*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Παρουσία του Χαριλάου Τρικούπη

Στα εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννησή του

(Συλλογικό έργο)
Συγγραφή: · Γεώργιος Ι. Μαύρος ·Γρηγόριος Π. Κασιμάτης · Κωνσταντίνος Μ. Καλλίας ·Χαρίτων Κοριζής · Κωνσταντίνος Δ. Σβολόπουλος ·Παναγιώτης Φωτέας · Χάρης Καραμπαρμπούνης · Δημήτρης Μιχαλόπουλος ·Γεώργιος Σ. Πλουμίδης
Έκδοση: Δεκέμβριος 1980 από "Ευθύνη"
Σελ.:177 (25χ16), Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Πολιτικοί" "Τρικούπης, Χαρίλαος (1832-1896)"

Ο Νέος Ελληνισμός, περνώντας μέσα από το λαγούμι της Τουρκοκρατίας, βγήκε στο δραματικό φως του Εικοσιένα και, συγκροτημένος σε Κράτος πια, συνέχισε να υπακούει στην αποστολή του, δηλαδή να πλάθει Ιστορία.

Στο άνοιγμα της Νεοελληνικής Ιστορίας μας τρεις κορυφαίες πολιτικές, αλλά και κάτι υψηλότερο; εθνικές φυσιογνωμίες αντικρύζουμε να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους: τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τούτο δεν σημαίνει πως άλλες μορφές, ευγενείς και φωτεινές -όπως ό Αλέξανδρος Παπαναστασίου- δεν ελκύουν το σέβας και την εκτίμησή μας. Αλλά οι τρεις αυτές φυσιογνωμίες μας επιβάλλονται και με το μέγεθος τους, και με τη δύναμη του οραματισμού τους, και με την εξαιρετική τους βούληση, και με την υψηλή τους ευγένεια, και με τον ακραιφνή τους πατριωτισμό, και βαραίνουν όσο κανείς στη μοίρα του Έθνους. Γιατί αυτές, μέσα στην δραματική πορεία του Νέου Ελληνισμού κατόρθωσαν από μορφές πολιτικές να γίνουν καθαρά εθνικές και να εκφράσουν με πυκνότητα μοναδική την ουσία του Ελληνισμού και την θέση του Έθνους σε συνάρτηση με την εποχή που έζησαν.

Από τις τρεις αυτές κορυφαίες φυσιογνωμίες, ο πιο αδικημένος από τους συγκαιρινούς μας μοιάζει να είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης. Μορφή κλειδί της νεοελληνικής ζωής, φιλελεύθερος και ριζοσπαστικός, τίμιος και θαρραλέος, πρόσφερε στο Έθνος τόσα, που το "Τετράδιο" αυτό δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να υπενθυμίσει και να καθορίσει.

Ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης από τους πατέρες του Έθνους, ο γεννήτορας του κοινοβουλευτισμού, το υπόδειγμα του μεγάλου διαμετρήματος πολιτικού. Ήταν και είναι γιατί και σήμερα έχει πολλά να μας πει, έχει να διδάξει στους Νεοέλληνες πως να λύσουν τα διλήμματα της εποχής τους ελληνικά και πως ελληνικά να πολιτευθούν για να μην προδώσουν την αποστολή τους και να μη χάσουν την ψυχή τους ως Έθνος.

Τιμούμε λοιπόν, τον μεγάλο Χαρίλαο Τρικούπη και τον εξαίρουμε ως υπόδειγμα των Ελλήνων, ως σύμβολο και οδηγό, τώρα που προσεγγίζουν τα 150 χρόνια από την γέννησή του.

"Η "Ευθύνη"

(2010) Ιστορική μάθηση, Καραβία, Δ. Ν. - Αναστατικές Εκδόσεις

(2001) Ο ιστορικός, τα αρχεία, οι βιβλιοθήκες, Καραβία, Δ. Ν. - Αναστατικές Εκδόσεις

(1999) Διάγραμμα των αρχειακών πηγών της νεοελληνικής ιστορίας, Καραβία, Δ. Ν. - Αναστατικές Εκδόσεις

(1985) Ιστορικά απομνημονεύματα Επτανήσου, Καραβία, Δ. Ν. - Αναστατικές Εκδόσεις

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας