*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Σοβιετική εναλλακτική τέχνη 1956-1988 από τις συλλογές Κωστάκη


Συγγραφή: · Μαρία Τσαντσάνογλου
Μετάφραση: ·Μενέλαος Σταματέλος ·Γλώσσημα & Wehrheim
Φωτογραφία: ·Κώστας Πηγαδάς ·Δημήτρης Σχίζας ·Γιώργος Νικολαΐδης
Επιμέλεια: · Μαρία Τσαντσάνογλου · Γιάννης Μπόλης · Συραγώ Τσιάρα
Έκδοση: 2006 από "Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης"
Σελ.:235 (27χ21), Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Ζωγραφική - Συλλογές τέχνης " "Ζωγράφοι" "Τέχνη - Κατάλογοι"

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει το μεγάλο προνόμιο να διαθέτει και να διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς φήμης συλλογής του Γιώργου Κωστάκη με έργα ρωσικής πρωτοπορίας. ο Γιώργος Κωστάκης δεν ήταν απλώς ένας ιδιοφυής συλλέκτης ήταν , αναμφισβήτητα, μια χαρισματική προσωπικότητα με σπάνιο καλλιτεχνικό ένστικτο και με μοναδική ικανότητα να συλλέγει έργα ύψιστης ποιότητας και απαράμιλλης ομορφιάς.
Το έργο τέχνης ήταν για τον Κωστάκη η ηθική και πνευματική προέκταση του εαυτού του, πράγμα που περίτρανα απέδειξε με την καταπληκτική συλλογή έργων ρωσικής πρωτοπορίας που απέκτησε ταυτίζοντας διεθνώς το όνομά του με τα έργα αυτής της κατηγορίας. Σε όλη του τη ζωή αποδείκνυε ότι αγαπούσε και υπερασπιζόταν την τέχνη και το ύψιστο δικαίωμα ελευθερίας του δημιουργού. Υπήρξε καλός φίλος και συμπαραστάτης για όλους τους σύγχρονούς του καλλιτέχνες που, για να χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό του Ιλιά Καμπακόφ, "Δεν μπορούσαν να σπάσουν το φράγμα της ιδεολογικής ή αισθητικής λογοκρισίας".
Ο Γιώργος Κωστάκης απέκτησε μια ολοκληρωμένη συλλογή έργων ρωσικής εναλλακτικής τέχνης της περιόδου από το I956 ως το Ι977, συλλογή την οποία συμπλήρωσε στη δεκαετία του Ι980 η κόρη του
Αλίκη, μια συλλογή που προσωπικά θα την ονόμαζα "ρωσική μετα- πρωτοπορία". Ο Ανατόλι Ζβέρεφ, ο Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ, ο Ντιμίτρι Κρασνοπέβτσεφ, ο Βλαντίμιρ Γιανκιλέφσκι, ο Ιλια Καμπακόφ, ο Iβάν Τσούικοφ, ο Φραντσίσκο Ινφάντε, ο 'Ιγκορ Μακαρέβιτς, n Ιρίνα Νάχοβα κ.ά., καλλιτέχνες διεθνώς γνωστοί σήμερα, εκπροσωπούνται στη συλλογή με έργα που δείχνουν όλο το πέρασμα της εναλλακτικής τέχνης στη Σοβιετική 'Ενωση, από τον νέο εξπρεσιονισμό στον μινιμαλισμό και από την κινητική τέχνη στην εννοιολογική τέχνη. Είναι ιδιαίτερη τιμή για το ΚΜΣΤ που πρωτοπαρουσιάζει διεθνώς τα έργα αυτά και ευχαριστώ ιδιαίτερα την Αλίκη Κωστάκη για την εμπιστοσύνη της και την ανεκτίμητη Βοήθεια που μας παρέχει.
Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου, Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

(2015) Δόκτωρ Ζιβάγκο, Ποταμός

(2011) Συμβιώνοντας με τη μετανάστευση, Ιανός

(2010) Sadok Sudei Το δόκανο των δικαστών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

(2008) Lost Vanguard Found, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

(2008) Πέντε εποχές της ρωσικής πρωτοπορίας, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

(2007) Biennale of Contemporary Art: Heterotopias, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

(2004) Cosmopolis 1, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

(2004) Φωτεινές σφαίρες - σκοτεινοί σταθμοί, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

(2004) Η ρωσική πρωτοπορία (1910-1930): Ένα ανολοκλήρωτο σχέδιο, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

(1997) Ψυχούλα, Το Ροδακιό

(1995) Ρωσική πρωτοπορία 1910-1930: Η συλλογή Γ. Κωστάκη, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας