*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 12,94 €
Πάσχα το τερπνόν
Τώρα πια τα πάντα πλημμύρισαν φως, ο ουρανός και η γη και τα καταχθόνια
Συγγραφή: ·Γεώργιος Παπαζάχος
Γεώργιος Παπαζάχος
Βασίλειος Θερμός
Ο π. Βασίλειος Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής Ποιμαντικής στην ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως "επισκέπτης επιστήμων" (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία(master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Balamand στον Λίβανο. Βασικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η ποιμαντική παρουσία της Εκκλησίας, η θρησκευτικότητα σε συνάρτηση με την προσωπικότητα, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του θρησκευτικού βιώματος και της θρησκευτικής συμπεριφοράς, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία της θρησκευτικής διαστάσεως του πολιτισμού, ο διάλογος ψυχαναλύσεως και θεολογίας, τα ζητήματα λειτουργικής κ.α. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φιλανδία), ενώ διδάσκει και στην Θεολογική ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.
Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Ware
Ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας, γεννήθηκε στo Μπαθ της Αγγλίας το 1934 με το όνομα Timothy Ware. Σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη θεία λειτουργία και την παράδοση της μυθικής θεολογίας. Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος· τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη αναλαμβάνει καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέγεται Λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 1970 γίνεται μέλος του Κολλεγίου Pebroke της ίδιας πόλης. Το 1982 εκλέγεται επίσκοπος Διοκλείας από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο πρώτος Βρετανός που αναδεικνύεται επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή του σχίσματος! Ο Επίσκοπος Κάλλιστος είναι συγγραφέας των βιβλίων: "The Orthodox Church" [Η Ορθόδοξη Εκκλησία] (Penguin, 1963, αναθεωρημένη έκδοση 1993), "Eustratios Argenti: A Study of the Greek Church under Turkish Rule" (1964), [Ευστράτιος Αργέντης: Μια μελέτη της Ελληνικής Εκκλησίας υπό την Τουρκική κυριαρχία,] "The Orthodox Way" [Ο Ορθόδοξος Δρόμος] (1979, αναθεωρημένη έκδοση 1995), "The Inner Kingdom" [Η εντός ημών Βασιλεία] (2000). Είναι συμμεταφραστής των δύο Ορθόδοξων Λειτουργικών Βιβλίων, "The Festal Menaion" [Το Μηναίον] (1969) και "The Lenten Triodion" [Το Τριώδιον] (1978), καθώς επίσης και της "Φιλοκαλίας" (εν εξελίξει: μέχρι τώρα τέσσερις τόμοι, 1979-95). Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά τα βιβλία του "Ο ορθόδοξος δρόμος", "Η ορθόδοξη εκκλησία", "Η δύναμη του ονόματος", "Η εντός ημών βασιλεία" κ.ά. Ο ίδιος ο επίσκοπος Κάλλιστος έχει μεταφράσει στα αγγλικά τα "Μηναία", το "Τριώδιο" και την "Φιλοκαλία" (από κοινού με τον μακαριστό Ph. Sherrard), ενώ είναι ένας από τους συνεκδότες του γνωστού θεολογικού περιοδικού "Sobornost".
Παντελής Β. Πάσχος
Νικήτας Δ. Αλιπράντης
Ο Νικήτας Αλιπράντης γεννήθηκε το 1941 στη Σπάρτη. Φοίτησε στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Ευρωπαϊκών Σπουδών του Στρασβούργου και στη συνέχεια (1967-1970) στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Τυβίγγης. Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, στο οποίο το 1988 εξελέγη τακτικός καθηγητής. Από το 2000 είναι ομότιμος καθηγητής του ίδιου Πανεπιστημίου. Παραμένει όμως μέλος του Εργαστηρίου Κοινωνικού Δικαίου και εξακολουθεί να διευθύνει διδακτορικές διατριβές. Ο Νικήτας Αλιπράντης εξελέγη το 1982 καθηγητής και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο οποίο δίδαξε Εργασιακό Δίκαιο (Ελληνικό και Διεθνές), Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλειας και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε στο πανεπιστήμιο αυτό το Εργαστήριο Συγκριτικού και Ευρωπαϊκού Εργασιακού Δικαίου. Από το 1996 μέχρι το 2008 ήταν ανεξάρτητος εμπειρογνώμων, μέλος (αντιπρόεδρος 2001-2006) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με την ιδιότητα αυτή έχει μετάσχει σε διάφορες αποστολές σε Ευρωπαϊκά Κράτη οι οποίες απέβλεπαν στην επίλυση ζητημάτων συνδεομένων με την μη κύρωση ή την μη (ή ελλιπή) εφαρμογή διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Με την ιδιότητα του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα έχει μετάσχει σε ερευνητικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2004 μετέχει στη γαλλογερμανική ομάδα πανεπιστημιακών που οργανώνει μεταπτυχιακά σεμινάρια κοινωνικών επιστημών σε αφρικανικές (υποσαχάριες) χώρες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Εργασιακού Δικαίου). Είναι επίσης μέλος της ελληνικής και γαλλικής εταιρείας Δικαίου της Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλείας, της ελληνικής εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της γερμανικής εταιρείας Φιλοσοφίας Δικαίου και Κοινωνικής Φιλοσοφίας, της γερμανικής εταιρείας Κοινωνιολογίας του Δικαίου, της γαλλικής εταιρείας Συγκριτικής Νομοθεσίας κ.ά. Έχει συγγράψει πλήθος μελετών σχετικών με την κλιμακωτή δομή του δικαίου, την κοινωνιολογική εξέταση των εξελίξεων στον χώρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, την εμπειρική έρευνα του φαινομένου της κατ' οίκον εργασίας και του βαθμού προστασίας αυτής και γενικότερα τη θεωρητική κοινωνιολογία και τη θεωρία του δικαίου. Έχει επίσης συγγράψει μελέτες για τις ατομικές και συλλογικές σχέσεις εργασίας καθώς και τα ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα.
Ζωή Β. Κανάβα
H Zωή Kανάβα γεννήθηκε στην Aγχίαλο του Bόλου. Παρακολούθησε μαθήματα Eξελικτικής ψυχολογίας και Ψυχολογίας του παιδιού. Aσχολείται με την παιδική και την εφηβική λογοτεχνία, όπου είναι ο κατεξοχήν χώρος της, και στον οποίο έχει καταξιωθεί. Έχει βραβευτεί από τον Kύκλο του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, την Eλληνική Eταιρεία Xριστιανικών Γραμμάτων, τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και άλλους φορείς.Tο βιβλίο της "Πασχαλιά με Auto stop" (νέος τίτλος "Γεια χαρά, πάμε"), έχει αναγραφεί στον τιμητικό πίνακα του Πανεπιστημίου της Πάδοβα ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνουν τα βιβλία της: "Bίβλος για παιδιά", (Δ΄ έκδοση), "Πράξεις των Αποστόλων για νέους και παιδιά", και "Άι Bασίλης και το φλουρί της Bασιλόπιτας", των εκδόσεων Aκρίτας.
Γιώργος Αντωνάκης
Ο Γιώργος Αντωνάκης γεννήθηκε στα Αγκουσελιανά Ρεθύμνου και είναι δάσκαλος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Ασχολείται με τη φωτογραφία, την αγιογραφία και το θέατρο. Από τη δεκαετία του 1980 οργάνωσε με συναδέλφους του εκπαιδευτικούς τη "Θεατρική ομάδα" στο 7ο και 20ο Δημοτικό σχολείο Ν. Ιωνίας, όπου συμμετείχαν παιδιά, δάσκαλοι και γονείς και ανέβασαν πολλά θεατρικά έργα με επιτυχία. Από το 2004 αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου των Δασκάλων "Μια φορά κι έναν καιρό". Πρόκειται για μια συντροφιά δασκάλων από όλη την Αθήνα που παίζουν θέατρο για μαθητές και γονείς.
Κωνσταντίνος Ν. Καλλιανός
Κωνσταντίνος Κυριακίδης
Ο π. Κωνσταντίνος Κυριακίδης είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός.Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιστορία-Αρχαιολογία και Θεολογία. Ήταν για τέσσερα χρόνια Επιστημονικός Συνεργάτης του μ. Ηλία Βουλγαράκη, και πιο πρόσφατα, για έξι χρόνια, μέλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Είναι νυμφευμένος και έχει τρία παιδιά.Έχει γράψει για θέματα θεολογικά, πολιτικά και εκπαιδευτικά. Είναι εφημέριος στην ενορία της Ευρύχου της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου της Εκκλησίας της Κύπρου. Διετέλεσε συνεργάτης των εκδόσεων Ακρίτας (1978-1984) και συμμετείχε σε συλλογικούς τόμους των ιδίων εκδόσεων.
Αλέξανδρος Σ. Καριώτογλου
Ο Αλέξανδρος Καριώτογλου γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1948 και κατάγεται από τη Σάμο. Σπούδασε θεολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Munster της Γερμανίας και ειδικεύτηκε στην Ιστορία των Θρησκευμάτων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και για επτά χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υπήρξε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Έχει συγγράψει 10 βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέρος του συλλογικού συγγράμματος του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό αριθμό άρθρων. Για το βιβλίο του "Ορθοδοξία και Ισλάμ" έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Σήμερα υπηρετεί ως Σχολικός Σύμβουλος Πειραιώς και Νομού Κυκλάδων. Εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των θεολόγων, θεωρείται ότι προσπαθεί να συνδυάσει την ορθόδοξη θεολογία με ένα σύγχρονο και εμπειρικό τρόπο θέασης της ζωής. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Παντελής Ι. Ζούρας
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 1966 και ήρθε στην Αθήνα το 1971, όπου και κατοικεί από τότε. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αγάπησε ιδιαίτερα την παιδική λογοτεχνία. Εργάζεται ως θεολόγος καθηγητής στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και τον ελεύθερο χρόνο του γράφω βιβλία για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Η αγάπη του για την εκπαίδευση τον παρακίνησε να συμμετάσχει στη συγγραφή των καινούριων βιβλίων των θρησκευτικών για τα παιδιά της τρίτης και τετάρτης δημοτικού, που διδάσκονται στα σχολεία από το Σεπτέμβριο του 2006. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Αγγελική Μαστρομιχαλάκη και έχει δυο παιδιά, το Θοδωρή και τη Μαρία.
Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος Αντωνόπουλος
O αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος γεννήθηκε το 1952 στο Μαρούσι. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1987 ζει στην Ιερά Μονή Σαγματά. Χειροτονήθηκε διάκονος (1976) και πρεσβύτερος (1983). Tο 1991 εξελέγη ηγούμενος στην εν λόγω Ιερά Μονή. Παράλληλα διακονεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας ως ιεροκήρυκας και ως υπεύθυνος του Τομέα Νεότητας.
Καίτη Χιωτέλλη
Ηλίας Λιαμής
Ο Ηλίας Λιαμής γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις θεολογικές και μουσικές του σπουδές. Το 1988, με την καθοδήγηση του θεοφιλεστάστου Επισκόπου Διοκλείας Καλλίστου Γουέαρ ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης την διδακτορική του διατριβή, σχετικά με την ανθρωπολογία του αγίου Θεόληπτου Φιλαδέλφειας, την οποίαν ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του τμήματος Κοινωνικής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2004. Κατά την περίοδο αυτή έγινε δεκτός ως υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μουσικολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Από το 1989 εργάζεται ως καθηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, ενώ από το 2000 ανέλαβε την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία διοργάνωσε μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και συνεδρίων σε όλη την Ελλάδα. Όπως λέει ο ίδιος είναι σύζυγος και πατέρας δύο καλών παιδιών και υπήρξε μέχρι τώρα ευλογημένος, γιατί γνώρισε ανθρώπους μόνον καλύτερους από εκείνον. Προς το παρόν ζει στον Πειραιά και προσπαθεί, όσο μπορεί, να κρατάει τα αυτιά της καρδιάς του ανοιχτά στους ψίθυρους των αγγέλων...
Θεόδωρος Μαρινόπουλος
Εικονογράφιση: · Χρήστος Α. Γουσίδης
Χρήστος Α. Γουσίδης
Ο Χρήστος Γουσίδης (www.gousidis.gr) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη κι ζει ακόμα εκεί. Ωστόσο, χρειάστηκε να φύγει αρκετές φορές μέχρι τώρα. Σπούδασε γραφιστική κι εικονογράφηση στην Αθήνα, μαθαίνοντας σχέδιο και χρώμα σα μέσα οπτικής επικοινωνίας. Μετά πήγε στο Kent Institute of Art and Design για καλές τέχνες και κατόπιν στο Glasgow School of Art όπου έκανε μια έρευνα σχετική με την παραδοσιακή και τη σύγχρονη τέχνη και πως αυτές μπορούν να συνδυαστούν. Από μικρός έχει πάει πολλές φορές την Γερμανία που του αρέσει, γιατί όλα είναι καθαρά και προσεγμένα, αλλά ποτέ δεν έμαθε να μιλάει γερμανικά. Έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία, εξώφυλλα βιβλίων, κι έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής: 2008 Αίθουσα Σκουφά, Αθήνα 2007 Αίθουσα Ζήτα-Μί, Θεσσαλονίκη 2004 Αίθουσα Ζήτα-Μί, Θεσσαλονίκη
Έκδοση: Φεβρουάριος 2008 από "Ακρίτας"
Σελ.:140 (23χ15), Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 960-328-323-1
Θέμα: "Ορθοδοξία" "Πάσχα"
Ο συλλογικός αυτός τόμος με τις δεκαπέντε συμμετοχές και την σύγχρονη, λιτή και με σεβασμό στην παράδοση εικονογράφησή του, προσφέρει στον αναγνώστη μια μεγάλη ποικιλία προσωπικών βιωμάτων, ερμηνειών και απόψεων προσανατολισμένων στο κεντρικό γενεσιουργό πυρήνα απ' όπου αυτά αντλούν την ενέργειά τους: Τα πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Έτσι ελπίζεται ότι θα βοηθήσει όποιον τον διαβάσει -τον ευαισθητοποιημένο, αλλά και εκείνον που απλώς βρίσκεται σε αναζήτηση- να εμβαθύνει, στηριγμένος στις δικές του προσωπικές προσδοκίες και εμπειρίες, στο Μεγάλο Μυστήριο της Αναστάσεως, και να επιδιώξει να το βιώσει...