*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Πραξιτέλης

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 25 Ιουλίου - 31 Οκτωβρίου 2007

(Συλλογικό έργο)
Συγγραφή: ·Alain Pasquier ·Jean-Luc Martinez ·Γιώργος Δεσπίνης
Μετάφραση: ·Γιάννης Τουράτσογλου
Επιμέλεια: ·Νικόλαος Καλτσάς ·Γιώργος Δεσπίνης
Έκδοση: Ιούλιος 2007 από "Καπόν"
Σελ.:227 (30χ23), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-7037-88-Χ


Θέμα: "Τέχνη, Αρχαία ελληνική" "Τέχνη - Κατάλογοι"

[...] Μια έκθεση για έναν μεγάλο γλύπτη, και εν προκειμένω για τον Πραξιτέλη, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να υποστηριχθεί και να γίνει αποδεκτή η μια ή η άλλη άποψη, αναφορικά με τα έργα που του αποδίδει η έρευνα. Εξάλλου οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί για το έργο του Πραξιτέλη και συνεχίζουν να διατυπώνονται είναι τόσο πολλές και ποικίλες, που θα ήταν αδύνατο να τις λάβει κάποιος όλες υπόψη του. Οι αντιρρήσεις για τις αποδόσεις υπάρχουν και η έκθεση δεν αποσκοπεί να πείσει ότι τα έργα που παρoυσιάζoνται είναι όλα αναντίρρητα δημιουργίες του Πραξιτέλη. Ωστόσο όσον αφορά τους μελετητές, η έκθεση δίνει την ευκαιρία να δει κανείς συγκεντρωμένα το ένα δίπλα στο άλλο όλα αυτά τα γλυπτά, για να ανοίξει και στην Αθήνα, όπως συνέβη και στο Παρίσι, νέα συζήτηση για το έργο του καλλιτέχνη και της οικογένειάς του. Ταυτόχρονα το ευρύτερο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μια γεύση από μια τεχνοτροπία αντιπροσωπευτική του 4ου αι. π.Χ. που σχετίζεται σε μεγάλο τουλάχιστον βαθμό με τον Πραξιτέλη, το εργαστήριο και τον περίγυρό του.
Ο κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση είναι σχετικά συνοπτικός σε σύγκριση με εκείνον του Λούβρου. Εκτός από το παρόν εισαγωγικό κείμενο και το κείμενο του καθηγητή Γιώργου Δεσπίνη με τίτλο "Πραξιτέλης και Υιοί, νέα ευρήματα, νέες προσπάθειες προσέγγισης" περιλαμβάνoνται και δυο κείμενα από τον κατάλογο του Λούβρου μεταφρασμένα. Το πρώτο είναι του Α. Pasquier με τίτλο "Βιογραφικά στοιχεία" και το δεύτερο του J.-L. Marinez με τίτλο "Έργα που απoδίδoνται στον Πραξιτέλη". Στη συγγραφή των λημμάτων του καταλόγου συμμετείχαν πολλοί αρχαιολόγοι. Συνεπώς, καθώς το σύγγραμμα αυτό δεν είναι έργο ενός ή δυο μόνο αρχαιολόγων, είναι φυσικό η θέση που παίρνει ο κάθε συγγραφέας να απηχεί την προσωπική του άποψη ως προς την χρονολόγηση, την ερμηνεία και την απόδοση των έργων. [...]

(από την εισαγωγή του Ν. Καλτσά)


Συγγραφείς των λημμάτων είναι οι:
Γεώργιος Δεσπίνης, Νικόλαος Καλτσάς, Νικόλαος Σταμπολίδης, Ιωάννης Τουράτσογλου, Ελένη Κουρίνου, Ρόζα Πρσκυνητοπούλου, Ελισάβετ Στασινοπούλου, Ιωάννα Μέννενγκα, Γεώργιος Μοστράτος, Ευάγγελος Βιβλιοδέτης, Μιμίκα Γιαννοπούλου, Antonio Corso, Χριστίνα Παπασταμάτη-Φοκ Μοκ, Δημήτρης Δαμάσκος, Δημήτρης Πλάντζος, Δημήτρης Μποσνάκης.

(2011) Κατάλογος γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

(2003) Κατάλογος γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

(2003) Επιτύμβιον Gerhard Neumann, Μουσείο Μπενάκη

(2002) Αφιέρωμα στη μνήμη του γλύπτη Στέλιου Τριάντη, Μουσείο Μπενάκη

(1997) Catalogue of Sculpture in the Archaeological Museum of Thessaloniki, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

(1997) Κατάλογος γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας