*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Άψαλος Αλμωπίας

Ο οικισμός της ύστερης εποχής του χαλκού


Συγγραφή: ·Αναστασία Γεωργιάδου
Έκδοση: Φεβρουάριος 2021 από "University Studio Press"
Σελ.:202 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-12-2512-8


Θέμα: "Αρχαιολογία"

Η παρούσα μονογραφία παρουσιάζει τη σωστική ανασκαφή του οικισμού ύστερης εποχής χαλκού στην Άψαλο Αλμωπίας, μετά από μελέτη του συνόλου του αρχαιολογικού υλικού που ήρθε στο φως. Γίνεται έτσι γνωστή μία θέση της Αλμωπίας, που πιθανότατα κατείχε κομβικό ρόλο στην περιοχή. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνεται η μελέτη της αρχιτεκτονικής του κυκλικού οικήματος του οικισμού, οι οικοδομικοί πηλοί του οποίου «ψήθηκαν» διατηρώντας αρκετές πληροφορίες των ξύλινων δομικών στοιχείων. Επιχειρήθηκε η ανασύνθεση της μορφής του, των βασικών χαρακτηριστικών της τοιχοποιίας του και της χρήσης του. Παρουσιάζονται τα οικοδομικά κατάλοιπα, τα υπόλοιπα σύνολα (λάκκοι, στρώσεις κεραμικής, κατασκευές) και τέλος τα ανασκαφικά δεδομένα ανά τομή. Επιπλέον, παρουσιάζεται η μελέτη της κεραμικής, ενός μεγάλου ομοιογενούς συνόλου χειροποίητων αγγείων καθημερινής χρήσης. Προηγούνται τα αγγεία πόσης και τροφής, και έπονται τα μεγάλα αποθηκευτικά και μαγειρικά σκεύη. Η μελέτη της κεραμικής περιλαμβάνει προσδιορισμό της μορφολογίας και των τεχνολογικών χαρακτηριστικών της, περιγραφή των τεχνικών διακόσμησης, παρουσίαση του υλικού, οργανωμένο ανά σχήμα και επιμέρους τύπους, και τέλος τη σύγκριση με την κεραμική γειτονικών θέσεων, αποσκοπώντας όχι μόνο στην επιβεβαίωση της χρονολόγησης του οικισμού της Αψάλου, αλλά και στην ένταξη της στο ευρύτερο πολιτισμικό και χρονολογικό πλαίσιο. Ο οικισμός της Αψάλου είναι ο μοναδικός στην Αλμωπία και ο δεύτερος μετά το Αρχοντικό, συστηματικά ερευνημένος οικισμός ύστερης εποχής χαλκού στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. • Η Αναστασία Γεωργιάδου υπηρετεί ως αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για ταφικά έθιμα και κεραμική κλασικής-ελληνιστικής εποχής, ηλειακές ληκύθους, αρχιτεκτονική και κεραμική νεολιθικής-ύστερης εποχής χαλκού και υστερορωμαϊκές αγροικίες της Αλμωπίας.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας