*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Μεσαιωνικά και νέα ελληνικά

Νεοελληνική επιστολογραφία (16ος - 19ος αι.)

(Συλλογικό έργο)
Εισήγηση: · Δημήτρης Ζ. Σοφιανός ·Νίκη Παπατριανταφύλλου - Θεοδωρίδη · Δημήτρης Γ. Αποστολόπουλος · Χαρίτων Καρανάσιος ·Μάχη Παΐζη - Αποστολοπούλου ·Πηνέλοπη Στάθη ·Μιχάλης Λασιθιωτάκης ·Μάρθα Καρπόζηλου ·Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης · Μαρία Στασινοπούλου · Γιάννης Παπαθεοδώρου · Νάσια Γιακωβάκη ·Εμμανουήλ Ν. Φραγκίσκος ·Κώστας Λάππας ·Δημήτριος Ι. Πολέμης · Βασίλης Παναγιωτόπουλος · Σπύρος Ι. Ασδραχάς ·Ευτυχία Δ. Λιάτα · Βασίλης Ν. Κρεμμυδάς · Άννα Μανδυλαρά · Ελένη Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη
Έκδοση: Μάιος 2006 από "Ακαδημία Αθηνών"
Σελ.:400 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Νεοελληνική επιστολογραφία " "Νεοελληνικός διαφωτισμός " "Ελλάς - Ιστορία, Νεώτερη"

[...] Η επιστολογραφία αποτελεί πάντα πρωτογενές υλικό. Ακόμη και αν πρόκειται για επίσημη ανταλλαγή επιστολών. Μεταξύ αρχηγών κρατών ή υπουργών, για παράδειγμα, έχει ένα χαρακτήρα πιο άμεσο από τις διακοινώσεις, και επιτρέπει προσεγγίσεις πιο εκλεπτυσμένες, ως προς το ύφος, την επιλογή των λέξεων, και ίσως ως προς τα επιφανειακά αλλά και τα βαθύτερα κίνητρα του γράφοντος.
Όταν πρόκειται για επιστολές λιγότερο επίσημες ή ιδιωτικές, τότε τα είδη πληροφοριών που αντλούμε αυξάνονται δραματικά, και αντιστοίχως πληθαίνουν τα ερωτήματα που μπορεί να θέσει στο υλικό του ο ερευνητής. Με χαρά βλέπω ότι στο συμπόσιο δεν αγνοείται η επιστολογραφική παράδοση. Το μέρος της παράδοσης που γνωρίζω κάπως ανάγεται στη βυζαντινή εποχή. Η επιστολογραφία αποτελεί πλούσια πηγή, από τα τέλη του ένατου αιώνα και μετά. [...]

(Αγγελική Λαΐου, Ακαδημαϊκός, πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του ΚΕΜΝΕ, απόσπασμα από την προσφώνηση)


[...] Είναι γνωστό ότι επιστολογραφία, αποτέλεσε από νωρίς αντικείμενο των νεοελληνικών σπουδών. Έλληνες και ξένοι ερευνητές της περιόδου της τουρκοκρατίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της επιστολογραφίας ως ιστορικής πηγής, έχουν εκδώσει αυτοτελώς ή σε μονογραφίες και άρθρα μεγάλο αριθμό επιστολών. Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό ως τις μέρες μας, οπότε είδαν το φως της δημοσιότητας μεγάλες συλλογές επιστολών λογίων της τουρκοκρατίας και του νεοελληνικού κράτους. Ας σημειωθεί ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και αρκετά από τα ερευνητικά προγράμματα του ΚΕΜΝΕ, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και στις ανακοινώσεις του συμποσίου. [...]

(Κώστας Λάππας, διευθύνων το ΚΕΜΝΕ, απόσπασμα από την προσφώνηση)


Περιέχονται τα κείμενα:

- Δημήτριος Σοφιανός: "Η αρχαία ελληνική και βυζαντινή παράδοση στη νεοελληνική επιστολογραφία: μια επισκόπηση"
- Νίκη Παπατριανταφύλλου - Θεοδωρίδη: "Η βυζαντινή παρακαταθήκη στη νεοελληνική επιστολογραφία. Η περίπτωση του Ευγένιου Γιαννούλη."
- Δημήτρης Γ. Αποστολόπουλος: "Η επιστολογραφία του Αλέξανδρου και του Νικόλαου Μαυροκορδάτου: το πρόβλημα της πατρότητας 43 επιστολικών κειμένων"
- Χαρίτων Καρανάσιος: "Μορφή, περιεχόμενο και χρήση των επιστολών του Αναστασίου Γορδίου"
- Μάχη Παΐζη - Αποστολοπούλου: "Ένα ιδιωτικό αρχείο επιστολογραφίας μετατρέπεται σε επιστολάριο. Μια περίπτωση του 18ου αιώνα."
- Πηνελόπη Στάθη: "Γράμματα και πρόσωπα στο 18ο αιώνα. Αλληλογραφία από τη συλλογή του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου Κωνσταντινουπόλεως."
- Μιχάλης Λασιθιωτάκης: "Επιστολογραφία και ρητορική στον Γραμματοφόρο του Φραγκίσκου Σκούφου"
- Μάρθα Καρπόζηλου: "Ανιχνεύοντας το πρότυπο και καταγράφοντας την τύχη του Επιστολαρίου του Κορυδαλέα"
- Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης: "Τα έντυπα Επιστολάρια της Βενετίας (1757-1832)"
- Μαρία Α. Στασινοπούλου "Ξαναδιαβάζοντας το Επιστολάριο του Δημητρίου Δάρβαρη"
- Γιάννης Παπαθεοδώρου: ""Η ανάγνωσις των τερπνών γραμμάτων". Ρητορική τέχνη και αστική ηθική στο Επιστολάριον (1843) του Γρηγόριου Παλαιολόγου."
- Νάσια Γιακωβάκη: "Ένας νέος ρόλος για την επιστολογραφία: η συμβολή της στη διαμόρφωση της νεοελληνικής δημόσιας σφαίρας στις αρχές του 19ου αιώνα"
- Εμμ. Ν. Φραγκίσκος: Τα όρια του ιδιωτικού στην αλληλογραφία Κοραή και η υπέρβασή τους"
- Κώστας Λάππας: "Κοινωνικές ιεραρχίες και ιδεολογία στην αλληλογραφία του Κωνσταντίνου Οικονόμου"
- Δημήτριος Ι. Πολέμης: "Η θρησκειολογική διάσταση στις επιστολές του Θεόφιλου Καΐρη"
-Βασίλης Παναγιωτόπουλος: "Η ελληνόφωνη επιστολογραφία στο Αρχείο του Αλή πασά"
- Σπ. Ι. Ασδραχάς: "Αλληλογραφία και αφήγηση. Διοικητικές αυθεντίες και διωκόμενοι (ιη΄-αρχές ιθ΄ αι.)."
- Ευτυχία Δ. Λιάτα: "Με "μυστικές γραφές" και "τίμιες" οι εντιμότατοι πραγματευτές αλληλογραφούν και νεγκοτσιάρουν τον 18ο αιώνα"
- Βασίλης Κρεμμυδάς: ""Τιμιώταται κυρ Κόστα, ασπάζομαι αδελφικώς". Η αλληλογραφία ως απόλυτο εργαλείο της εμπορικής πράξης (1800-1850)."
- Άννα Μανδυλαρά: ""Αγαπητέ πάτερ προσκυνώ". Η εμπορική επιστολή: έγγραφο, κείμενο-τεκμήριο (1840-1860)"
- Ελένη Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη: "Η διακίνηση της αλληλογραφίας στην Ανατολική Μεσόγειο (14ος-19ος αι.)"

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας