*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Το φαινόμενο του ευεργετισμού στη νεότερη Ελλάδα

Πρακτικά ημερίδας

(Συλλογικό έργο)
Επιμέλεια: · Δημήτρης Αρβανιτάκης
Εισήγηση: · Δημήτρης Αρβανιτάκης · Μαρία - Χριστίνα Χατζηιωάννου · Ματούλα Τομαρά - Σιδέρη ·Βάσω Θεοδώρου · Βασίλης Ν. Κρεμμυδάς
Υπεύθυνος Σειράς: · Δημήτρης Αρβανιτάκης
Έκδοση: Μάιος 2006 από "Μουσείο Μπενάκη"
Σελ.:101 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-8347-33-5


Θέμα: "Ελλάς - Ιστορία, Νεώτερη"

Ο ευεργετισµός αποτέλεσε ένα φαινόµενο που αναµφίβολα επηρέασε τη διαµόρφωση πολλών πτυχών του νέου ελληνικού κόσµου. Η παρουσία του από τα προεπαναστατικά χρόνια µέχρι τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα αναδεικνύει όχι µόνο τη διάρκειά του, αλλά και τις διαφοροποιήσεις του ίδιου του φαινοµένου και της νοοτροπίας των ευεργετών.
Πέρα από την ορατή και αναµφισβήτητη συµβολή του ευεργετισµού σε διάφορους τοµείς της κοινωνικής και οικονοµικής ζωής, η παρουσία και η δράση των ευεργετών επηρέασε σηµαντικά τις αντιλήψεις της κοινωνίας για τον ρόλο του κράτους, για τη διασύνδεση κράτους και ατόµου, οικονοµίας και πολιτικής, για τη διαµόρφωση, εντέλει, ποικίλων κοινωνικών προτύπων. Παρά την πολυδιάστατη φύση του και την αναµφισβήτητη συµβολή του στη νεοελληνική ιστορία, το φαινόµενο δεν έχει µελετηθεί επαρκώς σε όλες τις πτυχές του, ούτε έχει αντιµετωπιστεί συνολικά µε τα σύγχρονα εργαλεία της ιστορικής ανάλυσης.
Το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του, του Αντώνη Μπενάκη, οργάνωσε το 2004 µια Ηµερίδα µε τίτλο "Το φαινόµενο του ευεργετισµού στη νεότερη Ελλάδα". Στην Ηµερίδα εκείνη συµµετείχαν ιστορικοί, µελετητές του φαινοµένου, οι οποίοι επικεντρώνοντας την έρευνά τους σε συγκεκριµένα ζητήµατα, κατέθεσαν απόψεις που πιστεύουµε ότι συνεισφέρουν στην περαιτέρω µελέτη του θέµατος. Τα Πρακτικά της εκδήλωσης αυτής, τα οποία παρουσιάζουµε σήµερα, θεωρούµε όχι µόνο ότι συνοψίζουν σε ένα βαθµό τις κατακτηµένες γνώσεις, αλλά και ότι προωθούν τη σχετική έρευνα.
(από τον πρόλογο του Δημήτρη Αρβανιτάκη)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας