*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Θερινά σινεμά


Μετάφραση: · Χρήστος Γκίκας ·Γιώργος Μίχαλος · Πηνελόπη Πετσίνη
Φωτογραφία: · Ιωάννης Ασημακόπουλος · Δημήτρης Τσεβάς
Έκδοση: Ιούνιος 2010 από "Info Health - Εκδόσεις Τεθλασμένη"
Σελ.:143 (29χ29), Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 960-98617-4-1


Θέμα: "Κινηματογράφος - Φωτογραφικά λευκώματα"

Γιατί αυτή η επίμονη φωτογράφιση; Πεθαίνουν τα θερινά σινεμά; Θέλει συζήτηση, αφού αρκετοί από αυτούς τους χώρους υπάρχουν και λειτουργούν και κάποιοι νέοι στήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στη γενικότερη κρίση του κινηματογραφικού θεάματος, αλλά και την αντίστοιχη κρίση ολόκληρης της οικονομίας και της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας. Όταν είδα τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, κατάλαβα πως οι δυο δημιουργοί φωτογράφισαν το θάνατο του φαινομένου, είτε επήλθε είτε όχι· και αν όχι, τον σκηνοθέτησαν. Φαίνεται πως τα θερινά σινεμά συμμερίστηκαν την κοινή μοίρα όλων των λαϊκών πολιτιστικών πραγμάτων, από τον Καραγκιόζη και το ρεμπέτικο ως το λαϊκό μας κινηματογράφο, ως και το δημοτικό τραγούδι ακόμα, που περνάνε τρεις φάσεις: Στην πρώτη τυγχάνουν ευρύτατης λαϊκής αποδοχής, ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι διανοούμενοι αδιαφορούν γι' αυτά ή τα χλευάζουν. Στη δεύτερη σημειώνεται μια κάμψη και τα εν λόγω φαινόμενα δεν έχουν πια τη λαϊκή αποδοχή που τα καθιέρωσε. Κάπου εκεί αρχίζει η τρίτη φάση, όπου τα ανακαλύπτουν οι διανοούμενοι, τα αναγνωρίζουν ως κεφάλαια του λαϊκού μας πολιτισμού και αρχίζουν τα αφιερώματα, οι μελέτες και οι τιμητικές των διασωθέντων. Για τους δύο φωτογράφους οι θερινοί κινηματογράφοι δεν είναι πια αυτό που ήταν ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, δηλαδή χώροι στους οποίους συνέρρεαν λαϊκά στρώματα και με ελάχιστο αντίτιμο απολάμβαναν θέαμα, έξοδο, αναψυχή, αγιόκλημα, γιασεμί και πολύχρωμα γεράνια. Όλα εδώ περιορίστηκαν στην γκάμα του άσπρου-μαύρου και στην αισθητική της φωτοσκιάς. Προβλήθηκε η αφαίρεση και η σκιά της ερήμωσης, το τοπίο που κουβαλάει ιστορική βουή και μνήμες, ένα τοπίο άγνωστο ακόμα και σε αυτούς που το βίωσαν επίμονα από τον πόλεμο και μετά. Αυτό δίνει και το στίγμα του φωτογράφου που δεν καταγράφει μια εικόνα, όπως είναι, αλλά αναζητά την οπτική γωνία που επισημαίνει, προφητεύει, αν θέλετε, ένα άλλο καθεστώς. Εδώ, της "μετά θάνατον ζωής" ενός εντυπωσιακού και μοναδικού φαινομένου στην παγκόσμια κινηματογραφική ιστορία: τα ελληνικά θερινά σινεμά μετά την ακμή και την παρακμή τους. Για τους δύο φωτογράφους το φαινόμενο πέρασε στην περιοχή της μνήμης.

Γιάννης Σολδάτος

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας