*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ο κόσμος είναι ένας


Φωτογραφία: · Γιάννης Ψιλάκης
Επιμέλεια: ·Ελένη Αθανασίου
Έκδοση: Δεκέμβριος 2007 από "Μουσείο Μπενάκη"
Σελ.:294 (33χ25), Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 960-8347-76-9


Θέμα: "Φωτογραφικές συλλογές"

Ο Γιάννης Ψιλάκης ήταν ένας νέος άνθρωπος με τα μάτια του πλημμυρισμένα από τις εικόνες της χαράς και της λύπης που απορροφούσε καθημερινά, με τα αυτιά του ανοιχτά στα αφουγκράσματα της αναπνοής του κόσμου, με την ψυχή του δοσμένη στην ιδέα της ενότητας η οποία συνέχει όλες τις γωνιές κι όλες τις φυλές της υφηλίου. Γι' αυτό και τα αισθητήριά του μπορούσαν να ανιχνεύουν την ομορφιά σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και σε όλα τα πολιτισμικά μήκη της ανθρωπότητας. Να προσλαμβάνουν δηλαδή την πραγματικότητα στην οικουμενική της διάσταση και να καταγράφουν την πανοραμική της κλίμακα, χάρη σ' ένα μεγάλο φορτίο ανθρωπιάς και μια απέραντη αγάπη για τον άνθρωπο.

Για τον Γιάννη Ψιλάκη ο Κόσμος είναι Ένας: ο άνθρωπος και ο χώρος του, το γεωφυσικό, το οικιστικό και το κοινωνικό του περιβάλλον, η ποικιλία των πεποιθήσεων και των παραδόσεων του, το ανάπτυγμα του χρόνου και των ηλικιών του, των αισθήσεων και των συναισθημάτων του. Η διαφορετικότητα στις φωτογραφίες του αποτυπώνεται ως έκφραση μιας ενδότερης ομοιότητας, είτε έχει να κάνει με τις εναλλαγές των φυσιογνωμιών και των χρωμάτων, είτε με τις ιδιαιτερότητες των συνηθειών και τις ενίοτε απροσδόκητες εκδηλώσεις της συμπεριφοράς. Ακριβώς όπως η θεαματική ποικιλία των μορφών, ακόμα και στις ανεξάντλητες εκδοχές των τοπίων, αντανακλά εν τέλει τη βαθύτερη συνάφεια των συστατικών εκείνων, που γεφυρώνουν όσες αποστάσεις φαινομενικά μόνο διακρίνουν τα πολιτισμικά σύνολα από τον ενιαίο τους πυρήνα.

Δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς ποια θα ήταν η εξέλιξη της διεισδυτικής του πορείας. Ποιος θα ήταν ο ελληνικός του λόγος ή, έστω, ο αντίλογος στην έλξη που του ασκούσε "η άλλη όψη του κόσμου". Πιστεύω ωστόσο πως η ανθρωποκεντρική θεώρηση θα παρέμενε βασική κατευθυντήρια γραμμή στην πυξίδα μιας αναζητητικής διαδρομής, στην οποία πρέπει να οφείλονται και κάποιοι τουλάχιστον από τους λόγους που έκοψαν το νήμα της ζωής του. Πιστεύω ακόμα πως, μέσα από τις φωτογραφίες του, τα μάτια του θα παραμένουν ανοιχτά "σ' ένα περιβάλλον που το μυαλό... δεν μπορεί να φτάσει". [...]

(από τον πρόλογο του Άγγελου Δεληβορριά)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας