*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η πορεία των σχέσεων Ελλάδος - Αγίας Έδρας 1820-1980

Από τη γαλλική προστασία έως τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων


Συγγραφή: · Ιωάννης Ασημάκης
Έκδοση: Ιούλιος 2007 από "Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης"
Σελ.:673 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-89450-1-1


Θέμα: "Εκκλησιαστική ιστορία" "Καθολική Εκκλησία" "Ελλάς - Διπλωματικές σχέσεις"

Τα όρια μελέτης των σχέσεων Ελλάδος - Αγίας Έδρας είναι εκείνα που καθορίζουν οι δύο ιστορικοί σταθμοί: η ελληνική επανάσταση (ως αφετηρία συσχετισμού της νεώτερης Ελλάδος με την Αγία Έδρα) και η σύναψη διπλωματικών σχέσεων (με την ανταλλαγή πρέσβεων).
Από τη φύση του το θέμα προϋποθέτει ορισμένες γνώσεις συνάφειας με μια χριστιανική παράδοση, αυτή της Δύσης, η οποία διαμόρφωσε το δυσχιλιετή θεσμό της Αγίας Έδρας. Νομίζω ότι οι γνώσεις αυτές παρέχονται με επάρκεια στα εκτενή προλεγόμενα αυτού του βιβλίου.
Το κύριο σώμα του πονήματος διαρθρώνεται σε πέντε μέρη τα οποία παρακολουθούν τα κομβικά σημεία στην εξέλιξη των διμερών σχέσεων.
Δύο είναι οι βασικές διαπιστώσεις.
Η εθνική καχυποψία κι η αποστροφή για τον Καθολικισμό έβρισκαν αρωγό για ασαφείς σχέσεις με την Αγία Έδρα, σε δύο παράγοντες που εναλλάσσονταν τον ενάμιση αυτό αιώνα: τις πιέσεις των ξένων πρέσβεων στην Αθήνα και τις καιροσκοπικές γεωπολιτικές ισορροπίες (των ελληνικών κυβερνήσεων με τις ξένες δυνάμεις και των τελευταίων με την Αγία Έδρα) και τη μόνιμα εύθραυστη πολιτική σταθερότητα της Ελλάδος.
Βέβαια, η αποξένωση και η αδυναμία συναντίληψης διατηρήθηκαν επί πολλές δεκαετίες, επειδή κάθε φορά που διαφαινόταν στο ορίζοντα η διάθεση συνεννόησης προέκυπταν επιτακτικά και κρίσιμα γεγονότα ου μετέθεταν τις σχέσεις Ελλάδος-Αγίας Έδρας στις καλένδες, ως σχέσεις ήσσονος σημασίας. Τόσο η Αγία Έδρα όσο και το ελληνικό κράτος δεν έθεσαν ποτέ στις στρατηγικές τους προτεραιότητες την μεταξύ τους προσέγγιση και συνεργασία. Οι ευμετάβλητες, ασαφείς και ευκαιριακές επαφές τους τα 160 χρόνια από την Επανάσταση έως τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, είχαν το χρονικό ορίζοντα και το ποιοτικό βάθος των συγκυριών που τις καθιστούσαν αναγκαίες.

(2012) Η Καθολική Εκκλησία στην Ήπειρο, Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

(2012) Η Β' Βατικανή Σύνοδος, Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

(2012) Τεκμήρια μνήμης, Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

(2011) Ελληνική βιβλιογραφία θεμάτων καθολικής θεολογίας 1550-2010, Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

(2011) Ελληνική βιβλιογραφία ιστορίας καθολικής εκκλησίας στην Ελλάδα 17οςαι.-2010, Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

(2011) Λεξικό Ελλήνων καθολικών κληρικών και αλλοδαπών καθολικών κληρικών στην Ελλάδα 13ος αι.-2010, Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

(2011) Τυπολογίες αφιερωμένης ζωής στη δυτική παράδοση, Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

(2010) Πάθος ενότητας, Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

(2010) Donorum commutatio, Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

(2008) Η Καθολική Εκκλησία στη Δυτική Θράκη 1896 - 2006, Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

(2006) Έκρηξη ευσπλαχνίας και φαντασία αγάπης, Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας