*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ο ατελέσφορος εκσυγχρονισμός

Κριτικά κείμενα από την "Αυγή" και τον "Πολίτη", 1994-2004


Συγγραφή: · Γιώργος Σταθάκης
Έκδοση: Ιανουάριος 2007 από "Βιβλιόραμα"
Σελ.:214 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-8087-58-9


Θέμα: "Αρθρογραφία" "Πολιτική - Ελλάς"

Τα κείμενα αυτά γράφτηκαν την περίοδο που οι εκσυγχρονιστές κυβέρνησαν τη χώρα. Επιδιώκουν να απομυθοποιήσουν το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα της περιόδου Σημίτη. Καταπιάνονται με επιμέρους θέματα της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης. Με πιο συστηματικό τρόπο ασχολούνται με το ιστορικό της διαμόρφωσης του εκσυγχρονιστικού ρεύματος στο ΠΑΣΟΚ, με το Ευρώ και την οικονομική πολιτική, την εγκατάλειψη της αναπτυξιακής πολιτικής, το φορολογικό ζήτημα, τις αλλαγές στον κλάδο της ακτοπλοΐας, την περίφημη υπόθεση Οτσαλάν, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το περιβάλλον (Πρέσπες). Με πιο συνοπτικό τρόπο ασχολούνται με το χρηματιστήριο, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υπερβολική ισχύ των τραπεζών, το «κοινωνικό» προεκλογικό πακέτο των φτηνών Ι.Χ. και την πολιτική διαφθορά.

Ο εκσυγχρονισμός, ως πολιτικό ρεύμα, συγκροτήθηκε το 1985 και οικειοποιήθηκε τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις περί οικονομίας. Επρόκειτο για οικονομικό πρόγραμμα με έμφαση στη μακροοικονομική διαχείριση, την τόνωση των αγορών και την αποδυνάμωση των κρατικοδίαιτων συντεχνιών. Οι εκσυγχρονιστές κράτησαν διακριτές αποστάσεις από εγχειρήματα τύπου Κοσκωτά, από τις συνήθεις λαϊκίστικες παρεκτροπές και από την πολιτισμική παράκρουση της περιόδου «Μιμής».

Ως κυβέρνηση οι εκσυγχρονιστές εφάρμοσαν την πολιτική τους και, παρόλο που τα επιτεύγματα ήταν πολλά (Ευρώ, σταθεροποίηση της οικονομίας, ικανοποιητική ανάπτυξη), εντούτοις, ως πολιτικό ρεύμα, εξαφανίστηκαν αμέσως μετά. Ο εκσυγχρονισμός δεν άφησε καμία κληρονομιά στο ΠΑΣΟΚ, δεν σχημάτισε κάποιο ρεύμα σκέψης στην κοινωνία, δεν παγίωσε διακριτές προσεγγίσεις στα θέματα των θεσμών και της πολιτικής.

Μέχρι να τεθούν οι δημοκρατικές προϋποθέσεις του εκσυγχρονισμού, οι εκσυγχρονισμοί θα είναι ατελέσφοροι. Η εκσυγχρονιστική τους μέριμνα θα ενσωματώνει τις κληροδοτημένες δομές εξουσίας και άνισης ισχύος. Θα αφαιρεί προνόμια από τους μικροπρονομιούχους, θα νομιμοποιεί τους οικονομικά ισχυρούς και θα εξοβελίζει τους αμέτοχους. Θα φλερτάρει με την ιδιωτική λύση εκεί που χρειάζεται δημόσια ενίσχυση και αξιοπιστία.

(2013) Κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, Εκδόσεις Παπαζήση

(2011) Οικονομική κρίση και Ελλάδα, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2011) Το σχέδιο Μάρσαλ, Εκδόσεις Πατάκη

(2010) Σύγχρονη πολιτική οικονομία, Εκδόσεις Πατάκη

(2008) Θεωρία, λογοτεχνία, Αριστερά, Το Πέρασμα

(2007) Μετά το '89, Γαβριηλίδης

(2007) Η υπεράσπιση του άρθρου 16 και η ακαδημαϊκή αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, Νήσος

(2006) Σύγχρονοι μηχανισμοί βίας και καταπίεσης, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

(2006) Ο πειρασμός της αυτοκρατορίας, Μεταίχμιο

(2006) Το δημόσιο πανεπιστήμιο στο στόχαστρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

(2004) Το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ, Βιβλιόραμα

(2002) Ο εμφύλιος πόλεμος, Θεμέλιο

(2002) Η εκρηκτική εικοσαετία 1949-1967, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

(1997) Μαρξισμός μια επανεκτίμηση, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

(1996) Δοκίμια για τον Μαρξ, Ο Πολίτης

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας