*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Γέννηση και εξέλιξη της ακολουθίας του μοναχικού σχήματος κατά τους Δ΄-Ζ΄ αιώνες βάσει αγιολογικών πηγών


Συγγραφή: · Ευγενία Β. Ζούκοβα
Έκδοση: Αύγουστος 2010 από "Ιδιωτική Έκδοση"
Σελ.:352 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-93-2144-5


Θέμα: "Εκκλησιαστική ιστορία" "Μοναχισμός"

Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην Ιστορία της εισόδου στον μοναχικό βίο κατά τους δ΄-ζ΄ αι., χρονική περίοδο κατά την οποία δεν έχουμε ακόμα λειτουργικές πηγές. Η ενασχόλησή μας με τις Αγιολογικές κυρίως πηγές, στις οποίες συχνά συναντούσαμε περιπτώσεις προσελεύσεως στον μοναχικό βίο, μας ώθησε στην ad hoc μελέτη τους, με σκοπό να διασαφηνίσουμε τα της εισόδου στη μοναχική πολιτεία κατά την εποχή της γεννήσεως και θεμελιώσεώς της.
Άλλο γεγονός πού, επίσης, μας παρακίνησε στη μελέτη αυτού του θέματος ήταν οι απόψεις που εκπροσωπούνται στις μέρες μας από διάφορους κληρικούς και ερευνητές. Σύμφωνα με τις απόψεις αυτές, ο ρασοφόρος μοναχός μετά την τέλεση της "Ακολουθίας εις Ρασοφορούντα" όχι μόνο δεν θεωρείται τέλειος μοναχός, αλλά δεν θεωρείται καν μοναχός. Επίσης, συχνά υποστηρίζεται ότι ο μικρόσχημος μοναχός δεν έχει μοναχική τελειότητα. Αυτές και άλλες παρόμοιες απόψεις μας ώθησαν στη διερεύνηση της ουσίας του μοναχισμού και ιδιαιτέρως του σημείου εκείνου ή του κριτηρίου μετά το όποιο μπορεί να χαρακτηρίζεται κάποιος μοναχός. Αν επιτύχαμε στον συγκεκριμένο στόχο της έρευνάς μας, δηλαδή να φωτίσουμε το σημείο που ορίζει την είσοδο στον μοναχισμό στις αρχές της μοναχικής ιστορίας, θα έχουμε την ικανοποίηση ότι προσφέραμε τόσο στην ουσία της κτήσεως της μοναχικής ιδιότητος όσο και στη διαχρονική ενότητα της σχετικής διαδικασίας. Γιατί είναι δυνατόν να παραλλάσσει η τυπική διάταξη των Ιερών Ακολουθιών, της χειροτονίας, της εισόδου στον μοναχικό βίο, της βαπτίσεως κ.λπ. με την πάροδο των αιώνων, η ουσία τους, όμως, και τα κριτήρια της κτήσεως αυτών των ιδιοτήτων παραμένουν αναλλοίωτα.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας