*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η βυζαντινή Αττική


Συγγραφή: · Χρύσα Κοντογεωργοπούλου
Έκδοση: Ιανουάριος 2016 από "Εκδόσεις Σιάτρα"
Σελ.:296 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-618-81118-2-0


Θέμα: "Αττική - Ιστορία" "Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453"

Το βιβλίο αυτό, ένα μαγευτικό ταξίδι στην άγνωστη μεσαιωνική Αττική, αποτελεί την επεξεργασμένη έκδοση της διδακτορικής της συγγραφέως: ήταν η Αθήνα μια ασήμαντη επαρχία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ή μήπως ήταν μια μητρόπολη με πολλές επισκοπές; Έβαινε συρρικνούμενη ή γνώρισε εποχές αναγέννησης με σημαντικούς ναούς, μεταξύ των οποίων ένα αυτοκρατορικό καθίδρυμα, όπως το Δαφνί; Το βιβλίο αρχίζει με την τελευταία κλασσική αναλαμπή της Ύστερης Αρχαιότητας στην Αθήνα του 4ου αιώνα, όταν ακόμη λειτουργούσαν οι φιλοσοφικές νεοπλατωνικές σχολές, και τελειώνει στις αρχές του 13ου με την έλευση των Φράγκων κατακτητών και την "αντιστασιακή" δράση του Μιχαήλ Χωνιάτη, κορυφαίας φυσιογνωμίας της εποχής. Το πρώτο μέρος του βιβλίου εξετάζει την ιστορία και τη γεωγραφία της περιοχής, το φυσικό περιβάλλον και την επίδρασή του - κατά την πλατωνική έκφραση - στην εκλέπτυνση των ψυχών, τις επικοινωνίες και την τοπική κοινωνική, οικονομική, δημογραφική αλλά και εκκλησιαστική δομή και λειτουργία. Στο δεύτερο μέρος παρατίθεται κατάλογος βυζαντινών αττικών τοπωνυμίων και σωζομένων κατά τόπο μνημείων, που συνοδεύεται από φωτογραφίες και σχέδια, κάποια από τα οποία είναι αδημοσίευτα. Τα μνημεία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της μελέτης της βυζαντινής περιόδου της περιοχής. "Εύγλωττα", ιστάμενα ή ερειπιώδη αποτελούν sine qua non για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι, grosso modo, το βυζαντινό αποτύπωμα της Αττικής. Η εκτενής βιβλιογραφία και τα χρηστικά ευρετήρια ολοκληρώνουν το έργο.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας