*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ο Άγιος Φωκάς ο Σινωπεύς


Συγγραφή: ·Παυσανίας Χ. Θάνογλου
Έκδοση: Μάρτιος 2022 από "Αρμός"
Σελ.:240 (24x17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-615-446-1


Θέμα: "Άγιοι"

Ένας άγιος για τον οποίο αναφέρεται ότι η φήμη του στη Ρώμη ήταν αντίστοιχη αυτής των αποστόλων Πέτρου και Παύλου και που αποκαλείται από τον άγιο Γρηγόριο Ναζιανζηνό «αδερφός» του απόστολου Πέτρου. Σε όλη την πρώτη χιλιετία του χριστιανισμού οι ναυτικοί επικαλούνταν και τον άγιο Φωκά ως προστάτη τους. Μερικές φορές οι καπετάνιοι που είχαν αποκοιμηθεί στο τιμόνι τον έβλεπαν να τους ξυπνάει. Άλλες φορές τέντωνε τα σχοινιά, έφτιαχνε τα πανιά και επέβλεπε από την πλώρη ώστε να μην προσκρούσουν τα πλοία τους στα βράχια. Έτσι προέκυψαν τα πολυάριθμα εκκλησάκια και τα τοπωνύμια προς τιμήν του σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες στο Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο. Στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία ο Ιωάννης Χρυσόστομος εκφώνησε λόγο για τον άγιο Φωκά, υπήρχε επίσης μία σημαντική μονή στο όνομά του.
Με το ανά χείρας βιβλίο επιχειρείται για πρώτη φορά συστηματική καταγραφή και ανάλυση των σχετικών με τον άγιο Φωκά αγιολογικών πηγών. Γίνεται λόγος για την τιμή που του απέδιδαν οι πιστοί, κατά κύριο λόγο ως προστάτη των ναυτικών και των κηπουρών. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα ιστορικά στοιχεία, αλλά και τα πορίσματα της νεότερης αρχαιολογικής έρευνας, για τους ναούς και τις μονές με το όνομα του αγίου στην Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται μία σύντομη και αυτοτελής μελέτη για τον άγιο Αθανάσιο Δαιμονοκαταλύτη που μόνασε στην μονή του Αγίου Φωκά της Τραπεζούντας.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας