*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του ελληνικού κράτους 1915-1936


Συγγραφή: · Δημοσθένης Χ. Δώδος
Υπεύθυνος Σειράς: · Μιχάλης Σπουρδαλάκης
Έκδοση: Νοέμβριος 2005 από "Σαββάλας"
Σελ.:256 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-423-780-2


Θέμα: "Θεσσαλονίκη - Εβραίοι" "Εκλογές - Ελλάς"

Στη Θεσσαλονίκη, η ιστορική διαδρομή τεσσάρων και πλέον αιώνων συνέβαλλε στη διαμόρφωση μια μοναδικής ιδιαιτερότητας: σε όλη την Οθωμανική περίοδο της πόλης, το κυρίαρχο πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχείο αποτελέστηκε από τους απογόνους εκείνων, οι οποίοι έφτασαν μπροστά στα γκρεμισμένα τείχη της, αναζητώντας τόπο για να ριζώσουν. Οι άνθρωποι αυτοί στη "Νέα Ιερουσαλήμ" συγκρότησαν μια κοινωνία με πλήρη κοινωνική διαστρωμάτωση, με τους πλούσιους και τους φτωχούς της, με τους εμπορευόμενους στο λιμάνι της πόλης και τους αχθοφόρους του, με τους τραπεζίτες και τους υπαλλήλους τους, με τις ιδεολογικές συγκρούσεις ανάμεσα σε σοσιαλιστές, αφομοιωτικούς και σιωνιστές. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη η ταξική διάρθρωση της Εβραϊκής κοινωνίας δεν ήταν αντίστοιχη. Γι’ αυτό η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης δεν έχει αναλογίες ούτε είναι αντίστοιχη με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η κοινωνία αυτή βρέθηκε στη δίνη των βαλκανικών εθνικισμών. Η προσάρτηση της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος και όλα όσα συνέβησαν τα επόμενα χρόνια, ανέτρεψαν την ως τότε κατάσταση πραγμάτων. Οι Εβραίοι προσπάθησαν να προστατέψουν τα συμφέροντα τους μέσα από το πολιτικό παιχνίδι. Συμμάχησαν με πολιτικές δυνάμεις της χώρας, υποστήριξαν πολιτικούς σχηματισμούς, συγκρότησαν πολιτικό φορέα. Όμως, κάθε φορά, οι εξελίξεις τους ξεπερνούσαν.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας