*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο

Η πόλη ως διαδικασία αλλαγών


Συγγραφή: · Erik Swyngedouw · Αλέκα Καραδήμου - Γερόλυμπου · Βίλμα Χαστάογλου · Γιώργος Β. Αγγελόπουλος · Λόης Λαμπριανίδης · Πάνος Χατζηπροκοπίου · Αρτέμης Κουρτέσης · Αντώνης Καμάρας · Michael Dunford · Patsy Healey · Αθηνά Γιαννακού · Μαγδαληνή Χ. Πιτσιάβα - Λατινοπούλου · Ελένη Ανδρικοπούλου · Έλενα Σεφερτζή · Ελισάβετ Θωίδου · Γρηγόρης Καυκαλάς (Συλλογικό έργο)
Επιμέλεια: · Γρηγόρης Καυκαλάς · Λόης Λαμπριανίδης · Νίκος Παπαμίχος
Έκδοση: Οκτώβριος 2008 από "Κριτική"
Σελ.:706 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-218-593-7


Θέμα: "Πολεοδομία" "Αστική ανάπτυξη" "Πόλεις"

Οι συγγραφείς παρουσιάζουν κρίσιμες πτυχές της πορείας της Θεσσαλονίκης σε δύο βασικές ενότητες: Διαδρομές και Μετασχηματισμοί της Πόλης και Σχεδιασμός και Πολιτικές της Αστικής Ανάπτυξης.
Στόχος του συλλογικού αυτού έργου είναι να καλύψει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και να θέσει τις βάσεις ενός διαρκούς επιστημονικού διαλόγου χωρίς να διεκδικεί κανενός είδους αυθεντία στην προσφορά οριστικών απαντήσεων. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αποτελούν ισότιμα πεδία διερεύνησης, ενώ η σημερινή συγκυρία της πόλης ερμηνεύεται τόσο ως το αποτέλεσμα προηγούμενων επιλογών όσο και ως το υπόβαθρο των μελλοντικών προοπτικών της.
Οι προσεγγίσεις των συγγραφέων μπορούν να καταγραφούν σε τρεις κύριες κατευθύνσεις της μελέτης του αστικού φαινομένου: την ιστορική διερεύνηση των μετασχηματισμών που υφίστανται οι πόλεις, την οικονομική ανάλυση της αναδιάρθρωσης και της ανταγωνιστικότητας των πόλεων και την πολεοδομική διάγνωση των τάσεων ανάπτυξης και οργάνωσης του αστικού χώρου.
Ο σκοπός και η συμβολή του βιβλίου αναδεικνύονται τόσο από τις ειδικότερες πτυχές που πραγματεύονται τα επιμέρους κεφάλαια όσο και από την ανάδειξη
των βασικών διλημμάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, αλλά σε διαφορετικό ίσως βαθμό και κάθε σύγχρονη πόλη, στη διαδικασία σφυρηλάτησης της ιστορικής της διαδρομής.


Περιεχόμενα

Α. Εισαγωγή
Γρηγόρης Καυκαλάς, Λόης Λαμπριανίδης, Νίκος Παπαμίχος, "Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο: Διλήμματα και προσεγγίσεις".

Β. Διαδρομή και Μετασχηματισμός της Πόλης
- Erik Swyngedouw, "Οι πόλεις στο μεταίχμιο: Επανατοποθέτηση της πόλης στον 21ο αιώνα".
- Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου, "Ο αστικός χώρος της Θεσσαλονίκης: Μακρές διάρκειες και γρήγοροι μετασχηματισμοί, με φόντο τη βαλκανική ενδοχώρα".
- Βίλμα Χαστάογλου, "Νεωτερικότητα και μνήμη στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης"
- Γιώργος Β. Αγγελόπουλος, "Πολλαπλοί χρόνοι, τόποι και πολιτισμοί: Όψεις της νεωτερικότητας".
- Λόης Λαμπριανίδης, Πάνος Χατζηπροκοπίου, "Μετανάστευσε και κοινωνική αλλαγή στη Θεσσαλονίκη: Η ένταξη των μεταναστών και η νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα της πόλης".
- Αρτέμης Κουρτέσης, "Δημιουργικές πόλεις και Θεσσαλονίκη: Μια αρχική θεώρηση".
- Λόης Λαμπριανίδης, "Η πορεία ανάπτυξης της πόλης από τη δεκαετία του '80: Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικά οι ευκαιρίες".
- Αντώνης Καμάρας, "Η σχέση Αθήνα - Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της αγοράς στην περίοδο 1996 - 2004"
- Michael Dunford, "Είναι εφικτή η σύγκλιση πόλεων και περιφερειών;"

Γ. Σχεδιασμός και Πολιτικές Αστικής Ανάπτυξης
- Patsy Healey, "Αναπτύσσοντας τις ποιότητες του αστικού χώρου: Νέες προκλήσεις για την πόλη".
- Αθηνά Γιαννακού, "Πολεοδομικά σχέδια για τη Θεσσαλονίκη: Ιδεολογία και πρακτική στη διάρκεια του 20ού αιώνα".
- Μάγδα Πιτσιάβα - Λατινοπούλου, "Το σύστημα μεταφορών μιας αναδυόμενης μητρόπολης: Τάσεις ανάπτυξης και ανισότητες πρόσβασης".
- Ελένη Ανδρικοπούλου, "Η επίδραση των ευρωπαϊκών πολιτικών στο μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης μετά το 1990"
- Έλενα Σεφερτζή, "Θεσσαλονίκη και στρατηγικές καινοτομίας: Η αδυναμία συγκρότησης ενός ηγετικού σχεδίου".
- Ελισάβετ Θωίδου, "Η δημόσια παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη: Χαρακτηριστικά και προτεραιότητες των πολιτικών χωρικής ανάπτυξης".
- Γρηγόρης Καυκαλάς, "Ο χωρικός σχεδιασμός της Θεσσαλονίκης: Η στρατηγική συνιστώσα μιας διαδρομής σε εξέλιξη".

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας