Spanou, Stella ¹
Η Στέλλα Σπανού γεννήθηκε στη Χαλκιδική και έζησε από τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει στην Ξάνθη, ιδιαίτερη πατρίδα του συζύγου της, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μία κόρη, η οποία τώρα είναι 11 χρόνων. Επαγγελματικά, ως πτυχιούχος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.
Ερχόμενη στη Θράκη ανέλαβε τη Διεύθυνση της Εταιρείας Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπου συνέδεσε την προώθηση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κουζίνα. Σε συνεργασία με γνωστούς δημοσιογράφους προώθησε τη δημοσίευση άρθρων σχετικών με τη διατροφή και τον τουρισμό της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Οι δημοσιεύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στις εφημερίδες "Καθημερινή", "Νέα", "Έθνος", "Ημερησία" και στα περιοδικά "ΕΥ", "Vita" και "Αρμονία". Η ίδια επιμελείται τη στήλη "Κουζίνα" στο περιφερειακό περιοδικό "ΟΝΑΡ", αναλύοντας θέματα που αφορούν τις τοπικές γαστρονομικές συνήθειες.
Οργάνωσε και συμμετείχε, ως υπεύθυνη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ξάνθης, στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις Ουτρέχτης, Πράγας, Μονάχου και Λονδίνου. Επιπλέον, επιμελήθηκε την τηλεοπτική παραγωγή "Γεύσεις Μεσογείου" της Ισραηλινής Τηλεόρασης και συνεργάστηκε με τον κ. Ηλία Μαμαλάκη για την εκπομπή τού MEGA "Μπουκιά και συχώριο", προωθώντας την κουζίνα της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Είναι μέλος του Διεθνούς και Ελληνικού Συνδέσμου Γυναικών στον Τουρισμό. Μιλά αγγλικά και ιταλικά. Η εταιρεία της Stella's Home Catering επιμελείται μενού για εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διοργανώνει γαστρονομικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Συνεργάζεται με γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές της Ελλάδας και του εξωτερικού για την προβολή της παραδοσιακής κουζίνας. Ως συγγραφέας γαστρονομίας έχει γράψει τα βιβλία "Έρωτας γεύσεων", "Θρακιώτικες μυρωδιές και γεύσεις" και "Καβάλας γεύσεις", το οποίο κέρδισε το Gourmand Best in the World Cookbook. Διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων μαγειρικής για τις κουζίνες της Μακεδονίας και της Θράκης για ενήλικες και παιδιά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.