*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Βυζαντινές συλλογές

Η μόνιμη έκθεση


Συγγραφή: ·Νικολέττα Δημητρακοπούλου - Σκυλογιάννη ·Ευαγγελία Ελευθερίου ·Ελένη Κατσανίκα - Στεφάνου ·Ανδρομάχη Κατσελάκη · Δημήτριος Κωνστάντιος ·Έφη Μεραμβελιωτάκη ·Μαρία Μπορμπουδάκη ·Γιασμίνα Μωυσείδου ·Ελένη Παπασταύρου ·Τερψιχόρη - Πατρίτσια Σκώττη ·Αντώνης Τσάκαλος ·Ευγενία Χαλκιά (Συλλογικό έργο)
Επιμέλεια: ·Ευγενία Χαλκιά
Έκδοση: Σεπτέμβριος 2008 από "Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο"
Σελ.:227 (24χ16), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-214-517-Χ


Θέμα: "Τέχνη, Βυζαντινή" "Μουσεία - Κατάλογοι"

[...] Η τέχνη επομένως δεν είναι μόνο αισθητικό φαινόμενο αλλά μαρτυρία πολιτισμού. Η αισθητική αξία των αντικειμένων δεν μειώνεται όταν αυτά τοποθετούνται σε ενότητες δημιουργημένες με βάση τα ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα. Αντιθέτως, η αξία τους μεγαλώνει όταν παράλληλα αναδεικνύεται η λειτουργία και η χρήση τους, αφού η αισθητική απόλαυση βιώνεται βαθύτερα όταν ενισχύεται από τη γνώση. Μια εικόνα δεν χάνει από την αισθητική της αξία όταν υποδηλωθεί και η λατρευτική της χρήση, ούτε ένα κιονόκρανο όταν εντοπισθεί, αναφερθεί ή και περιγραφεί και το αρχιτεκτονικό σύνολο από το οποίο προέρχεται. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε αποδυναμώνεται η ενδιάθετη "ψευδαίσθηση" (illusion) την οποία συνήθως γεννά ο μουσειακός χώρος ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η καλλιτεχνική αλλά και η πολιτιστική αξία των αντικειμένων.
Με βάση αυτή τη λογική γράψαμε κείμενα απλά και κατανοητά, χωρίς ειδική ορολογία -όπου κρίθηκε απαραίτητο, αυτή τοποθετήθηκε σε παρένθεση. Χρησιμοποιήσαμε οπτικοακουστικό και εικονογραφικό υλικό ώστε να κατανοούν οι επισκέπτες τη λειτουργία και χρήση των αντικειμένων. Το σύνολο των μουσειακών δραστηριοτήτων (δηλαδή κείμενα, λεζάντες, φυλλάδια, οπτικοακουστικά συστήματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικές περιοδικές εκθέσεις κ.ά.) είχε ως στόχο να ενημερωθεί ο επισκέπτης, να κατανοήσει στο σύνολο της και σε βάθος την πρόταση μας και στη συνέχεια να μας κρίνει. Αναζητούσαμε την κριτική του ματιά. Για τη διευκόλυνση του κοινού, ακολουθήσαμε γενικά χρονολογική αφήγηση, ταυτόχρονα όμως συνθέσαμε τις θεματικές ενότητες και υποενότητες, όψεις αυτού του τόσο οκείου αλλά και τόσο μακρινού παρελθόντος.
[...]
Δρ Δημήτριος Κωνστάντιος, Διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Περιέχονται τα κείμενα:
- Νίκη Δημητρακοπούλου - Σκυλογιάννη: "Ο απόηχος της κρίσης στην τέχνη", "Η γλυπτική στον ύστερο 9ο αιώνα", "Η διακόσμηση των κοσμικών κτηρίων"
- Ευαγγελια Ελευθερίου: "Οι ναοί της νέας θρησκείας - Η βασιλική του Ιλισσού", "Ο εκχριστιανισμός των αρχαίων ιερών", "Ο χριστιανισμός εγκαθίσταται στα αρχαία ιερά· η μετατροπή του Παρθενώνα σε χριστιανικό ναό"
- Ελένη Κατσανίκα: "Η μουσειογραφική πρόταση"
- Ανδρομάχη Κατσελάκη: "Οι τοιχογραφίες ενός βυζαντινού ναού: Η Επισκοπή Ευρυτανίας", "Αττική: Μια βυζαντινή επαρχία", "Η Παλαιολόγεια περίοδος· η τελευταία αναλαμπή του Βυζαντίου"
- Δημήτριος Κωνστάντιος: "Η μουσειολογική μας πρόταση", "Ο κόσμος του Βυζαντίου"
- Έφη Μεραμβελιωτάκη: "Τα εγκόσμια: Δημόσιος βίος, Ιδιωτικός βίος"
- Μαρία Μπορμπουδάκη: "Παραγωγή πήλινων αγγείων", "Θαλάσσιο εμπόριο κεραμεικών", "Οικιακά σκεύη"
- Γιασμίνα Μωυσείδου: "Εισαγωγή - Η βυζαντινή αυτοκρατορία", "Η κρίσιμη καμπή", "Η Εικονομαχία", "Η άλωση"
- Έλενα Παπασταύρου: "Χριστιανική Αίγυπτος: Κοπτική τέχνη"
- Πατρίτσια - Τερψιχόρη Σκώττη: "Λατρεία και τέχνη"
- Αντώνης Τσάκαλος: "Φράγκοι και Λατίνοι στο Βυζάντιο", Όψεις δημόσιου και ιδιωτικού βίου", "Κοσμήματα: Στολίδια και φυλαχτά", "Ένδυση", "Μορφές ιδιωτικής εμβέλειας"
- Ευγενία Χαλκιά: "Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό", "Παλαιές μορφές - Νέα σύμβολα", "Τόπος αναψύξεως: Οι χριστιανοί μπροστά στο θάνατο", "Ο θησαυρός της Μυτιλήνης"

(2020) Ίμβριον Ιερά, Ποταμός

(2010) Χριστιανική Μεσσηνία, Μίλητος

(2010) Βυζαντινό Μουσείο, Υπουργείο Πολιτισμού. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

(2007) Αποφόρητα, Ποταμός

(2007) Θράκη - Κωνσταντινούπολη: Το οδοιπορικό του Γεωργίου Λαμπάκη (1902), Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

(2006) Από τη χριστιανική συλλογή στο Βυζαντινό Μουσείο (1884-1930), Υπουργείο Πολιτισμού. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

(2005) Σπήλαιο Ανδρίτσας - Μοιραίο Καταφύγιο, Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

(2005) Συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη: Έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

(2004) Ο κόσμος του Βυζαντινού Μουσείου, Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

(2002) Ημερολόγιο 2003, Μικρασιατικά κειμήλια, Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

(1998) Οι οικισμοί της Ίμβρου, Εταιρία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας