*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Σωματειακή οργάνωση του ελληνισμού στη Μικρά Ασία 1861-1922


Συγγραφή: · Κυριακή Μαμώνη · Λήδα Ιστικοπούλου
Υπεύθυνος Σειράς: · Νίκος Ε. Καραπιδάκης
Έκδοση: Φεβρουάριος 2006 από "Βιβλιοπωλείον της Εστίας"
Σελ.:291 (23χ15), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-05-1247-7


Θέμα: "Σωματεία - Ιστορία" "Ιστορία - Ελληνισμός της διασποράς"

Η μελέτη της ιστορίας των ελληνικών συλλόγων μέσα στα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας αποκαλύπτει πτυχές και φάσεις ενδιαφέρουσες για τη διαμόρφωση του πολιτικού, πολιτιστικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου στις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Ανατολής. Με τη βεβαιότητα αυτή ξεκίνησα για τη συστηματική συγγραφή εργασίας που θα περιελάμβανε τη συλλογική δραστηριότητα Θράκης, Κωνσταντινουπόλεως και Μικράς Ασίας. Από πολλών χρόνων, παράλληλα με τις λοιπές εργασίες μου, σχετικές με θέματα βυζαντινής και νεότερης ιστορίας και φιλολογίας του ελληνισμού των αλησμόνητων πατρίδων, συγκέντρωνα υλικό και για την ιστορία και δράση των αντίστοιχων συλλόγων. Έτσι δημιουργήθηκε ένα αρχείο που έπρεπε βέβαια να διευρυνθεί και να ενταχθεί σε ειδολογικούς και ιδεολογικούς πυρήνες. Αυτό και έγινε.
[...] Η συνεργασία της κυρίας Ιστικοπούλου απέβη επωφελής για την πληρέστερη μορφή του συνόλου της εργασίας. Τελειώνω τον πρόλογο αυτό με δύο σκέψεις: α. η συνεργασία παλαιότερων και νεότερων ερευνητών διευρύνει τον κύκλο των γνώσεων και μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα· β. η συγκέντρωση σε έναν τόμο εργασιών που έχουν αναγκαστικά διασπαρεί σε ποικίλα περιοδικά και μάλιστα πολλές φορές δυσεύρετα, διευκολύνει κατά πολύ την έρευνα.
(Από το προλογικό σημείωμα της Κυριακής Μαμώνη).
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η σωματειακή οργάνωση της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για τέσσερις μελέτες που κάλυψαν σταδιακά τα σωματεία του μικρασιατικού ελληνισμού.
Αρχικά, το 1983, οι σύλλογοι της Βιθυνίας, Αιολίδας, Λυδίας, Καρίας, Λυκίας, Παμφυλίας, Πισιδίας, Φρυγίας, Γαλατίας και Λυκαονίας. Δύο χρόνια αργότερα, το 1985, οι σύλλογοι Ιωνίας. Το 1986-87 οι σύλλογοι Καππαδοκίας, Πόντου και, τέλος, το 2004, οι σύλλογοι Κιλικίας, Μυσίας και Παφλαγονίας.

(2023) Η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης (1879-1947), Σταμούλης Αντ.

(2009) Σύλλογοι Κωνσταντινουπόλεως (1861-1922), Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων

(2005) Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας από την κλασσική αρχαιότητα ως τον εικοστό αιώνα. Πολιτική ιστορία και ιστορία του πολιτισμού, Κυριακίδη Αφοί

(2005) Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας από την κλασσική αρχαιότητα ως τον εικοστό αιώνα. Πολιτική ιστορία και ιστορία του πολιτισμού, Κυριακίδη Αφοί

(2002) Γυναικείοι σύλλογοι στην Κωνσταντινούπολη 1861-1922, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

(2000) Η ελληνική ταπητουργία και η ταπητουργός στη Μικρά Ασία, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

(2000) Ο έξω-ελληνισμός, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

(1994) Οικογένεια και περιουσία στην Ελλάδα και την Κύπρο, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

(1987) Ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός, Ηρόδοτος

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας