Prastákos, Grigóris P.
Ο Γρηγόρης Π. Πραστάκος, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την περίοδο 2007-2011, είναι Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοικητική των Επιχειρήσεων (MBA International) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, όπου έλαβε τα πτυχία B.Sc. και M.Sc. στην Πληροφορική (Computer Science), και Διδακτορικό στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Έχει προηγουμένως διδάξει στο Wharton School του University of Pennsylvania, και στη Μεταπτυχιακή Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Columbia, και έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βέρνης στην Ελβετία, Παρισίων-Dauphine στη Γαλλία, και σε άλλα Πανεπιστήμια διεθνώς. Επίσης, έχει διατελέσει Επισκέπτης Ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Συστημάτων (IIASA) στην Αυστρία, στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) στη Γαλλία και σε άλλα κέντρα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Τα ερευνητικά, επαγγελματικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους χώρους της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Πληροφορικής, καθώς και στη χρήση τους για Επιχειρησιακό Μετασχηματισμό στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Έχει δημοσιεύσει 9 βιβλία, καθώς και πάνω από 70 επιστημονικές εργασίες σε ακαδημαϊκά περιοδικά και επιστημονικούς τόμους. Οι εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε μερικά από τα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά διεθνώς, όπως Management Science, Operations Research, J. Operational Research Society, Annals of Operations Research, Interfaces, Applied Economics, European Management Journal, Information & Management, J. Knowledge Management, Omega, Computers & Operations Research, J. Decision Systems, RAIRO και άλλα. Για τις εργασίες του στη Διοίκηση Αποθεμάτων έχει βραβευθεί με το 1ο παγκόσμιο Βραβείο Διοικητικής Επιστήμης από το Ινστιτούτο Διοικητικής Επιστήμης των ΗΠΑ (INFORMS). Για τις εργασίες του πάνω σε χρηματοοικονομικά μοντέλα, έχει βραβευθεί με το 1ο Βραβείο της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών. Οι εργασίες του σε ανάπτυξη-διοίκηση ικανοτήτων χρησιμοποιούνται σε διεθνείς πρακτικές Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων. Άλλες εργασίες του έχουν βραβευθεί μεταξύ των καλύτερων εργασιών διεθνών Συνεδρίων.
Ο Καθηγητής Πραστάκος είναι ο Ιδρυτής και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης (www.msl.aueb.gr) του ΟΠΑ, το οποίο θεωρείται ένα από τα ηγετικά εργαστήρια στην Ευρώπη σε θέματα Διοικητικής Επιστήμης, και το οποίο τιμήθηκε (2007) με πιστοποιητικό ποιότητας ISO: 9001. Το Εργαστήριο αποτελείται σήμερα από 3 Ερευνητικές Μονάδες, με έμφαση την έρευνα, εκπαίδευση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα επιχειρησιακού μετασχηματισμού και στρατηγικής, οργάνωσης και αυτοματοποίησης διαδικασιών, διαχείρισης καινοτομίας και γνώσης, χρηματοοικονομικής μηχανικής, και ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων. Ενδεικτικά, μερικά από τα πρόσφατα έργα που έχει εκπονήσει το Εργαστήριο με επιτυχία περιλαμβάνουν την εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (2008-09), τη μελέτη για την εφαρμογή πρότυπης στρατηγικής ανάπτυξης Balanced Scorecard σε διεθνές Πανεπιστήμιο (2007-08), την ανάπτυξη στρατηγικής Balanced Scorecard για μεγάλη Τράπεζα (2004-06), την αποτίμηση της καινοτομίας σε σενάρια τεχνολογικής εξέλιξης της Ελλάδας για τη ΓΓΕΤ (2002-04), την ανάπτυξη πλαισίου ικανοτήτων για μεγάλη Τράπεζα (2002-04), τον σχεδιασμό αποτελεσματικών εφοδιαστικών αλυσίδων για αντίστροφα logistics για την μεγαλύτερη ελληνική εταιρία λιπαντικών (2003-05), την ανάπτυξη πλατφόρμας διαχείρισης γνώσης μεταξύ Πανεπιστημίων της Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή Ένωση (2002-04), την ανάπτυξη εργαλείων και μεθοδολογίας για διαχείριση κινδύνου για την Τράπεζα της Ελλάδος (2001-04), την ανάπτυξη δικτύων διαμερισμού γνώσης για μεγάλη Τράπεζα (2003-05), κλπ.
Ο Καθηγητής Πραστάκος είναι μέλος του Συμβουλίου Έκδοσης (editorial board) σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει σε αρκετές εθνικές και διεθνείς επιτροπές. Έχει διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), και της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ), μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΠΕ, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εταιριών. Είναι εκλεγμένος Εταίρος (Fellow) της Ακαδημίας Επιστημών της Washington, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Κολλεγίου Αθηνών, και μέλος επιτροπών αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει τιμηθεί επανειλημμένα με βραβεία συνεισφοράς από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.