*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Αιγαίο 1943


Συγγραφή: ·Μάνος Μαστοράκος
Έκδοση: 2004 από "Δούρειος Ίππος"
Σελ.:130 (28χ21), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-88355-0-Χ


Θέμα: "Αιγαίο - Ιστορία" "Ελλάς - Ιστορία - 1940-" "Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944"

Το φθινόπωρο του 1943, η προσπάθεια της Μεγάλης Βρετανίας να εκμεταλλευθεί την συνθηκολόγηση της Ιταλίας καταλαμβάνοντας την Δωδεκάνησο, προκάλεσε την αντίδραση της Γερμανίας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στο περιθωριοποιημένο μέτωπο του Αιγαίου Πελάγους.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο το 1943, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τα διδάγματα και συμπεράσματα που εξήχθησαν τότε, έχουν διαχρονική αξία, εξακολουθώντας να ισχύουν και σήμερα, δεδομένων των μονίμων τουρκικών βλέψεων. Κατά συνέπεια η μελέτη των επιχειρήσεων αυτών παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους Έλληνες.

Οι Γερμανοί, ενεργώντας με ανορθόδοξο πνεύμα και στηριζόμενοι κυρίως σε επίλεκτες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών και αμφιβίων καταδρομών, επικράτησαν, παρόλο που οι χερσαίες δυνάμεις που αφιέρωσαν ήταν πάντοτε υποδεέστερες αριθμητικώς των αμυνομένων. Με την συγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων, εξασφάλισαν αεροπορική υπεροχή και επικράτησαν του αντιπάλου, ο οποίος υπερείχε στην θάλασσα. Οι συνδυασμένες επιχειρήσεις των Γερμανών και το ανορθόδοξο πνεύμα δράσεως, εξασφάλισαν την τελευταία νίκη για το Γ’ Ράϊχ.

Η παρούσα εργασία, δεν αρκείται στην περιγραφή των πολεμικών επιχειρήσεων. Δίνει μία γενική περιγραφή της καταστάσεως που επικρατούσε στο Αιγαίο προ των γεγονότων και περιγράφει την δράση ανά διαμερίσματα. Ο συγγραφέας, έχει βασίσει την έρευνά του σε επίσημα γερμανικά αρχεία που διατηρούνται σε μικροφίλμ και δεν έχουν μελετηθεί ακόμη σε επαρκή βαθμό. Το κυριότερο όμως, ο συγγραφέας αποκαλύπτει για πρώτη φορά σε βάθος τις διπλωματικές διεργασίες που κυριάρχησαν πέρα και πάνω από όλα, σηματοδοτώντας την πρώτη σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας, για την μεταπολεμική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η περιγραφή των ιστορικών γεγονότων, αποτελεί μόνο το πρώτο μέρος της εργασίας. Το βιβλίο καινοτομεί παρουσιάζοντας στο δεύτερο μέρος ένα μοναδικό οδοιπορικό στο νησί της Λέρου και ειδικότερα στα μέρη εκείνα που εντοπίζονται απομεινάρια από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις οχυρώσεις που είχαν οργανώσει προπολεμικώς οι Ιταλοί. Χάρη σε αυτό το οδοιπορικό, ο αναγνώστης αποκτά ένα κίνητρο για πραγματική ιστορική αναζήτηση, με ένα ταξίδι στο νησί και περιήγηση στα μέρη αυτά που για πολλούς έχουν ιδιόμορφο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ιδέα, αποτελεί έναν άριστο τρόπο για έμμεση ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος σε πανέμορφους αλλά παραμελημένους προορισμούς, που υστερούν σε ανάπτυξη εν σχέσει με τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου. Έτσι το βιβλίο αποτελεί ερέθισμα για τον ταξιδιώτη, ο οποίος μπορεί να συνδυάσει την τυπική διαδικασία των καλοκαιρινών διακοπών του σε έναν όμορφο τόπο, ο οποίος όμως είναι προικισμένος από την ιστορία του, για ένα ξεχωριστό είδος «εναλλακτικού» τουρισμού.

Η επιλογή του οδοιπορικού στην Λέρο, δεν είναι τυχαία, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση επιδιώκει την ανάδειξη της πλούσιας σε αυτού του είδους «ευρήματα» νήσου, σε «ανοικτό μουσείο στρατιωτικής αρχαιολογίας».

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας