*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ο χρυσός των Μακεδόνων

Από την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

(Συλλογικό έργο)
Συγγραφή: ·Μπεττίνα Τσιγαρίδα ·Μιχάλης Βαβελίδης · Ιωακείμ Α. Παπάγγελος ·Βασιλική Μισαηλίδου - Δεσποτίδου ·Δήμητρα Ακτσελή · Πολυξένη Αδάμ - Βελένη ·Ευδοκία Σκαρλατίδου · Δέσποινα Ιγνατιάδου ·Μαρία Τσιμπίδου - Αυλωνίτη ·Κατερίνα Ρωμιοπούλου ·Ελένη Τρακοσοπούλου - Σαλακίδου ·Θώμη Σαββοπούλου ·Ντίνα Κουσουλάκου · Πέτρος Γ. Θέμελης ·Γιάννης Τουράτσογλου · Γιώργος Βαρουφάκης ·Κατερίνα Τζαναβάρη ·Κυριάκος Τσαντσάνογλου
Επιμέλεια: · Δημήτριος Β. Γραμμένος
Έκδοση: Δεκέμβριος 2007 από "Ζήτρος"
Σελ.:336 (32χ24), Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 960-463-003-2


Θέμα: "Αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές" "Μακεδονία - Ιστορία" "Αρχαιολογία - Ελλάς" "Τέχνη, Αρχαία ελληνική"

Όπως είναι γνωστό, η έκθεση με τίτλο "Ο χρυσός των Μακεδόνων" διαδέχθηκε το 1998 (εγκαίνια στις 13.6.1998) την έκθεση του ευρήματος της Βεργίνας στον εκθεσιακό χώρο του ορόφου της Νέας Πτέρυγας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Εδώ και μερικά χρόνια το εύρημα της Βεργίνας εκτίθεται -συνολικά σχεδόν ύστερα και από την πρόσφατη συμπληρωματική επανέκθεση που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2003- στον μουσειακό χώρο στον οποίον εντάχθηκαν οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας.

Η έκθεση που ακολούθησε στο Α.Μ.Θ. αποδείχθηκε ότι, με την πάροδο κάποιου χρόνου είναι η αλήθεια, εμφάνισε ανάλογη επισκεψιμότητα αφού πρόβαλε σύνολα ή μεμονωμένα εκδέματα της ίδιας εποχής, αλλά και της ίδιας καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας.

Η έκθεση εκείνη, με οδηγία του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, σχεδιάστηκε και "στήθηκε" σε ελάχιστο χρόνο (δύο μήνες) από τη μεταφορά του ευρήματος της Βεργίνας, με την εποπτεία μου και ομάδα εργασίας που την αποτελούσαν οι αρχαιολόγοι δρ. κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, ειδική σε θέματα χρυσού, δρ.κ. Δέσποινα Ιγνατιάδου, ειδική σε θέματα υαλουργίας και μικροτεχνίας και η αρχαιολόγος δρ. κ. Δήμητρα Ακτσελή. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την εποπτεία της εκτέλεσης του είχε η αρχιτέκτων κ. Αλκμήνη Πάκα. Για την έκθεση αυτή έχει εκδοθεί σύντομος οδηγός χωρίς λήμματα ("Ο χρυσός των Μακεδόνων", Τ.Α.Π.. 2000, με κείμενα των αρχαιολόγων κ.κ. Τσιγαρίδα και Ιγνατιάδου).

Παραμένει η έκθεση αυτή, μέχρι και σήμερα που γράφονται οι γραμμές αυτές, ανοικτή και με επισκεψιμότητα ανάλογη με του άμεσου παρελθόντος, όταν δηλαδή δεν είχε αρχίσει ακόμη η γενική ανακατασκευή του Α.Μ.Θ. Με τη λήξη της πρώτης φάσης της ανακατασκευής μεταφέρθηκε επαυξημένη, από τον χώρο της Νέας Πτέρυγας, στον πυρήνα του ανακατασκευασμένου κτηρίου ("μικρό Π"), έτσι ώστε, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο του 2004, να λειτουργεί ακόμη μία έκθεση στη Θεσσαλονίκη, που είχε χαρακτηριστεί ως Ολυμπιακή Πόλη (εγκαινιάσθηκε στις 28 Ιουλίου 2004 από τον τότε υφυπουργό πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη). Η άλλη ήταν η έκθεση "Αρχαίες αγροικίες σε σύγχρονους δρόμους" στην "Κρυπτή Στοά" της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης, για την οποία το Τ.Α.Π. ήδη έχει εκδόσει (2003) οδηγό στα ελληνικά και αγγλικά.

Η έκθεση έχει επαυξηθεί με την παρουσίαση του συνόλου των ευρημάτων από τέσσερις τάφους, δύο του νεκροταφείου της Σίνδου και δύο του νεκροταφείου του Δερβενίου, με σημαντική νέα σειρά από, κατά κύριο λόγο, χρυσά κοσμήματα από τα νεκροταφεία της Κεντρικής Μακεδονίας, και, τέλος, την εκ νέου παρουσίαση της έκθεσης (εγκαίνια στις 4.4.1998) "Ο πάπυρος του Δερβενίου". [...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

(2010) Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

(2008) Ancient Greece and Ancient Iran: Cross-Cultural Encounters, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας