*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ομηρικοί ύμνοι. Βατραχομυομαχία.


Μετάφραση: · Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος
Υπεύθυνος Σειράς: ·Κωνσταντίνος Ζήτρος · Δημήτριος Δ. Λυπουρλής · Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου
Έκδοση: 2005 από "Ζήτρος"
Σελ.:580 (19χ13), Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 960-8437-34-2


Θέμα: "Ελληνική ποίηση, Αρχαία"

Στη σειρά "Αρχαίοι Συγγραφείς" των Εκδόσεων ΖΗΤΡΟΣ κυκλοφόρησαν σ' έναν τόμο οι "Ομηρικοί ύμνοι" και η "Βατραχομυομαχία" σε μετάφραση, σχόλια και ανάλυση του φιλολόγου Θεοδώρου Γ. Μαυροπούλου και με καλλιτεχνική παρέμβαση της Αναστασίας Π. Βαλαβανίδου.
Οι "Ομηρικοί ύμνοι" είναι ένα σώμα από τριαντατέσσερα ποιητικά συνθέματα με χρήση του "δακτυλικού εξαμέτρου", τυπικού στίχου των ομηρικών επών Ιλιάδας και Οδύσσειας. Η συλλογή αυτή ύμνων αναφέρεται κυρίως σε θεούς και σε θεές του αρχαίου ελληνικού δωδεκαθέου, αλλά και σε άλλες θεότητες, σε μυθικούς ήρωες, σε επώνυμες προσωποποιήσεις φυσικών στοιχείων (στη Γη, στον Ήλιο, στη Σελήνη) κι ένα σε ανώνυμους "ξένους". Για μερικές θεότητες υπάρχουν περισσότεροι από έναν ύμνοι· οι περισσότεροι από τους ύμνους αυτούς έχουν διψήφιο ή και μονοψήφιο αριθμό στίχων και ασφαλώς είναι "προοίμια", δηλαδή προανακρούσματα ύμνων που δε μας έχουν σωθεί· μερικοί ύμνοι πάντως έχουν την έκταση μιας ομηρικής ραψωδίας και η δομή τους είναι αφηγηματική, δηλαδή αναφέρονται σε ενδιαφέροντα περιστατικά της ζωής και της δράσης των διάφορων θεοτήτων· έτσι δεν είναι λατρευτικά άσματα, αλλά ποιήματα που αντλούν το θέμα τους από "ιστορίες" θεών ή ηρώων. Οι "Ομηρικοί ύμνοι" είναι οπωσδήποτε έργα μεταγενέστερα του Ομήρου και ο χρόνος της σύνθεσής τους δεν είναι ενιαίος και δεν είναι εύκολος ο προσδιορισμός της προέλευσής τους.
Σε συνάφεια με τους "Ομηρικούς ύμνους" υπάρχουν στον τόμο αυτό δύο επίμετρα. Στο πρώτο εντάσσονται τα "Ομήρου επιγράμματα" και στο δεύτερο δίνονται συνοπτικά μυθολογικά στοιχεία για τις υμνούμενες θεότητες.
Ο τόμος αυτός κλείνει με τη "Βατραχομυομαχία". Το έργο αυτό, που είναι συνθεμένο τον 6ον / 5ον προχριστιανικό αιώνα είναι μια ενσυνείδητη και χαριτωμένη παρωδία της ομηρικής Ιλιάδας, το μόνο είδος παρωδίας που μας έχει σωθεί από την "αρχαϊκή" περίοδο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Για το παρωδιακό αυτό έπος βλ. εισαγωγικά στην ομηρική Ιλιάδα και στην ομηρική Οδύσσεια, Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ, Θεσσαλονίκη 2004. Η "Βατραχομυομαχία" συσχετίζεται νοηματικά με "αισώπειους" μύθους· βλ. εισαγωγικά στους "Αισώπειους μύθους" στις Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ, Θεσσαλονίκη 2005

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας