*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 23,85 €
Οι Βλάχοι του Μετζιτιέ και η ειρωνεία της ιστορίας
Μια εθνογραφία του μη προβλέψιμου
Συγγραφή: · Ελευθέριος Π. Αλεξάκης
Έκδοση: Ιούλιος 2009 από "Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ"
Σελ.:411 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-385-565-0
Θέμα: "Εθνολογία - Ελλάς"
Τη 10η Ιουλίου του 1943 μια γερμανική φάλαγγα αποτελούμενη από μερικές διμοιρίες της 1ης ορεινής μεραρχίας ονομαζόμενης Edelweiss κατέλαβε το χωριό Μετζιτιέ ή Κεφαλόβρυσο του Παγωνίου, οι στρατιώτες συνέλαβαν αριθμό πολιτών Βλάχων, τους οποίους έκλεισαν μέσα σε δύο σπίτια, τα οποία κατόπιν πυρπόλησαν μαζί με άλλα 20-50 σπίτια από τα καλύτερα του χωριού, καίγοντας ζωντανούς είκοσι δύο από τους συλληφθέντες. Μετά από το 1960 οι Βλάχοι του ίδιου χωριού άρχισαν να μεταναστεύουν μαζικά στη Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας. Σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού του χωριού εργάστηκαν και απέκτησαν χρήματα στη Γερμανία. Έφτιαξαν σύγχρονα σπίτια, αγόρασαν αυτοκίνητα, έκαναν καταθέσεις στις τράπεζες. Το χωριό αυτό έγινε ένα από τα σημαντικότερα και τα πλουσιότερα της επαρχίας Παγωνίου. Δεν μπορούσε με καλύτερα τρόπο να παίξει το παιχνίδι της η ειρωνεία της ιστορίας.
Αλλά τι είναι ειρωνείας της ιστορίας; Το φαινόμενο στην ιστορική πορεία, μια κατάσταση να διαδέχεται την άλλη σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη συγκυρία είναι πολύ συνηθισμένο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση από το ένα άκρο στο άλλο, όπως στο εκκρεμές (π.χ. στη Γαλλική Επανάσταση, από τη δημοκρατία στην τρομοκρατία και στην αυτοκρατορία). Μπορούν να αναφερθούν περισσότερα παραδείγματα από τη νεότερη ιστορία; Η Μεγάλη Βρετανία με τους συμμάχους της κέρδισε το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά έχασε τις αποικίες της, το ανατολικό μπλοκ του "υπαρκτού σοσιαλισμού" κατέρρευσε πριν από δύο δεκαετίες, σήμερα το κεφαλαιοκρατικό σύστημα αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του, οι Γερμανοί ναζί εξόντωσαν τους Εβραίους, σήμερα οι Ισραηλινοί εξοντώνουν τους Άραβες Παλαιστινίους. Άλλωστε είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο στην ιστορία τα παλαιά θύματα να μεταβάλλονται σε σύγχρονους θύτες και αντίστροφα.
(2020) Ονοματολογικά Μικράς Ασίας και Ίμβρου-Τενέδου, Σταμούλης Αντ.
(2012) Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών
(2012) Ελληνική λαογραφία Β Τόμος, Ηρόδοτος
(2012) Κέα Κυκλάδων, Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ
(2011) Κέα Κυκλάδων, Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ
(2010) Ορεινή Στερεά Ελλάδα, Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ
(2008) Κοινότητα και ψυχιατρική μεταρρύθμιση, Τόπος
(2008) Ανθρωπολογία και συμβολισμός στην Ελλάδα, Ελληνική Εταιρεία Εθνολογίας
(2008) Πόντος, Αλήθεια
(2007) Ήπειρος, Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ
(2007) Κρήτη και λαϊκός πολιτισμός, Ταξιδευτής
(2004) Όψεις της ανθρωπολογικής σκέψης και έρευνας στην Ελλάδα, Ελληνική Εταιρεία Εθνολογίας
(2004) Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών
(2003) Το παρόν του παρελθόντος. Ιστορία, λαογραφία, κοινωνική ανθρωπολογία, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας
(2001) Ταυτότητες και ετερότητες, Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ
(1998) Μάνη, Τροχαλία