*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Άρωμα γυναίκας στην ελληνική ζωγραφική

Θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης ΙΙΙ


Μετάφραση: ·Δημήτρης Σαλταμπάσης ·Philip Rump
Φωτογραφία: ·Σταύρος Ψηρούκης ·Θάλεια Κυμπάρη
Επιμέλεια: · Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα
Ζωγραφική επιμέλεια: ·Περικλής Χέλμης ·Κωνσταντίνος Ιατράς ·Διονύσιος Τσόκος ·Π. Γ. Μωραΐτης ·θεόδωρος Βρυζάκης ·Χαράλαμπος Παχής ·Γεράσιμος Πιτζαμάνος ·Δημήτριος Δομβριάδης · Νικηφόρος Λύτρας · Γεώργιος Ιακωβίδης ·Απόστολος Γεραλής ·Δημήτρης Δάβης · Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ) · Γιάννης Τσαρούχης · Νικόλαος Γύζης ·Κωνσταντίνος Πανώριος · Θεόδωρος Ράλλης ·Επαμεινώνδας Θωμόπουλος · Συμεών Σαββίδης · Ουμβέρτος Αργυρός ·Μάρκος Ζαβιτσιάνος ·Τρύφων Καζάκος ·Δημήτριος Γερανιώτης ·Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης ·Εμμανουήλ Ζαΐρης · Γιάννης Μόραλης · Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας · Δημήτριος Γαλάνης · Αλέκος Φασιανός ·κ.ά.
Έκδοση: 2008 από "Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου"
Σελ.:227 (31χ29), Πανόδετο, ISBN: 960-7791-41-Χ


Θέμα: "Ζωγραφική - Συλλογές τέχνης " "Ζωγραφική, Ελληνική"

Η γυναικεία μορφή, με τη χάρη, την ομορφιά, την περιβολή, τα ανθηρά της χρώματα, προσθέτει ένα δυνατό και πάντα αισθητό άρωμα στη ζωγραφική. Δίκαια λοιπόν επιλέξαμε αυτό τον τίτλο για τον τρίτο τόμο της σειράς "Θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης", που είναι αφιερωμένος στη γυναίκα. Η γυναίκα υπήρξε ένα ανεξάντλητο ορυχείο έμπνευσης για τους καλλιτέχνες από τότε που δημιουργήθηκε η τέχνη. Οι γλαφυρές φόρμες του γυναικείου σώματος, πλούσιες σε συμβολισμούς ευκαρπίας και μητρότητας, αποτέλεσαν το κοινό θεμέλιο θρησκείας και τέχνης από τις προϊστορικές μητέρες-θεές ως την Αφροδίτη και την Παναγία. [...]

Ο τόμος που αφιερώνουμε στη γυναίκα συγκεντρώνει μερικά από τα πιο σημαντικά και θελκτικά έργα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης. Βλέποντάς τα συγκεντρωμένα συνειδητοποιούμε ακόμη μια φορά ότι η ελληνική τέχνη κατάφερε σε λιγότερο από δυο αιώνες να γράψει μια ιστορία συναρπαστική, διόλου ευθύγραμμη, διόλου συμβατική. Μια ιστορία γεμάτη εκπλήξεις, παρεμβάσεις, αιφνιδιασμούς και μικρές επαναστάσεις. Μια ιστορία κατ' εικόνα και ομοίωση του έθνους που εκφράζει.
Το "Άρωμα γυναίκας στην ελληνική ζωγραφική" είναι ο τρίτος τόμος της σειράς "Θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης", που μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε σε ένα λεύκωμα μερικά από τα αριστουργήματα των συλλογών μας, πάντοτε με ένα θεματικό άξονα. Και οι τρεις τόμοι εκδόθηκαν από τον Όμιλο Φίλων της Εθνικής Πινακοθήκης με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος "Νικόλαος Δ. Πατέρας". Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο του Ιδρύματος, αγαπητό φίλο και δραστήριο μέλος του Ομίλου Φίλων της Εθνικής Πινακοθήκης, Νικόλαο Πατέρα.

Οι επιμελήτριες της Εθνικής Πινακοθήκης Έφη Αγαθονίκου και Μαρία Κατσανάκη επέλεξαν με γνώση και ενθουσιασμό το υλικό και φρόντισαν με ζήλο τη λαμπρή αυτή έκδοση. Ο Θύμιος Πρεσβύτης και ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος επιμελήθηκαν με καλλιτεχνικό αίσθημα το βιβλίο. Η βοηθός μου Ειρήνη Τσελεπή, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου, πρόσφερε τη βοήθειά της πρόθυμα όπου χρειάστηκε. Η Ελένη Κοτσίκου δακτυλογράφησε με επιμέλεια και υπομονή τα κείμενά μου. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.

Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα
Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης
Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας