Δόκτωρ Γκλας


Συγγραφή: · Hjalmar Söderberg
Μετάφραση: ·Αγγελική Νάτση
Έκδοση: Μάρτιος 2017 από "Ροές"
Σελ.:256 Άγνωστο Δέσιμο, ISBN: 978-960-6624-74-2


Θέμα: "Σουηδική πεζογραφία - Μυθιστόρημα"

Ο γιατρός Τύκο Γκάμπριελ Γκλας ζει απομονωμένος στο περιορισμένο αστικό του περιβάλλον, δεν είχε ποτέ σεξουαλικές επαφές με γυναίκες και ταλανίζεται ανάμεσα στην ανία και στη θέληση να κάνει επιτέλους κάτι σημαντικό. Η νεαρή και όμορφη Χέλγκα ζητάει τη βοήθειά του: απεχθάνεται τον ηλικιωμένο σύζυγό της και θέλει να αποφύγει τις –υποχρεωτικές– συζυγικές σεξουαλικές συνευρέσεις μαζί του, κυρίως επειδή έχει έναν νεαρό και γοητευτικό εραστή. Ο γιατρός αποφασίζει να τη βοηθήσει και, με την ιδιότητα του οικογενειακού γιατρού, συνιστά στον ηλικιωμένο πάστορα να αποφύγει τη δράση στην κρεβατοκάμαρα εξαιτίας της –υποτιθέμενης– κλονισμένης υγείας της συζύγου. Αυτό δεν αποθαρρύνει τον λάγνο ιερέα, οι ορμές του οποίου δεν αναχαιτίζονται ούτε όταν ο Γκλας τού κρούει τον κώδωνα και για τη δική του υγεία. Έτσι, ο γιατρός αρχίζει να σκέφτεται την ύστατη λύση, το φόνο, αφενός λόγω της έλξης που νιώθει για τη Χέλγκα και αφετέρου επειδή ψάχνει να βρει ένα νόημα στην έως τότε αδιάφορη ύπαρξή του.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να βοηθήσει κάποιον άλλον ή και τον ίδιο του τον εαυτό; Πού τελειώνει το σωστό και πού αρχίζει το λάθος; Ποιες συνέπειες επιφέρει η εκάστοτε επιλογή; Θα μπορέσει ο Γκλας να κρατήσει τις ισορροπίες ή θα σπάσει σε χίλια κομμάτια; Θα διέλθει αλώβητος την εσωτερική του μάχη ή θα γίνει θρύψαλα;

Ο Δόκτωρ Γκλας του Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ, ένα σύντομο «noir» μυθιστόρημα γραμμένο υπό μορφή ημερολογίου, είναι ίσως το πλέον αγαπημένο και πολυσυζητημένο από τα κλασικά έργα της σουηδικής λογοτεχνίας.

… μια κομψή, δυνατή, σφιχτοπλεγμένη ψυχολογική μελέτη… Ο Δόκτωρ Γκλας είναι ένα από εκείνα τα υπέροχα βιβλία που παραμένουν τόσο ζωντανά και γεμάτα ενέργεια, όπως και την πρώτη μέρα που δημοσιεύθηκαν. […] Γράφτηκε στο μεταίχμιο του 19ου και του 20ού αιώνα, αλλά άνοιξε πόρτες που έκτοτε το μυθιστόρημα ανοίγει συνεχώς.

Μάργκαρετ Άτγουντ

Φανταστείτε ένα κλασικό δράμα του 19ου αιώνα, μ’ έναν τυραννικό ηλικιωμένο, τη δύσμοιρη κόρη ή νεαρή σύζυγό του, και τον αμφιβόλου εντιμότητος εραστή της, κάτι σαν την Ευγενία Γκραντέ του Μπαλζάκ ή την Πλατεία Ουάσινγκτον του Χένρυ Τζέιμς, συνδυάστε το όμως με μια ευαισθησία που θυμίζει Στρίντμπεργκ ή Ίνγκμαρ Μπέργκμαν – και τότε θα έχετε μια ιδέα της δύναμης και της ειλικρίνειας τούτου του αριστουργήματος της βορειοευρωπαϊκής λογοτεχνίας…

Σούζαν Σόνταγκ

(1996) Γερτρούδη, Νεφέλη

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
10.30 π.μ - 16.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας