*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η βαρύτητα και η χάρη

"La pesanteur et la grâce" (Πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά)

Συγγραφή: · Simone Weil
Μετάφραση: ·Αντιγόνη Βρυώνη
Έκδοση: Δεκέμβριος 1989 από "Ευθύνη"
Σελ.:173 (20χ13), Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Διαλογισμός" "Φιλοσοφία και θρησκεία - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις"

[...] Μορφή προφητική του απολύτου της αγάπης, μάρτυρας της ελευθερίας του Θεού, η Σιμόνη Βέιλ μας άφησε δεκατέσσερα βιβλία, συγκροτημένα, μερικά από αυτά, από τα χειρόγραφά της. Έτσι και το βιβλίο που έλαβε τον εύγλωττο τίτλο. "Η βαρύτητα και η χάρη". Σε μια άγρυπνη κατάσταση "διαλογικότητας" -καθώς θα υποστήριζε ο σπουδαίος ρώσος γλωσσολόγος Μπάχτιν- του Θεού με την ψυχή, του πλάστη με το πλάσμα, αναπτύσσεται μια σειρά συγκεκομμένων, πυκνών, κάποτε βιαστικών και σκοτεινών διαλογισμών που όλοι επικεντρώνονται στην διερεύνηση της, μοναδικής κρισιμότητας για την ιστορία του κόσμου και για το νόημα της δημιουργίας, σχέσης Θεού και ανθρώπου. Η σύνθεση του υλικού αυτού οφείλεται στον συνοδοιπόρο της Gustave Thibon - άλλον εκείνον άγρυπνο εργάτη του αιωνίου.
Καμιά ανάγνωση δεν μας προτρέπει τόσο στην ποιότητα της αγάπης και στα μυστήριο που φέρουμε μέσα μας - σκοτεινό, ώσπου να εμφανιστεί και το φωτίσει ο Θεός ο ίδιος - όσο τα κείμενα ανθρώπων που εβίωσαν την αγιότητα ως ακροτελεύτιο άθλο της ελευθερίας του όντος που συμβιώνει με τον Θεό.

Αυτή τη σχέση η Σιμόνη Βέιλ την έζησε με μια ερωτική αμεσότητα - παραμερίζοντας την παρουσία της Παναγίας και την μεσιτεία των αγίων. Αμεσότητα μόνο με τον Χριστό στον σταυρό που και η ίδια εδιάλεξε για να τον μιμηθεί. Έτσι, ακόμη και οι σκέψεις της που γεννούν επιφύλαξη, ακόμη κι εκείνες που είναι σκοτεινές, δεν παύουν να λειτουργούν μέσα μας ως φώτα και ως πάθη λυτρωτικά της ψυχής.

(από την εισαγωγή του Κώστα Τσιρόπουλου)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας