*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η κρίση του καπιταλισμού και το φάντασμα του 1941

Τα μαύρα κοράκια και το αυγό του φιδιού


Συγγραφή: · Πέτρος Δ. Ντούσκος
Επιμέλεια: ·Γιώτα Καζάζη
Έκδοση: Αύγουστος 2009 από "Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας"
Σελ.:208 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-8369-45-2


Θέμα: "Πολιτικές επιστήμες" "Καπιταλισμός - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις"

Η εργασία οροθετεί την τρέχουσα κρίση ως Γενική Οικονομική Κρίση του Καπιταλισμού (ΓΟΚΚ) του 2008, συνάρτηση με παραμέτρους την Κυκλική Κρίση του Καπιταλισμού (ΚΚΚ), τη ΓΟΚΚ 1929-33 και εκείνη του 1974-75, τις Διαρθρωτικές Κρίσεις του Καπιταλισμού (ΔΚΚ), Nομισματική, της Οικονομίας Ενέργειας και Πρώτων Υλών (ΟΕΠΥ) και την Aνθρωπιστική, τη Γενική Κρίση του Καπιταλισμού (ΓΚΚ) και τη Γενική Κρίση Περιβάλλοντος (ΓΚΠ). Δεσπόζει μεταξύ των παραμέτρων αυτών η ΓΚΚ, πυρήνας της οποίας είναι η κρίση της γεωστρατηγικής της Δύσης, των ΕυρωΑτλαντικών Δομών (ΕΑΔ) ειδικότερα και συγκεκριμένα του μονοπολισμού ή του δόγματος της πλανητικής κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Νεομακαρθικό Μανιφέστο (ΝΜΜ) στην καμπή των δεκαετιών 1970-80. Η προσέγγιση της ΓΟΚΚ 2008 γίνεται με βάση τη συστημική μεθοδολογία και θεωρία, προδιαγραφές εργασίας τούτες ριζικά αντίθετες με εκείνες της απολογητικής του μονοπολισμού από την αστική-νεοταξική ελίτ και συμβατές με τη συνεπή έρευνα.

Οι κρίσεις αυτές έφεραν η κάθε μια το καινούργιο στη θέση του παλιού. Η ΓΟΚΚ 1929-33 στην ανάπτυξή της έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Β΄ΠΠ), έφερε τη Συνθήκη της Γιάλτας και το Σύστημα Χωρών του Σοσιαλισμού (ΣΧΣ) ως συνεταίρο του καπιταλισμού στην παγκόσμια ζωή και τη σφαιρική κρατική παρέμβαση στο εσωτερικό του τελευταίου. Η ΓΟΚΚ 1974-75 έφερε στο παγκόσμιο σύστημα την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και τις ΗΠΑ σε ισοδυναμία και ειρηνική συνύπαρξη με πλαίσιο την Τελική Πράξη του Ελσίνκι (ΤΠΕ) και στον καπιταλισμό, τις ΕΑΔ με τον τρικεντρισμό, το στασιμοπληθωρισμό, τα G4 (Group 4)-G7 (Group 7). Απέναντι δε στο μονοπωλισμό που δρομολογήθηκε με το ιδεολόγημα "ανθρώπινα δικαιώματα" και το απόλυτο όπλο, τη Strategic Defense Initiative (SDI), αντιπροτάθηκε από το ΣΧΣ ο μηχανισμός με στοιχεία τη Νέα Αντίληψη, τη Νέα Πολιτική Σκέψη (ΝΠΣ) και το Πρόγραμμα Γενικής Καθολικής Ασφάλειας (ΠΓΚΑ).

Η δε ΓΟΚΚ 2008 είναι η χρεοκοπία του μονοπωλισμού και το καινούργιο που μαζί της προβάλλει, δίπλα στη ΝΠΣ και το ΠΓΚΑ, είναι το G20 (Group 20) με τη Ρωσία-Κίνα στο κέντρο του και ειδικά την πρώτη, η οποία είναι ο πυρήνας της ΕΣΣΔ και φορέας των τεσσάρων κορυφαίων επαναστάσεων στην ιστορία. Εδώ ορίζεται πλέον η ατζέντα του κόσμου και η διεύθυνσή του ιστορικά σύννομα, σε αντιδιαστολή με τη νεομακαρθική ελίτ που μένει σε άγνοια και χειμερία νάρκη ή προσεγγίζει την κρίση στην πυρηνική εποχή με μεθόδους του παρελθόντος και πρακτικές Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Γ΄ΠΠ). Η δε ΓΟΚΚ 2008 απαιτεί για την υπέρβασή της αφοπλισμό και μαζί μεταγλώττιση των υπουργείων άμυνας σε υπουργεία ειρήνης για την εξυγίανση και της παγκόσμιας κοινωνικής συνείδησης, προκλήσεις τούτες ανοιχτές για το G20.

(2006) Σύγχρονη εποχή και διπλωματία, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2005) Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Μεγάλη Νίκη, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2004) Πολιτικός πολιτισμός και καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2002) Εκπαίδευση και οικονομία στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2000) Γεωστρατηγική και σύγχρονος κόσμος, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2000) Η μεγάλη μετάβαση, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1999) Η σύγκλιση των οικονομιών στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1998) Εκπαιδευτικό σύστημα και σύστημα αναπαραγωγής της ειδικευμένης εργατικής δύναμης, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1996) Η νέα διεθνής τάξη πραγμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εθνική κυριαρχία, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1990) Η πανευρωπαϊκή ενοποίηση, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1988) Η κοινωνικοποίηση, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1986) Η επιστημονικο-τεχνική πρόοδος στο σύγχρονο κόσμο, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας