*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
2004: Αναζητώντας την Ολυμπιακή ιδέα
Έκθεση εικαστικών τεχνών
Μετάφραση: · Γιώργος Δ. Δεπάστας
Γιώργος Δ. Δεπάστας
Ο Γιώργος Δεπάστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα και εργάστηκε μέχρι το 1990. Το 1991 επιστρέφει στην Αθήνα και ασχολείται αποκλειστικά με τη λογοτεχνική και θεατρική μετάφραση από την αγγλική και γερμανική γλώσσα, και αντίστροφα. Το 2004 τιμήθηκε με το Ελληνογερμανικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για την ελληνική μετάφραση του θεατρικού έργου "Ο θάνατος του Δαντόν" του Georg Buchner. Έχει μεταφράσει έργα των Hermann Hesse, Klaus Mann, Arthur Schnitzler, William Butler Yeats, Chekhov, Harold Pinter, Ibsen, Strindberg, κ.ά.
Επιμέλεια: ·Νέλλη Κυριαζή
Νέλλη Κυριαζή
Ζωγραφική επιμέλεια: · Σωτηρία Αναγνώστου
Σωτηρία Αναγνώστου
Η Σωτηρία Αναγνώστου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από όπου αποφοίτησε το 2000 με άριστα. Είχε δασκάλους στη ζωγραφική τους Κοκκινίδη, Σπηλιόπουλο, Μανουσάκη και Βαλαβανίδη, στη σκηνογραφία τον Ζιάκα, στη χαρακτική τον Μήλιο και στη φωτογραφία τον Μπαμπούση. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις.
Αντωνοπούλου Ν.
Η Νικολέτα Αντωνοπούλου σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ζωγραφική, ψηφιδωτό, τέχνη του βιβλίου και ιστορία της τέχνης. Στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι, σπούδασε ζωγραφική και ψηφιδωτό. Της απονεμήθηκε έπαινος φιλοτεχνηθέντων έργων το 1979, υποτροφίες για το εξωτερικό: του ΕΟΜΜΕΧ στο ψηφιδωτό και του Ιδρύματος Κασσιμάτη στη ζωγραφική το 1982. Εργάστηκε ως καθηγήτρια σε ιδιωτικές σχολές, σε τμήματα γραφιστών, στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στο τμήμα διακοσμητών και από το 1983 έως σήμερα στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1999 έγραψε το βιβλίο για το μάθημα του ελεύθερου σχεδίου, του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών των ΤΕΕ, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες Rainbow ΑΕ / Apple Computers και Skepsis LTD, για τις εικονογραφήσεις του περιοδικού "Το Γραφείο". Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πηνελόπη Γατσά
Η Πηνελόπη Γατσά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε γραφιστική στην Αγγλία και εργάστηκε για οκτώ χρόνια σε γνωστά αθηναϊκά περιοδικά, ως γραφίστρια και ως επιμελήτρια φωτογραφήσεων. Από το 1996 άρχισε να ασχολείται με τον σίδηρο και τη σιδηρογλυπτική. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Ventzeslav Iotoff
Ο Ventzeslav Iotoff γεννήθηκε στη Βουλγαρία το 1955. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Σόφιας. Παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Έχει δημοσιεύσει ανάγλυφα, γλυπτά και έργα μεγάλων διαστάσεων σε δημόσια κτίρια στη Βουλγαρία και στην Ιαπωνία. Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας, σε δημοτικές γκαλερί στη Γερμανία, την Τσεχία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία. Το 1990 κέρδισε το πρώτο κρατικό βραβείο γλυπτικής στη Βουλγαρία. Από το 1990 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Το 1992 κατασκεύασε γλυπτό για το πάρκο Πρέσοφ στον Πειραιά. Το 1997 φιλοτέχνησε γλυπτό για την εταιρία Uni Lever. Το 1999 κέρδισε το πρώτο βραβείο για την Ελλάδα, του διαγωνισμού της Winsor and Netwon. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Βασίλης - Μάικ Δεληστάθης
Ο Βασίλης - Μάικ Δεληστάθης γεννήθηκε στο Κιάτο το 1963. Τα τελευταία 16 χρόνια ασχολείται με τη γλυπτική και κυρίαρχο στοιχείο των έργων του είναι το μέταλλο. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία και Αμερική). Έχει παρέμβει εικαστικά σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, ενώ γλυπτά του έχουν χρησιμοποιηθεί σε διαφημίσεις, φωτογραφήσεις καθώς και τηλεοπτικά σόου. Διατηρεί μόνιμο εκθεσιακό χώρο και εργαστήριο, είναι αυτοδίδακτος και είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Μόνικα Διαμαντοπούλου - Ανδρή
Η Μόνικα Διαμαντοπούλου - Ανδρή γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1961. Σπούδασε στη Σχολή Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου το 1980-1983. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έργα της βρίσκονται στο Loer-Keramikmuseum, στη Γερμανία και στο Taipei Fine Arts Museum στη Ταϊβάν. Έχει τιμηθεί στη Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής με το Γ΄ Καλλιτεχνικό Βραβείο το 1983, και με το Α΄ Καλλιτεχνικό Βραβείο το 1988. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Ε. Ζούνη
Η Ελένη Ζούνη γεννήθηκε στον Πειραιά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Βακαλό, ζωγραφική και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τους Δ. Κοκκινίδη, Γ. Κολέφα. Έχει κάνει 7 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Πόπη Ζωίδη
Η Πόπη Ζωίδη γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Έργα της υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Μουσείο Κοτοπούλη στην Αθήνα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, στη Συλλογή της Alpha Bank στην Αθήνα και στο Μουσείο Σύγχρονης Χαρακτικής Καΐρου στην Αίγυπτο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Νότης Καπώνης
Ο Νότης Καπώνης έκανε ελεύθερες σπουδές στην E.N.S.B.A του Παρισιού μεταξύ των ετών 1979-1981. Σπούδασε ζωγραφική και audiovissuelle επικοινωνία. Το 1982-84 σπούδασε στο VIII Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστημονική και τεχνική εικόνα στον τομέα των πλαστικών τεχνών. Πήρε δίπλωμα Γενικών Πανεπιστημιακών Σπουδών στα Γράμματα και τις Τέχνες (DEUG), Licence - Arts Plastiques (Δίπλωμα Πλαστικών Τεχνών). Το 1985-86 ειδικεύτηκε στη τεχνολογία των LASER και την ολογραφική εικόνα, στον κλάδο: "Τέχνη και Επιστήμη των Πλαστικών Τεχνών". Πήρε πιστοποιητικό ειδίκευσης στην ολογραφία "Certificat de specialisation en Holographie" και πτυχίο των πλαστικών τεχνών, με θέμα τις τρισδιάστατες εικόνες. Του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση, Mallemont, Γαλλία, Δίπλωμα Τιμής, Γενεύη, Ελβετία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Κατερίνα Κασσαβέτη
Η Κατερίνα Κασσαβέτη γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη, στο τμήμα συντήρησης και αποκατάστασης έργων τέχνης (1970-1973), και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1978-1983) με δάσκαλο τον Δημοσθένη Κοκκινίδη. Σπούδασε ακόμη σκηνογραφία στο φροντιστήριο της ΑΣΚΤ (1981-1983), κοντά στον Βασίλη Βασιλειάδη. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Αγγέλικα Κοροβέση - Καλαντίδη
Η Αγγέλικα Κοροβέση - Καλαντίδη είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με ανθρωπολόγους και παλαιοντολόγους και δημιούργησε αναπαραστάσεις-αναστηλώσεις του αρχάνθρωπου και ζώων της εποχής του (βρίσκονται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής). Το 1993 έκανε ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Εποχές. Από το 1975 έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις υπαίθριες και εσωτερικού χώρου. Τιμήθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών. Το 1982 διακρίθηκε με την ανάθεση του Μεταλλίου των Πανευρωπαϊκών Αγώνων. Πήρε έπαινο από την Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος, βραβεύτηκε από το Σύλλογο Γλυπτών και από το Δήμο Αθηναίων για το έργο της "Επικοινωνία" που βρίσκεται στη λεωφόρο Μεσογείων. Επίσης βραβεύτηκε από το Ιταλικό Κοινοβούλιο και τον Ιταλικό Οργανισμό Τουρισμού. Διακρίθηκε για την εικονογράφηση τριών βιβλίων από τον Οργανισμό Διδακτικών Βιβλίων και για τα μετάλλια της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της ΕΟΚ 1994. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην 4η Διεθνή Τριεννάλε Γλυπτικής στη Γαλλία το 1995 και συμμετείχε στο Forum της Ελλάδος ως τιμώμενης χώρας, στη Φρανκφούρτη στη 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, 2001.
Κίκος Λανίτης
Ο Κίκος Λανίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1948. Σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο, στο Kingsway College. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (1983-1986). Σήμερα ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Δίδαξε καλλιτεχνικά μαθήματα στην G. C. School of Careers της Λευκωσίας (1980-1986). Έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στο Κέντρο Τεχνών της Λευκωσίας, στην Πινακοθήκη Πιερίδη και σε ιδιωτικές συλλογές. Το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε, το 1984, τιμητική διάκριση για την έρευνά του στα υλικά και στις τεχνικές. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μαρία Λιανού
Η Μαρία Λιανού γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1976. Το 1994 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με πενταετή υποτροφία του ΙΚΥ. Σπουδάζει ζωγραφική με καθηγητές τον Δ. Μυταρά και Ρ. Παπασπύρου. Αποφοίτησε με άριστα το 2000. Πήρε ενδεικτικό νωπογραφίας και τεχνικής των φορητών εικόνων ΑΣΚΤ, με καθηγητή τον Σώζο Γιαννούδη. Το 2001 εισάγεται στην ΑΣΚΤ, όπου φοιτά στο Γ΄ έτος της γλυπτικής με καθηγητή τον Γ. Λάππα. Το 1998 συμμετείχε στο συνεργείο του Σώζου Γιαννούδη για αγιογράφηση ναών στην Κύπρο. Το 1999 συμμετείχε στη δημιουργία cd-rom με θέμα το "Μοντέλο" που δημιουργήθηκε από μία ομάδα 13 φοιτητών της ΑΣΚΤ, στα πλαίσια του έργου ΕΠΕΑΕΚ. Μελέτη λειτουργικής αναδιάρθρωσης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, αναθεώρησης του προγράμματος σπουδών και υποστήριξής του με νέα μέσα και συγγράμματα, που συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή έργων τέχνης της ΑΣΚΤ, σε ιδιωτικές συλλογές καθώς και στη συλλογή έργων τέχνης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Φιλιππίνα Λιβιτσάνου
Η Φιλιππίνα Λιβιτσάνου γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1967. Το 1986-1991 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Το 1992-1995 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ζωγραφικής στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι. Το 1999-2001 παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, στο εργαστήριο της ΑΣΚΤ της Αθήνας. Διακρίθηκε με υποτροφία του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική, στη Γαλλία. Συμμετείχε σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σπύρος Λύτρας
Ο Σπύρος Λύτρας γεννήθηκε στην Ιτέα Φωκίδας το 1971. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης με την Τέτα Μακρή και τον Στέλιο Κουπέγκο. Συμμετείχε σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Δήμητρα Μαλταμπέ
Η Δήμητρα Μαλταμπέ σπούδασε (1999-2000) στο Kent Institute of Art and Design, University of Kent. Έκανε μεταπτυχιακό MA in Fine Art, ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Το 1992-1997 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών-Ζωγραφικής (εργαστήριο Ρ. Παπασπύρου), στο τμήμα εικαστικών τεχνών-σκηνογραφίας (εργαστήριο Γ. Ζιάκα) και αποφοίτησε με άριστα. Τιμήθηκε με έπαινο από το ΙΚΥ στο 2ο, 3ο και 4ο έτος σπουδών. Δίδαξε ελεύθερο σχέδιο και χρώμα σε ΙΕΚ και σε παιδικές κατασκηνώσεις. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και σε σχολικές παραστάσεις.
Π. Ματζάκος
Ο Πέτρος Ματζάκος γεννήθηκε στη Νάξο το 1960. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.
Λαμπρινή Μίχου
Η Λαμπρινή Μίχου γεννήθηκε το 1972 στην Αντίκυρα Βοιωτίας. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών γλυπτική και ζωγραφική από όπου αποφοίτησε με άριστα. Φοίτησε στον τομέα της ζωγραφικής με δασκάλους τη Ρένα Παπασπύρου και τον Γιάννη Ψυχοπαίδη ενώ στον τομέα της αγιογραφίας είχε δάσκαλο τον Σώζο Γιαννούδη. Το 1990-1992 έκανε σχέδιο και χρώμα στο εργαστήρι του Ν. Στέφου. Το 1995 πήρε υποτροφία για το 4ο έτος σπουδών στα εργαστήρια της ΑΣΚΤ. Έχει εργαστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση , στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Αντίκυρα Βοιωτίας), στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Παπάγου καθώς και σε αγιογράφηση ναών και μοναστηριών με την τεχνική της νωπογραφίας. Στη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας αποκόμισε σημαντικές διακρίσεις. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις.
Στέλλα Μπολωνάκη
Η Στέλλα Μπολωνάκη σπούδασε ζωγραφική και θεωρία της τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1998 σπούδασε στο East London University στο τμήμα αρχιτεκτονικής. Πήρε master "MA in Art in Architecture". Στη διάρκεια των σπουδών της πήρε υποτροφίες από το Columbia University της Νέας Υόρκης και από τη Σλοβακική Κυβέρνηση. Συμμετείχε σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μιμί Μπονάνου
Η Μιμή Μπονάνου κατάγεται από την Κεφαλλονιά. Σπούδασε ζωγραφική, σκηνογραφία και διακοσμητική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Βασίλη Βασιλειάδη. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνείς Μπιενάλε και εκθέσεις στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, στη Βενεζουέλα, στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Πολωνία. Επιπλέον συμμετείχε σε συνέδρια με θέμα την Τέχνη και την Εικαστική Παιδεία. Εκτός από τη ζωγραφική και τη χαρακτική ασχολείται με τη γλυπτική, τις κατασκευές, τη δημιουργία καλλιτεχνικών κοσμημάτων, το video και τη διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων. Στο έργο της έχουν αναφερθεί οι ιστορικοί τέχνης και τεχνοκριτικοί: Ν. Αντωνακάτου, Χ. Καμπουρίδης, Δ. Μαρκάτου, Γ. Μάρκου, Α. Ξύδης και Χ. Χρήστου.
Γιάννος Μπουζιούκος
Ο Γιάννης Μπουζιούκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό (1972-75) με δάσκαλο στο σχέδιο τον Π. Τέτση, απ' όπου αποφοίτησε με έπαινο. Ακολούθησαν σπουδές στην Αγγλία, με υποτροφία στο Central School of Art and Design, Λονδίνο (1972-76) και στο West Glamorgan Institute of Higher Education, Ουαλία (1976-78), όπου ειδικεύτηκε με εξαιρετική επιτυχία στης σύγχρονες τεχνικές γυαλιού, αποφοιτώντας με διάκριση. Το 1978 η Βασιλική Ακαδημία Λονδίνου του απένειμε δια του μέλους της Laurence Lee, του διασημότερου καλλιτέχνη βιτρώ στην Αγγλία, το βραβείο "The Howard Martin Design Award" για την ποιότητα της δουλειά του. Δίδαξε σύγχρονες τεχνικές γυαλιού ως λέκτορας στο West Glamorgan Institute της Μεγάλης Βρετανίας (1979), και στο Glass Department του Sydney, Αυστραλία (1991). Έχει διακριθεί για την ποιότητα του έργου του τόσο στο εξωτερικό (Ευρώπη και Αυστραλία), όσο και στην Ελλάδα. Διδάσκει σύγχρονες τεχνικές γυαλιού στη Σχολή Βακαλό. Μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε.
Άλεξ Μυλωνά
Η Άλεξ Μυλωνά γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Κατά διαστήματα έμεινε στο Παρίσι, όπου γνώρισε τους γλύπτες Giacometti, Arp, Zadkin και σημαντικούς ζωγράφους του 1960-62. Φοίτησε στη Σχόλη Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Μιχάλη Τόμπρο, 1945-1950. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα το 1960 στην ΧΧΧ Biennale της Βενετίας, όπως και στις Διεθνείς Biennale Βρυξελλών 1954, Αλεξανδρείας 1959, Παρισίων 1959, Buenos Aires 1964, Montreal 1967, Βουδαπέστη 1978. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Γλυπτών και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου των Ελληνίδων Καλλιτεχνών. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Ελένη Μυλωνά
Η Ελένη Μυλωνά γεννήθηκε και τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο εξωτερικό δημοσιογραφία, φωτογραφία, κεραμική, ζωγραφική-γλυπτική, ψηφιακή εικόνα και Web Design. Έχει διδάξει στο New School University Parson's School for Design στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει οπτικοακουστικές παρουσιάσεις της δουλειάς της στο Nikon House, Fashion Institute of Technology, NY Camera Club, Art and Mathematics Symposium SUNY Albany, New York Studio School of Drawing Painting and Sculpture, New York. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μαρία Μυλωνά - Κυριακίδη
Η Μαρία Μυλωνά - Κυριακίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Δάσκαλος της στη ζωγραφική ο Π. Τέτσης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Βάλλυ Νομίδου
Η Βάλλυ Νομίδου σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και φοίτησε στο εργαστήριο Κοκκινίδη. Το 1984 πήρε δίπλωμα "Diploma. Adv. Course in Painting", από το St. Martin's School of Art του Λονδίνου. Τα έτη 1984-88 πήρε υποτροφία από το ΙΚΥ. Από το 1988 έως και σήμερα έχει διδάξει σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες υπό διάφορα εκπαιδευτικά σχήματα (ΑΚΤΟ, προετοιμασία υποψηφίων της αρχιτεκτονικής, ιστορία τέχνης και εργαστήριο σε ψυχολόγους που ειδικεύονται στην Art therapy, πανεπιστημιακό πρόγραμμα το ολοήμερο σχολείο, δημοτικό σχολείο της Ελληνογερμανικής αγωγής). Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Κατερίνα Παπαδημητροπούλου
Η Κατερίνα Παπαδημητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1991-1992 σπούδασε στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1992-1996 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας ζωγραφική στο εργαστήρι Δ. Κοκκινίδη και στο εργαστήρι Β. Δημητρέα. Αγιογραφία έκανε στο εργαστήρι Κ. Ξυνόπουλου και χαρακτική στο εργαστήρι Θ. Εξαρχόπουλου. Το 1995 συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus με υποτροφία του ΙΚΥ, με τρίμηνη φοίτηση στην Ecole Superieure des Beaux Arts. Αποφοίτησε το 1996 από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, κατεύθυνση ζωγραφικής με άριστα. Το 1998 πήρε δεύτερο πτυχίο, χαρακτικής από την ΑΣΚΤ και το 1999-2000 πήρε υποτροφία από το ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού, στον τομέα της χαρακτικής. Φοίτησε στο Α' εργαστήριο χαρακτικής του καθηγητή Ιωάννη Παπαδάκη. Έκανε σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις και συμμετείχε σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Παναγιώτα Πιτσιρή
Η Παναγιώτα Πιτσιρή γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968. Από το 1990 έως το 1996 σπούδασε στην Αγγλία. Είναι κάτοχος BA (HONS) Καλών Τεχνών από το West Surrey College of Art and Design και Master Γλυπτικής Συγκεκριμένου Χώρου από το Wimbledon School of Art του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στην Αγγλία παρακολούθησε εργαστήρια χαρακτικής, γλυπτικής, ζωγραφικής και σχεδίου. Από το Μάρτιο 2001 παρακολουθεί μαθήματα στο τμήμα συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στα ΤΕΙ Αθηνών. Τα έτη 1995-1996 εργάστηκε ως υπεύθυνη διδασκαλίας μαθημάτων κατασκευών και σχεδίου-ζωγραφικής στο Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του Μέρτον και στο Hellenic Center του Λονδίνου. Από το 1997 εργάζεται στην Α΄ Εφορία Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στα πλαίσια της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ως τεχνικός αναστηλώσεων και συντήρησης στους χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης Αδριανού. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χάρης Α. Πρέσσας
Ο Χάρης Πρέσσας σπούδασε Καλές Τέχνες στη Φλωρεντία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από όπου αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου άριστα με έπαινο. Συνολικά έζησε στην Φλωρεντία για οκτώ χρόνια. Δημιουργικά κινείται στους χώρους των κατασκευών, της γλυπτικής, της ζωγραφικής και της εικαστικής φωτογραφίας. Το 1999 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ι.Τ.Ε. στο γνωστικό αντικείμενο: "Εικαστική Σύνθεση & Εφαρμογή". Έχει αναπτύξει πολύπλευρη διεθνή καλλιτεχνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα πραγματοποιώντας διαλέξεις σε πολλά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Δίδαξε για επτά συνεχή χρόνια, σαν επισκέπτης καθηγητής, σε μεταπτυχιακά προγράμματα Σχολής Καλών Τεχνών στο Κέντ της Αγγλίας (MA & MFA International practice του KIAD νυν UCA). Έχει πραγματοποιήσει 14 ατομικές εκθέσεις, 27 ομαδικές και έχει λάβει μέρος σε 13 Διεθνείς Συμμετοχές. Έργα του βρίσκονται στους Δήμους St. Egreve (Γαλλία), Pingyao (Κίνα), Πατρέων (Ελλάδα) και σε ιδιωτικές συλλογές. Στο Α΄ Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Πατρέων το 2002 η γλυπτική σύνθεση "Έξοδος - Νίκη" αναδείχθηκε πρώτη και τοποθετήθηκε σε κεντρική πλατεία της πόλης (Τριών Συμμάχων). Είναι Τακτικός Καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών στο Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών όπου διδάσκει "Σύνθεση Εικόνας" και "Εικαστικές Εφαρμογές". Το 2003 και για τρεις συνεχόμενες θητείες εξελέγη προϊστάμενος του Τμήματος. Από τις Εκδόσεις "ΙΩΝ" κυκλοφορούν τα βιβλία: "Συνθέτοντας: Βασικές Αρχές Εικονοποίησης" (4η έκδοση 2010) και "Εικαστικές εφαρμογές: Δημιουργώντας με Παράλληλα Εκφραστικά Μέσα" (1η έκδοση 2010). Απο τον Δήμο Πατρέων το 1990 εκδόθηκε φωτογραφικό λεύκωμα με θέμα το Πατρινό Καναβάλι με εικόνες απο το προσωπικό του αρχείο και το 2006 απο τον οργανισμό "Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" εκδόθηκε σε ψηφιακή μορφή (DVD) το οπτικοακουστικό υλικό υπο τον γενικό τίτλο "Χωροχρόνου Ρευστότητα".
Βούλα Πριοβόλου
Η Βούλα Πριοβόλου γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα. Το 1966-1969 σπούδασε γραφικές τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο. Το 1968-1970, ελεύθερο σχέδιο στο εργαστήρι του Δημήτρη Κοντού και το 1970-1975 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Νίκο Νικολάου και τον Γιώργο Μαυροΐδη. Το 1977-1979 φοίτησε στο φροντιστήριο νωπογραφίας και τεχνικής φορητών εικόνων (ΑΣΚΤ) με δάσκαλο τον Κώστα Ξυνόπουλο. Από το 1982 διδάσκει το μάθημα των καλλιτεχνικών στη μέση εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Κωνσταντίνος Ράμμος
Ο Κωνσταντίνος Ράμμος γεννήθηκε το 1955 στη Λάρισα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Δ. Κοκκινίδη και σκηνογραφία στο εφηρμοσμένο εργαστήριο της ΑΣΚΤ με τον Β. Βασιλειάδη. Κατά την διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και βραβεύτηκε με έπαινο ημίγυμνου και βραβείο σύνθεσης. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ το 1981 με άριστα και τιμητική αγορά έργου. Την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη ατομική έκθεσή του στην Αθήνα στην αίθουσα το "Τρίτο Μάτι". Πριν από την έκθεση αυτή είχε συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις (Σχολή Καλών Τεχνών της Κρακοβίας στην Πολωνία, Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας κ.α.). Το 1982 παίρνει υποτροφία από τη γαλλική κυβέρνηση και συνεχίζει θεωρητικές σπουδές πάνω στη ζωγραφική στο Παρίσι στην Art Plastique, Paris I., Sorbonne. Στο Παρίσι παίρνει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και το 1983 κάνει τη δεύτερη ατομική του έκθεση στην Αθήνα στην αίθουσα το "Τρίτο Μάτι". Με την επιστροφή του από το Παρίσι, το 1984, κάνει την τρίτη του ατομική του έκθεση στην Αθήνα και από τότε έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 13 ατομικές και σε περίπου 80 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μαρία Σεβαστάκη
Η Μαρία Σεβαστάκη γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1963. Μεγάλωσε μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και σκηνογραφία στην Αθήνα. Ήταν υπότροφος ΙΚΥ κατά τη διάρκεια των σπουδών της και του προγράμματος Έρασμος, για τη Σχολή Ζωγραφικής του Μονάχου. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 12 ατομικές και 16 εκθέσεις και μετείχε σε διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διακριθεί από την επιτροπή καθηγητών της ΑΣΚΤ, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και τη Διεθνή Επιτροπή της Biennale Φλωρεντίας. Εργάστηκε στην εταιρεία Swatch και για θεατρικά σκηνικά στην Αθήνα. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, μουσεία, πανεπιστήμια και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1996 μετακόμισε στο Καρλόβασι Σάμου, όπου εργάστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1997-99) και στην πρωτοβάθμια (2000). Ζει και εργάζεται στο Καρλόβασι Σάμου.
κ.ά.
Έκδοση: Φεβρουάριος 2002 από "Δήμος Αθηναίων Πολιτισμικός Οργανισμός"
Σελ.:101 (29χ24), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-7401-43-3
Θέμα: "Ζωγραφική, Ελληνική" "Ολυμπιακοί Αγώνες" "Τέχνη - Κατάλογοι"
Ο Δήμος Αθηναίων με ιδιαίτερη ικανοποίηση συμμετέχει δια του Πολιτισμικού του Οργανισμού στο κορυφαίο γεγονός της τελετής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα με τη διοργάνωση δύο εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικών εκδηλώσεων: την "Έκθεση εικαστικών τεχνών" που επιμελήθηκε και παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη και τις "Εικαστικές Παρεμβάσεις" που έχουμε στόχο να πραγματοποιήσουμε σε χώρους της Αθήνας.
Το θέμα "2004 Αναζητώντας την Ολυμπιακή Ιδέα", που πρότεινε η Οργανωτική Επιτροπή, επέτρεψε στους καλλιτέχνες, τόσο της έκθεσης, όσο και των Εικαστικών Παρεμβάσεων, να καταθέσουν τα έργα και τις προτάσεις τους με πλήρη ελευθερία έκφρασης και μέσα από μια πολυμορφία τεχνικών, συλλειτουργώντας παράλληλα με τις βαθύτερες προσδοκίες μας για την παρουσίαση εκδηλώσεων με ειδικό βάρος, αντάξιων και επί της ουσίας της ολυμπιακής ιδέας.
Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο στους καλλιτέχνες, οι οποίο ανέλαβαν, ουσιαστικά, να υποστηρίξουν με τα έργα τους, τους στόχους αυτής της διοργάνωσης, όσο και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για την άψογη και μακρόχρονη συνεργασία τους που είχε αυτό το λαμπρό αποτέλεσμα.
Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος
Συμμετέχουν οι ζωγράφοι:
- Σωτηρία Αναγνώστου
- Νικολέττα Αντωνοπούλου
- Πηνελόπη Γατσά
- Ventzeslav Iotoff
- Βασίλης - Μάικ Δεληστάθης
- Μόνικα Διαμαντοπούλου - Ανδρή
- Ελένη Ζούνη
- Πόπη Ζωίδη
- Νότης Καπώνης
- Κατερίνα Κασσαβέτη
- Αγγέλικα Κοροβέση - Καλαντίδη
- Κίκος Λανίτης
- Μαρία Λιανού
- Φιλιππίνα Λιβιτσάνου
- Σπύρος Λύτρας
- Δήμητρα Μαλταμπέ
- Πέτρος Ματζάκος
- Λαμπρινή Μίχου
- Στέλλα Μπολωνάκη
- Μιμί Μπονάνου
- Γιάννος Μπουζιούκος
- Άλεξ Μυλωνά
- Ελένη Μυλωνά
- Μαρία Μυλωνά - Κυριακίδη
- Βάλλυ Νομίδου
- Κατερίνα Παπαδημητροπούλου
- Παναγιώτα Πιτσιρή
- Χάρης Α. Πρέσσας
- Βούλα Πριοβόλου
- Κωνσταντίνος Ράμμος
- Μαρία Σεβαστάκη
- Jacek Skaza
- Μαρουλία Σταμοπούλου
- Γιάννης Στεφανάκις
- Βίκυ Τσαλαματά
- Δημήτρης Φόρτσας
- Νίκος Φραντζολάς
- Μάρκος Χατζηπατέρας
- Αθηνά Χατζηγιαννάκη
- Αγλαΐα Χριστιανού
- Βιβέτα Χριστούλη