδοξο παρελθόν της, σε συνδυασμό με τον φυσικό της πλούτο, τη στρατηγική σημασία που της δίνει η γεωγραφική της θέση και τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα εδάφη της, ήταν φυσικό να συγκεντρώνουν την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων των χαρτογράφων της Δύσης. Η περίπτωση της Πελοποννήσου προσφέρεται θαυμάσια για να αναδειχθεί η ιδιαίτερη συμβολή της τέχνης της χαρτογραφίας στην ιστορική έρευνα.

(2011) Ημερολόγιο 2012: Διοσκουρίδης, Μίλητος

(2011) Αχαΐα και νότιος Ιταλία, Σήμα Εκδοτική

(2011) Η Πελοπόννησος, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

(2010) Τέχνη και τεχνική της βιβλιοδεσίας, Μουσείο Μπενάκη

(2010) Χριστιανική Μεσσηνία, Μίλητος

(2009) Ημερολόγιο 2010: Διοσκουρίδης, Μίλητος

(2006) Isolario, Adventure

(2006) Η Πελοπόννησος, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

(2006) Άγιον Όρος: Κειμήλια Πρωτάτου, Αγιορειτική Εστία

(2003) Δύο χειρόγραφοι ελληνικοί πορτολάνοι, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

(2003) Ημερολόγιο 2003: Ιωάννου Σκυλίτση, "Σύνοψις ιστοριών", Μίλητος

(1999) Η Καινή Διαθήκη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας