*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Γραφείο με θέα

Φωτογραφίες 1948-1981


Φωτογραφία: · Mario Vitti
Έκδοση: Φεβρουάριος 2007 από "Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης"
Σελ.:189 (23χ21), Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 960-250-365-3


Θέμα: "Νεοελληνική λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική" "Φωτογραφίες" "Συγγραφείς" "Ελλάς - Ιστορία - Φωτογραφικά λευκώματα"

Πίσω από το φακό: Ένας λόγιος φωτογραφίζει.

Πρέπει να ήμουν οκτώ χρονών όταν μου χάρισαν την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή. Δεν άργησα να μπω στο νόημα. Κρατούσα στα χέρια ένα εργαλείο που είχε τη δύναμη να ανατρέψει τις σχέσεις μου με τους μεγάλους. Από τη στιγμή που έστηνα γονείς και οικείους μπροστά στο φακό, είχα τον τρόπο και εγώ να προστάζω. Κανείς δεν ξέφευγε από το παιχνίδι. Παρολίγο να πέσει θύμα και ο Τρότσκι, πού τότε βρισκόταν εξόριστος στην Πρίγκιπο. Τον χαιρετήσαμε μια μέρα καθώς περνούσαμε έξω από τον κήπο της βίλας όπου τον φιλοξενούσαν. Μας έβγαλε το ψάθινο καπέλο του. Πήγα να πιάσω τη φωτογραφική μηχανή, άλλα ο πατέρας μου μου έριξε ένα άγριο βλέμμα.

Με τα χρόνια η χειρονομία της φωτογράφισης έγινε συνήθεια που είτε ικανοποιούσε την παρόρμηση της στιγμής είτε ερχόταν ως αντιστάθμισμα στην αμηχανία. 'Επαιρνε ωστόσο το νόημα της τελετουργίας κάθε φορά που στο φακό μπροστά είχα πρόσωπα αγαπητά, και τότε από διαδικασία τεχνικής φύσεως μετατρεπόταν σε άυλο ρεύμα επικοινωνίας που έτρεφε τη φιλία. Αυτό ακριβώς συνέβη μόλις άρχισα να πηγαινοέρχομαι από τη Ρώμη στην Αθήνα, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '50. Η παρέα που μου ταίριαζε περισσότερο ήταν οι άνθρωποι που είχαν βγει από τη γενιά του Τριάντα. Δεν έλειπε φυσικά ούτε και ο ίδιος ο Κατσίμπαλης, με την επιβλητική παρουσία του μάλιστα σε πλήρη εκρηκτικότητα, ήρωας ακόμη του Χένρυ Μίλλερ. Συναντιόμουν τότε μέχρι και δυο φορές την ημέρα με τον Ελύτη, αρχίζοντας από τον επάνω Λουμίδη, δηλαδή το Μπραζίλιαν (με τον εσπρέσο στο πόδι, το νέο άθλημα της εποχής), διασταυρωνόμουν με τους περαστικούς που εμφανίζονταν η ώρα μία το μεσημέρι και συναναστρεφόμουν τους φίλους της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, που με έπαιρνε μαζί της στου Μόραλη ή όπου άλλου. Άλλοτε βρισκόμασταν όλοι μαζί στο σπίτι του Βουσβούνη για πάρτι. Σε άλλους χώρους διαδραματίζονταν ζωηροί διαξιφισμοί με τον Αλέκο Αργυρίου. Αργότερα μαζευόμασταν στην ταβέρνα με τον Αλέξανδρο Κοτζιά. Κι ύστερα, μακριά από την Αθήνα, περνούσα ώρες ολόκληρες με τον Νίκο Κάσδαγλη στη Ρόδο ή με τον Μανόλη Αναγνωστάκη στη Θεσσαλονίκη. Ποτέ δεν έλειπε η κατάλληλη στιγμή για μια πόζα ή για αιφνιδιασμούς με το φακό, χωρίς ωστόσο να κόβεται η ορμή και η έξαψη της συζήτησης.

(Μario Vitti)

(2013) Η πόλη όπου γεννήθηκα, Γαβριηλίδης

(2013) Εισαγωγή στην ποίηση του Σεφέρη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2012) Για μια ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα: Προτάσεις ανασυγκρότησης, θέματα και ρεύματα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2010) Roman Peloponnese III, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας

(2009) Από τον Λέανδρο στον Λούκη Λάρα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2009) Εισαγωγή στην ποίηση του Ρίτσου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2009) Εισαγωγή στην ποίηση του Ελύτη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2008) Γιάννης Ρίτσος: ο ποιητής και ο πολίτης, Κέδρος

(2008) Ο νατουραλισμός στην Ελλάδα, Μεταίχμιο

(2008) Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Οδυσσέας

(2007) Μετά το '89, Γαβριηλίδης

(2006) Γραφείο με θέα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

(2006) Γραφείο με θέα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

(2003) Για τον Βαλτινό, Αιγαίον

(2001) Greece Books and Writers, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

(2000) Οδυσσέας Ελύτης, Ερμής

(2000) Η γενιά του 30, Ερμής

(1998) Για τον Οδυσσέα Ελύτη, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1998) Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

(1995) Τραγωδία ονομαζομένη Ευγένα του κυρ Θεοδώρου Μοντσελέζε, 1646, Οδυσσέας

(1995) Ο Κάλβος και η εποχή του, Στιγμή

(1994) Για τον Σκαρίμπα, Αιγαίον

(1991) Ιδεολογική λειτουργία της ελληνικής ηθογραφίας, Κέδρος

(1989) Histoire de la litterature grecque moderne, Kauffmann

(1989) Φθορά και λόγος, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας