*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Τοπίο


Συγγραφή: · Γιώργος Χατζημιχάλης ·Κύριλλος Σαρρής
Έκδοση: Οκτώβριος 2004 από "Εργαστήριο Σχεδίων και Εικόνων σε Κρίση"
Σελ.:76 (20χ12), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-88373-0-8


Θέμα: "Τοπίο - Τέχνη" "Ζωγραφική - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις"

Το τοπίο γύρω μας αλλάζει πια με τέτοιο ρυθμό που δεν μας επιτρέπει καμιά παρέμβαση αναχαίτισης των αλλαγών. Η απόλυτη κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στη φύση συνεπάγεται μοιραία την καταστροφή του τοπίου. Μέσα σε μια γενιά όλα αλλάζουν κλίμακες και χρήσεις, σημάδια χάνουν τη σημασία τους, ιστορίες, μνήμες και τοπωνύμια εξαφανίζονται.

Η ζωγραφική, σε αντίθεση με τη φωτογραφική μηχανή, επιλέγει, ερμηνεύει, συμπυκνώνει και δείχνει. Το τοπίο ως ζωγραφικό έργο έχει ερμηνευτεί στη ζωγραφική θεολογικά, συμβολικά, τοπογραφικά, λυρικά και φυσικά πολύ προσωπικά. Η προσωπική αυτή ερμηνεία στον 19ο και τον 20ο αιώνα κυριάρχησε. Ο επίγειος παράδεισος, η ιερότητα του τοπίου, μετατέθηκαν σε μια πιο προσωπική μυθολογία. Είναι αυτή η μυθολογία που σήμερα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, γιατί η ταύτιση με το τοπίο είναι πια αδύνατη λόγω της καταστροφής του.

Έτσι, το τοπίο σήμερα μπορεί να ζωγραφιστεί μόνο ως η μνήμη ενός τοπίου. [...]

Επιλέγοντας να ζωγραφίσουμε, λοιπόν, ένα τοπίο σήμερα, μοιάζει να κάνουμε περίπου ότι άρχισαν οι ζωγράφοι και οι ποιητές την εποχή της Αναγέννησης, όταν ανακάλυψαν το τοπίο ως ιδέα, ως εικόνα της οργάνωσης του κόσμου ή ως προσέγγιση με το θείο. Η διαφορά είναι ότι εμείς δεν το έχουμε πια μπροστά μας, εμποδισμένοι από τις κατακλυσμιαίες αλλαγές του. Πρέπει να το ανακαλύψουμε ξανά μέσω της μνήμης μας. [...]

Κ.Σ. - Γ.Χ.
Σφεντούρι Αιγίνης, καλοκαίρι 2004.

(2012) Αλληλογραφία 2007-2011, Cube Art Editions [ Κύβος Εκδόσεις Τέχνης ]

(2011) Οδηγίες χρήσης, Alloglotta

(2008) Ο μηχανικός του χαμένου χρόνου, Άγρα

(2007) Τόπος: Εγγονόπουλος, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

(2004) Η νέα τέχνη να φτιάχνεις βιβλία, Ύψιλον

(2004) Διαπολιτισμοί, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

(1998) Γκαλερί Bernier, Άγρα

(1981) Ο Μαρξισμός και η λογοτεχνική κριτική, Ύψιλον

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας