*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Κοινή ωφέλεια και αγορά

Το δημόσιο δίκαιο των υπό απελευθέρωση κοινωφελών υπηρεσιών (ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ενέργεια, ταχυδρομείο, μεταφορές, ραδιοτηλεόραση)


Συγγραφή: ·Γεώργιος Ι. Δελλής
Έκδοση: Φεβρουάριος 2008 από "Σάκκουλας Αντ. Ν."
Σελ.:614 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-15-2003-1


Θέμα: "Δημόσιο δίκαιο"

Το "ρυθμιστικό" δίκαιο για τις υπό απελευθέρωση κοινωφελείς υπηρεσίες αμφισβητεί κρίσιμες παραδοχές της ελληνικής έννομης τάξης, όπως η τριχοτόμηση της δημόσιας εξουσίας και το μονοπώλιο της κρατικής κυριαρχίας. Αλλοιώνει επίσης τα χαρακτηριστικά της κελσενικής/κανονιστικής και της βεμπεριανής/οργανωτικής πυραμίδας, στις οποίες στηρίχθηκε μέχρι σήμερα το ηπειρωτικό δημόσιο δίκαιο. Πρεσβεύει μια "άλλη" αντίληψη για το κράτος δικαίου, η οποία δεν ταυτίζεται με τις παραδοσιακές θεωρήσεις για τα δύο συνθετικά της έννοιας αυτής, το Κράτος και το Δίκαιο. Αποτελεί το πεδίο στο οποίο κατεξοχήν υποχωρεί η εθνική ιδιαιτερότητα, μέσα από το δανεισμό ή τον αντιδανεισμό νομικών στοιχείων μεταξύ περισσότερων έννομων τάξεων. Στην Ελλάδα, είναι προϊόν μιας ήπιας "αμερικανοποίησης", ενός έντονου "εξευρωπαϊσμού" και μιας προϊούσας παγκοσμιοποίησης του νομικού φαινομένου.

Οι θεσμοί και οι κανόνες μέσω των οποίων οργανώνεται η δημόσια ρύθμιση των υπό απελευθέρωση κοινωφελών δραστηριοτήτων συνθέτουν ένα ius commune με έντονες υπερεθνικές καταβολές. Το «ρυθμιστικό κοινοδίκαιο», έχει τρεις όψεις, μια θεσμική, τις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, μια κανονιστική, τους κανόνες για τη δημιουργία ελεύθερης αγοράς (οικονομική ρύθμιση) και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος (κοινωνική ρύθμιση), και μια δικονομική, η οποία συνίσταται στην επίλυση των ρυθμιστικών διαφορών. Το δίκαιο αυτό εφαρμόζεται σήμερα σε συγκεκριμένους τομείς - ενέργεια, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ταχυδρομεία, μεταφορές, ραδιοτηλεόραση - αναμένεται όμως να μεταφυτευθεί και σε άλλες δραστηριότητες γενικού ενδιαφέροντος.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας