
Εξαντλημένο και χωρίς δυνατότητα παραγγελίας στον εκδότη
Τιμή Λεμόνι: 18,91 €
Οικογένεια σε κρίση
Συγγραφή: · Μάρω Βαμβουνάκη
Μάρω Βαμβουνάκη

Η Μάρω Βαμβουνάκη είναι πεζογράφος. Γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Από εννέα χρονών ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική και Ψυχολογία. Από το 1972 και για έντεκα χρόνια έζησε στη Ρόδο όπου εργάσθηκε ως συμβολαιογράφος. Σήμερα ζει στην Αθήνα.
Ματθαίος Γιωσαφάτ

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967. Μετέβη για περαιτέρω σπουδές στον Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Εκεί έλαβε μετά από εξετάσεις διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική ( Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λ.π.). Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου). Δίδαξε στο Κέντρο Towistock και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως Επίκουρος Καθηγητής (Senior Lecturer). Έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας είναι και πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου. Είναι τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιριών και έχει μετάσχει στην συγγραφή πολλών επιστημονικών βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων. Έχει κληθεί να μιλήσει σε πολλά κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.α.) καθώς και σε πολυάριθμα νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λ.π. Είναι και ο ιδρυτής, με άλλους συναδέλφους, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, της οποίας και εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος.
Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη

H Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα. Σπούδασε στη σχολή Kοινωνικών Λειτουργών και στη σχολή δημοσιογραφίας της "Δαμασκού". Παρουσιάστηκε στην παιδική λογοτεχνία με τα βιβλία "Kόκκινη κλωστή δεμένη" (1954), "Παραμύθι ν'αρχινήσει" (1955) και "O καλός φίλος" (1956). Tο 1964, παίρνει το βραβείο "Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς" για το ιστορικό μυθιστόρημα "O μικρός μπουρλοτιέρης" και το 1965, για το παραμύθι "Xορεύοντας στο δάσος". Tο 1969, ο κύκλος του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου τη βραβεύει για το παραμύθι της "O σπουργίτης με το κόκκινο γιλέκο", που βραβεύεται και στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου της Πάδουα. Tο 1972, ο "Kύκλος" της απονέμει το βραβείο του Δήμου Aθηναίων για το πρωτότυπο μυθιστόρημα- παραμύθι "ο Aλέξης με το ξύλινο άλογο". Tο "Eμένα με νοιάζει", Bραβείο Kύκλου Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου, αναγράφεται στον τιμητικό πίνακα του διεθνούς βραβείου Άντερσεν. H Γαλάτεια Γρηγορειάδου-Σουρέλη έχει γράψει ακόμη και τα ακόλουθα έργα: "Kώττας", μυθιστοριοποιημένη βιογραφία του πρώτου Mακεδονομάχου (βραβείο 1970), "Στις ρίζες της λευτερίας" ιστορικές μονογραφίες (βραβείο 1970), "Pήγας Φερραίος" μυθιστοριοποιημένη βιογραφία (βραβείο 1970), "Kατερίνα" παραμύθι (1970), "Φουρφούρης" παραμύθι (1970), "Zήτουλας για το γένος" θεατρικό (Bραβείο 1971), "Tα δώδεκα φεγγάρια" μυθιστορήματα (1974), "Δημήτριος ο νεομάρτυρας" μυθιστοριοποιημένη βιογραφία (1975), "Africa Winwega" (Aφρική καλημέρα) μυθιστόρημα (1975), "Παιχνίδι χώρις κανόνες", "Συντροφιά με τον άνεμο". "Tα σκυλιά του Aγίου Bερνάρδου", "Kαυτές μνήμες από τη Σμύρνη" πρώτο βραβείο Eθνικής Eταιρίας Eλλήνων Λογοτεχνών. "Πώς φτιάχτηκε το δάσος" (1983), "Πρίν απ'το τέρμα" βραβείο Xριστιανικών Γραμμάτων (1988), "Nτορεμί κι ένα σκυλί" (1989), "O μεγάλος αποχαιρετισμός" (1990) πρώτο βραβείο Ένωσης Σμυρναίων, "Tο τσίρκο μας" (1989) και πολλά άλλα. Ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής στο περιοδικό "Xελιδόνια", "Σαλπίσματα" και "Διαδρομές". Eπίσης, είναι μέλος της Eθνικής Eταιρίας Λογοτεχνών και του Kύκλου Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου. Tο 1980 η Aκαδημία Aθηνών της απονέμει για όλο της το έργο, βραβείο Λογοτεχνίας για παιδιά.
Αρχιμανδρίτης Μακάριος Γρινιεζάκης

Ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Γρινιεζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στον τομέα της Χριστιανικής Ηθικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Master of Sacred Theology), στον τομέα της Ιστορίας των Επιστημών της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Harvard (Master of Arts), στον τομέα της Βιοηθικής της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Monach (Master of Bioethics) και στον τομέα της Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν. Η διδακτορική του διατριβή εγκρίθηκε με βαθμό "Άριστα" από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2003. Έγινε μοναχός και διάκονος το 1993, πρεσβύτερος το 1997 και αρχιμανδρίτης το 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Υπηρέτησε ως διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, ως εφημέριος στην ενορία Αγίου Νικολάου Χαρασού και στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Southbridge των Η.Π.Α. Δίδαξε τα μαθήματα Θεολογίας και Βιοηθικής στο Ελληνικό Κολλέγιο και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, ενώ από το 2002 μέχρι και σήμερα διδάσκει το μάθημα της Ιατρικής Δεοντολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το μάθημα της Χριστιανικής Ηθικής στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Σήμερα είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας Κρήτης επί των θεμάτων βιοηθικής και συγχρόνου προβληματισμού, ενώ παράλληλα συγγράφει επιστημονικά άρθρα, μελέτες και βιβλία.
Μαρία B. Δημητριάδου
www.books.maria-dimitriadou.net
Η Μαρία B. Δημητριάδου ζει στην Αθήνα. Άρθρα της δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχουν εκδοθεί μεταφράσεις της από την αγγλική, συμμετοχές της σε βιβλία με κείμενα διαφόρων συγγραφέων, τα βιβλία της "Η αλήθεια για τις πολεμικές τέχνες" (εκδόσεις Νεκτάριος Παναγόπουλος), "Αλίκη η μικρή μαμά" (Μορφή - Εκδοθήτω), "Οι περιπέτειες της Ροδούλας και άλλα παραμύθια", "Το αδελφάκι της Ελένης" (εκδόσεις Εγρήγορση).
Τρύφων Ζαχαριάδης

Ο Τρύφων Ζαχαριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Bologna Italia. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται, μετά από πλήρη εκπαίδευση ως ψυχαναλυτικός θεραπευτής, ιδιαίτερα με ομάδες, ζευγάρια και οικογένειες. Είναι Διδάσκων και Εκπαιδευτής Αναλυτής στην Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής θεραπείας. Είναι μέλος της International Association for Group Psychotherapy and Group Processes και του Ερευνητικού και Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Αθηνών. Από το 1992 έως σήμερα είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Παιδαγωγικής. Με την ιδιότητα του Διδάσκοντα, του Εκπαιδευτή-Αναλυτή ή του εμπειρογνώμονα στον τομέα των Ανθρώπινων Σχέσεων, έχει συνεργαστεί με την Πανεπιστημιακή κλινική του Αιγινήτειου νοσοκομείου, με το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών συστηματικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, καθώς και με φορείς ΚΕΘΕΑ, ΕΛΚΕΠΑ, Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας κ.ά. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Μελετών Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕΤΕ) σε θέματα Εργασιακών Σχέσεων-Ανθρώπινων Σχέσεων. Δίδαξε Κοινωνιολογία, Εργατικό Δίκαιο και Λογοτεχνία σε ιδιωτικές σχολές. Έχουν εκδοθεί βιβλία του πεζογραφίας, ποίησης και δοκιμίου.
Αγγελική Ζούρα - Μαστρομιχαλάκη
Βασίλειος Θερμός

Ο π. Βασίλειος Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής Ποιμαντικής στην ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως "επισκέπτης επιστήμων" (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία(master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Balamand στον Λίβανο. Βασικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η ποιμαντική παρουσία της Εκκλησίας, η θρησκευτικότητα σε συνάρτηση με την προσωπικότητα, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του θρησκευτικού βιώματος και της θρησκευτικής συμπεριφοράς, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία της θρησκευτικής διαστάσεως του πολιτισμού, ο διάλογος ψυχαναλύσεως και θεολογίας, τα ζητήματα λειτουργικής κ.α. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φιλανδία), ενώ διδάσκει και στην Θεολογική ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.
Αντώνιος Α. Καλλιγέρης

Ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, απ' όπου το 2000 έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο Ειδίκευσης στην Ποιμαντική από τον τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας. Από το 1992 είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Κωστοπούλου και είναι πατέρας 6 παιδιών. Επίσης από το 1999 είναι Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ελένη Αγγελοπούλου - Καραγιάννη
Η Ελένη Αγγελοπούλου - Καραγιάννη είναι Παιδοψυχίατρος - ψυχοθεραπεύτρια ομάδας και οικογένειας. Σπούδασε Ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παιδοψυχιατρική στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία". Εργάστηκε ως επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", όπου εκτός από παροχή κλινικού έργου, συμμετείχε στην εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής και ευαισθητοποίησης κοινότητας σε θέματα ψυχικής Υγείας, καθώς και σε σεμινάρια γονέων και εκπαιδευτικών. Ειδικεύτηκε στην Συστημική Ψυχοθεραπεία με τον Γιώργο και την Βάσω Βασιλείου οι οποίοι υπήρξαν εκπαιδευτές και θεραπευτές της. Διευθύνει το Θεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο "Αντίστιξη", όπου παρέχεται θεραπεία σε άτομα, οικογένειες και ομάδες και εκπαίδευση σε ειδικούς της Ψυχικής Υγείας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ) και τακτικό μέλος της European Family Therapy Association (EFTA). Συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια σε εκπαιδευτικά μεταπτυχιακά προγράμματα (ΕΠΙΨΥ, ΠΑΚΙΓΥ, ΚΕΚ Χανίων, Αιγινητείου Νοσοκομείου, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ.ά.). Είναι σε συνεχή διεργασία και επικοινωνία με την ελληνική οικογένεια καθώς έχει ανταποκριθεί σε πολυάριθμες προσκλήσεις για διαλέξεις και σεμινάρια σε παιδικούς σταθμούς, Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία και σε πολιτιστικούς φορείς. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας στους συλλογικούς τόμους: "Για την ζωή και την οικογένεια", "Βαλκάνια και Ψυχική Υγεία", "Ανθρώπινη επικοινωνία", "Οικογένεια σε κρίση". κ.ά.
Αλέξανδρος Κατσιάρας
Ο Αλέξανδρος Κατσιάρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία Ιθώμης Μεσσηνίας. Σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία, Ποιμαντική και Συμβουλευτική Ψυχολογία.
Ανδρέας Κονάνος

Ο π. Ανδρέας Κονάνος γεννήθηκε στο Μόναχο το 1970. Κατάγεται από τα Ιωάννινα, έζησε στο Μόναχο κι απ' το 1977 στην Αθήνα. Τελείωσε το κλασικό Λύκειο στο Περιστέρι και σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον χειροτόνησε διάκονο το 1999 και το 2000 Πρεσβύτερο κι Αρχιμανδρίτη. Ανέλαβε στην ενορία του φοιτητικές συναντήσεις, αγρυπνίες, ομιλίες, καθώς και διαλέξεις σε σχολές γονέων και πνευματικά κέντρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2006 άρχισε την εκπομπή "Αθέατα Περάσματα" στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας. Αυτό έγινε αφορμή να δεχτεί προσκλήσεις για ομιλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αμερικής. Η επαφή του με τα Ιεροσόλυμα, το Άγιον Όρος και με γέροντες εντός κι εκτός αυτού, αποτελούν πηγή δύναμης στη ζωή του.
Γεώργιος Δ. Κόρδης

Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας το 1956. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), ενώ παράλληλα έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και βυζαντινής εικονογραφίας. Μελέτησε συστηματικά την ιστορία και αισθητική της βυζαντινής ζωγραφικής και από το 2003 είναι λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (εικονογραφία: θεωρία και πράξη). Συνέχισε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες στη Βοστόνη των ΗΠΑ (School of the Museum of Fine Arts of Boston, 1987-1989). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο Έλληνα χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη, που τον μύησε στον κόσμο της χαρακτικής τέχνης και κυρίως της χαλκογραφίας. Από το 1993 ως το 1997 προσέγγισε εικονογραφικά τα λογοτεχνικά κείμενα του Αλ. Παπαδιαμάντη και άλλων Ελλήνων λογοτεχνών (Κόντογλου, Καρκαβίτσα, Μωραϊτίδη), καθώς και λαϊκά παραμύθια της Κύπρου. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έκδοση συλλεκτικών βιβλίων. Από το 1990 ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία της βυζαντινής ζωγραφικής οργανώνοντας σειρές μαθημάτων και καλοκαιρινά σεμινάρια.
Πανωραία Κουφογιάννη - Καρκανιά
Η Πανωραία Κουφογιάννη είναι φιλόλογος και θεολόγος με ειδική εκπαίδευση στη Συμβουλευτική, τη Συμβουλευτική Ψυχολογία και τη Συμβουλευτική Γάμου και Οικογένειας. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής και υπηρετεί ως Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παντρεμένη με τον ψυχίατρο Αθανάσιο Καρκανιά και μητέρα τριών παιδιών.
Ηλίας Λιαμής

Ο Ηλίας Λιαμής γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις θεολογικές και μουσικές του σπουδές. Το 1988, με την καθοδήγηση του θεοφιλεστάστου Επισκόπου Διοκλείας Καλλίστου Γουέαρ ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης την διδακτορική του διατριβή, σχετικά με την ανθρωπολογία του αγίου Θεόληπτου Φιλαδέλφειας, την οποίαν ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του τμήματος Κοινωνικής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2004. Κατά την περίοδο αυτή έγινε δεκτός ως υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μουσικολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Από το 1989 εργάζεται ως καθηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, ενώ από το 2000 ανέλαβε την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία διοργάνωσε μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και συνεδρίων σε όλη την Ελλάδα. Όπως λέει ο ίδιος είναι σύζυγος και πατέρας δύο καλών παιδιών και υπήρξε μέχρι τώρα ευλογημένος, γιατί γνώρισε ανθρώπους μόνον καλύτερους από εκείνον. Προς το παρόν ζει στον Πειραιά και προσπαθεί, όσο μπορεί, να κρατάει τα αυτιά της καρδιάς του ανοιχτά στους ψίθυρους των αγγέλων...
Ντίνα Πετροπούλου
Σταμάτης Σκλήρης
Ντέμη Σταυροπούλου

Η Ντέμη Σταυροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι φυσικοθεραπεύτρια Νευροαναπτυξιακής Αγωγής, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, της Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας, της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών και πρ. Γραμματέας του τμήματος Παιδιού της Ε.Ε.Ε.Φ. Έχει διδάξει στην Ανωτέρα Σχολή Φυσικοθεραπείας και έχει εργασθεί ως υπεύθυνη θεραπευτικών προγραμμάτων και επιστημονική σύμβουλος σε Κέντρα Αποκαταστάσεως Παιδιών με εγκεφαλική παράλυση. Αρθρογραφεί και δίνει ομιλίες με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα της αναπηρίας. Το 1999 τιμήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών για την προσφορά της "στην προαγωγή της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας". Το βιβλίο της "Στου πόνου τη γυάλινη πίστα - Συνάντησα το πρόσωπο" των εκδ. Ακρίτας (γ' έκδ. 2003) υπήρξε η βάση για το σενάριο της ταινίας για την κινητική αναπηρία με τίτλο "Πάμε Μαζί" της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, παραγωγής 2005.
Φιλόθεος Φάρος

Ο π. Φιλόθεος Φάρος γεννήθηκε το 1930 στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, νομικά και θεολογία. Έγινε κληρικός το 1962 και συνέχισε σπουδές στην ποιμαντική ψυχολογία και την ποιμαντική συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ. Δίδαξε ποιμαντική ψυχολογία στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη και εργάσθηκε ως Pastoral Counselor και Family Therapy Supervisor στην πρότυπη ψυχιατρική θεραπευτική κοινότητα Human Resource Institute της Βοστώνης, όπου απέκτησε μια σημαντική ψυχοθεραπευτική εμπειρία κάνοντας ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία και κυρίως εργαζόμενος με οικογένειες και ζευγάρια. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα επεχείρησε να θέσει στην υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος την εμπειρία του, οργανώνοντας ένα πρόγραμμα ποιμαντικής κλινικής εξασκήσεως για κληρικούς σ' ένα νοσοκομείο της Αθήνας. Ταυτόχρονα οργάνωσε ένα κέντρο νεότητος για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου καλλιεργείται και προάγεται η κοινοτική ζωή. Έχει γράψει πολλά άρθρα, μελέτες και δεκατρία βιβλία που διαπραγματεύονται άμεσα και καίρια για τη ζωή του ανθρώπου θέματα, όπως είναι το πένθος, ο γάμος, η ανατροφή των παιδιών, ο έρωτας κτλ.
Επιμέλεια: · Μαρία Κοκκίνου
Μαρία Κοκκίνου

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1960 και έζησε στη γενέτειρά της, την Αθήνα, την Αγγλία και στην Αμερική. Σπούδασε στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αγγλικά και Ψυχολογία (Bachelor' s) και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κοινωνική ανθρωπολογία και κοινωνική πολιτική. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Master's) στην εκπαίδευση, με ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικής και είναι συντάκτρια σε περιοδικά και εφημερίδες. Έχει συνεργαστεί με το δίγλωσσο περιοδικό Message, με την Βραδυνή της Κυριακής και τα τελευταία χρόνια είναι συντάκτρια του περιοδικού Η Ζωή με το Παιδί. Επίσης συνεργάζεται με τον Δήμο Ιλίου στο πρόγραμμα Ψυχολογικής Στήριξης. Έχει 800 μαθητές (πρώην και νυν, φυσικά) και δύο παιδιά.
Έκδοση: Ιανουάριος 2009 από "Ακρίτας"
Σελ.:334 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-328-351-7
Θέμα: "Οικογένεια" "Γάμος"
- Περιγραφή
- Άλλοι τίτλοι από Φιλόθεος Φάρος
Φιλόθεος Φάρος
Fáros, Filótheos
Ο π. Φιλόθεος Φάρος γεννήθηκε το 1930 στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, νομικά και θεολογία. Έγινε κληρικός το 1962 και συνέχισε σπουδές στην ποιμαντική ψυχολογία και την ποιμαντική συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ. Δίδαξε ποιμαντική ψυχολογία στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη και εργάσθηκε ως Pastoral Counselor και Family Therapy Supervisor στην πρότυπη ψυχιατρική θεραπευτική κοινότητα Human Resource Institute της Βοστώνης, όπου απέκτησε μια σημαντική ψυχοθεραπευτική εμπειρία κάνοντας ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία και κυρίως εργαζόμενος με οικογένειες και ζευγάρια. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα επεχείρησε να θέσει στην υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος την εμπειρία του, οργανώνοντας ένα πρόγραμμα ποιμαντικής κλινικής εξασκήσεως για κληρικούς σ' ένα νοσοκομείο της Αθήνας. Ταυτόχρονα οργάνωσε ένα κέντρο νεότητος για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου καλλιεργείται και προάγεται η κοινοτική ζωή. Έχει γράψει πολλά άρθρα, μελέτες και δεκατρία βιβλία που διαπραγματεύονται άμεσα και καίρια για τη ζωή του ανθρώπου θέματα, όπως είναι το πένθος, ο γάμος, η ανατροφή των παιδιών, ο έρωτας κτλ.
Που βρίσκεται σήμερα ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας;
Σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι του καιρού μας τοποθετούν ο καθένας το δικό του κομμάτι στο πολύχρωμο ψηφιδωτό των ανθρώπινων σχέσεων.
Η αναζήτησή τους ενώνεται με τη δική μας μέσα στην αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου να πλησιάσει τον εαυτό του και τους άλλους με τρόπους που απέχουν από αυτούς που κληρονόμησε.
Μέσα από την ελπίδα και την απογοήτευση, η ανθρώπινη επιθυμία διαμορφώνεται, δυναμώνει και τελικά ανοίγει δρόμους εκεί που φαίνονται μόνο κλειστές πόρτες.
(2020) Μαθήματα ζωής, Αρμός
(2017) Η ίαση ως υγείας ολοκληρία, Αρμός
(2016) Ο διάλογος, Αρμός
(2015) Γάμος, Αρμός
(2015) Συζυγία, Αρμός
(2014) Ήθος άηθες, Αρμός
(2014) Πριν και μετά το Πάσχα, Αρμός
(2013) Το πένθος, Αρμός
(2013) Ούτε πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά, Αρμός
(2011) Τάξη + αταξία, Ακρίτας
(2011) Στου δρόμου τα μισά, Αρμός
(2010) Η διαχείριση της αγάπης, Αρμός
(2009) Ταξίδι αυτοανακάλυψης, Αρμός
(2009) Οικογένεια σε κρίση, Ακρίτας
(2009) Έρωτος φύσις, Αρμός
(2007) Γονείς και παιδιά, Αρμός
(2005) Συγκυρίες και επιλογές, Αρμός
(2003) Βάδιζε υγιαίνων, Αρμός
(2002) Η εκκλησία ως σκάνδαλο και ως σωτηρία, Αρμός
(2001) Ο μύθος της ψυχικής νόσου, Αρμός
(2000) Η αλλοίωση του χριστιανικού ήθους, Αρμός
(1998) Η ίαση ως υγείας ολοκληρία, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1998) Πριν και μετά το Πάσχα, Ακρίτας
(1997) Κλήρος, Ακρίτας
(1996) Βάδιζε υγιαίνων, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1994) Παπαδοσύνης μορφή και παραμόρφωση, Αρμός
(1993) Ήθος άηθες, Ακρίτας
(1993) Το πένθος, Ακρίτας