*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου

20 χρόνια μετά την παραπομπή


Συγγραφή: · Αντώνιος Ν. Βγόντζας
Έκδοση: Ιανουάριος 2010 από "Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη"
Σελ.:431 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-14-2135-1


Θέμα: "Δίκες" "Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς" "Παπανδρέου, Ανδρέας Γ., 1919-1996"

Το βιβλίο καλύπτει μια ολόκληρη εποχή. Δεν περιορίζεται μόνο στην παραπομπή και στη δίκη
του Ανδρέα Παπανδρέου. Εντάσσει και τα δύο αυτά κορυφαία γεγονότα στο ιστορικό τους πλαίσιο.
Πρόκειται για μοναδικό δικαιοπολιτικό φαινόμενο. Κατηγορούμενος ένας λαοπρόβλητος πολιτικός ηγέτης. Κατήγοροι οι πολιτικοί του αντίπαλοι από ασύμπτωτες πολιτικές δυνάμεις. Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η αθώωσή του. Είκοσι χρόνια μετά την παραπομπή, ο συγγραφέας προτείνει μια ανοιχτή ανάγνωση της δίκης.

Με βασικό εργαλείο τις 7.000 σελίδες των επίσημων πρακτικών της δίκης. Όχι, όμως, αποκλειστικά.
Στο τελευταίο μέρος, ο συγγραφέας επιχειρεί την αναμέτρηση με την Ιστορία. Αναδεικνύει τις θεσμικές αδυναμίες της χώρας. Και την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει κρίσεις.

Διατυπώνει το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει αντίστοιχο όραμα. Και εξομολογείται το φόβο του για επανάληψη παρόμοιων κρίσεων. Για την αποτροπή τους, αναζητά "σοφούς γέροντες" και διατυπώνει τη δική του πρόταση.

Σ' όλα αυτά τα χρόνια της δημιουργίας και των επανειλημμένων κρίσεων, των ξαφνικών θριάμβων και
των απρόβλεπτων πτώσεων, των υψηλών πτήσεων και των ερπετών, των ιλιγγιωδών ταχυτήτων στην επικοινωνία και της υποταγής της σε ασφυκτικούς και αδιαφανείς μηχανισμούς, οι λέξεις έπαυσαν να έχουν το νόημα που τους αποδίδαμε. Ή στέρεψαν από οποιοδήποτε περιεχόμενο. Τουλάχιστον το παραδοσιακό. Αυτό που ξέραμε. Η "κάθαρση" ήταν αίτημα του 1989. "Κάθαρση" κατέληξε να εννοείται η εκδίκηση των αντιπάλων. Και η εξόντωσή τους. Με τα χρόνια, η "κάθαρση" άδειασε από οποιοδήποτε περιεχόμενό της. Κανέναν δεν διαπαιδαγώγησε. Κανέναν δεν απέτρεψε. Κανένας δεν τη φοβάται. Η πολιτική ασκείται σαν να μην υπήρχαν κανόνες. Και αξίες. Σαν να μην υπάρχουν νόμοι.

(2012) Πορεία στην ομίχλη της κρίσης, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

(2006) … ανάμεσα στη μικρή και μεγάλη ιστορία…, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας