*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ρωμαίικο οδοιπορικό

Το Γένος σε νέα αιχμαλωσία


Επιμέλεια: ·Μοναχός Αγιορείτης Αβραάμ
Έκδοση: 2007 από "Ο Ποιμενικός Αυλός"
Σελ.:588 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Ελλάς - Ιστορία - Επανάσταση του 1821"

Στο Βυζάντιο, όπως ξέρουμε, η θεολογία ήταν ό,τι για τους νεοέλληνες η πολιτική. Ο λαός συζητούσε τα δόγματα και άλλα θεολογικά θέματα στην καθημερινή ζωή. Ήταν η επικαιρότητα της εποχής, θα λέγαμε. Και η διαμάχη Παλαμά-Βαρλαάμ δεν έγινε καθόλου ερήμην του λαού, αλλά πέρασε στην παράδοσή του και έδωσε νέα ένταση στα λαϊκά ρεύματα που κατέβαιναν από τα κεφαλάρια της μεσαιωνικής μας παράδοσης.
Αυτή, λοιπόν, η συγκλονιστική εμπειρία, αυτό το ορθόδοξο βίωμα οδήγησε το εν αιχμαλωσία Γένος μπροστά στο όραμα της Ελευθερίας. Το ομολογεί ο Γέρος του Μωριά, το ομολογούν σ' απομνημονεύματά τους και σε εκατοντάδες έγγραφα όλοι οι καπεταναίοι, όλοι οι ήρωες της Εθνεγερσίας, το ομολογεί αυτή η ίδια η Επανάσταση στα επίσημα κείμενά της και τις διακηρύξεις της. Αλλά πάνω απ' όλους, αυθεντικά θα λέγαμε, ερμηνεύων τον ιερό αγώνα και την μεταβυζαντινή μας παράδοση, το ομολογεί και το διακηρύσσει ο Μακρυγιάννης, αυτός ο αρματωμένος μυστικός λαϊκός θεολόγος, αυτός ο μυστικός Πατέρας της Εθνεγερσίας, της νεκρανάστασης του Γένους, είναι σκεύος εκλογής και φορέας γνήσιου ορθόδοξου βιώματος και ορθόδοξης πνευματικότητας. Η αυθεντικότερη έκφραση της λαϊκής θρησκευτικής μας παράδοσης. Και παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες του, εμφανείς άλλωστε και στα Απομνημονεύματα, που φέρει και αυτός το μερίδιο της ευθύνης του για τους εμφύλιους σπαραγμούς μέσα στην Επανάσταση, είναι ο άμωμος. Είναι ακόμα -και μετά την Επανάσταση- ο εν αιχμαλωσία και αντιστέκεται και μάχεται, όπως και στα χρόνια της δουλείας, της τουρκοκρατίας. Ο Μακρυγιάννης είναι δημιούργημα του Ακτίστου Φωτός και της ασκητικοκοινοβιακής μας Παράδοσης. Γι' αυτό οι υλόφρονες και οι άθεοι, οι οπαδοί του δυτικού ορθολογισμού βρίσκονται έξω από την Παράδοση και έξω από την Εθνεγερσία, επειδή η Παράδοση και η Επανάσταση είναι έργα πιστών ανθρώπων, εκείνων που αυθεντικά εκφράζει και ερμηνεύει ο Μακρυγιάννης.
Μέσα στον Μακρυγιάννη ζει και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, όπως τον βίωσε η λαϊκή θρησκευτική μας παράδοση στους χρόνους της δουλείας. Μια κοινότητα μελλοθανάτων όπως ήταν οι εν αιχμαλωσία αδελφοί μας πορεύονται την οδό της θεώσεως, που δεν είναι άλλη, και στους εσχάτους καιρούς μας για το Γένος, από εκείνη του Σταυρού...

(2012) Η μεγάλη επιλογή του ανθρώπου, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2012) Ο ναός του Θεού και οι λειτουργικές τέχνες, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2012) Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μετά της ερμηνείας αυτών, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2011) Το Αρχοντικό μας, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2011) Οι επίβουλοι του γένους και παραχαράκτες της ιστορίας μας, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2011) Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις..., Ο Ποιμενικός Αυλός

(2010) Η πορεία του κόσμου χωρίς τον Θεάνθρωπο, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2009) Ο Θεάνθρωπος και η ορθόδοξη εκκλησία του, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2009) Οι προφήτες μας αποκαλύπτουν..., Ο Ποιμενικός Αυλός

(2006) Ρωμαϊκό οδοιπορικό, Ιδιωτική Έκδοση

(2005) Ο άνθρωπος, Ο Ποιμενικός Αυλός

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας