*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 37,10 €
Οι τοιχογραφίες του ιερού ναού Παναγίας Άξιον Εστί Αξιουπόλεως
Συγγραφή: ·Άλκης Ράπτης ·Παρασκευή Ράπτη · Νίκη Ράπτη · Γεώργιος Π. Φουστέρης ·Σταύρος Κατσαρώνας · Κωνσταντίνος Μ. Βαφειάδης ·Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης ·Δημήτρης Δ. Τριανταφυλλόπουλος
Έκδοση: Ιούλιος 2010 από "Μυγδονία"
Σελ.:281 (29χ23), Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 960-99516-0-0
Θέμα: "Τέχνη, Βυζαντινή" "Αρχιτεκτονική, Βυζαντινή" "Τοιχογραφίες" "Αγιογραφία"
[...] Η ιδιαιτερότητα του λευκώματος έγκειται στην αναλυτική παρουσίαση της αρχιτεκτονικής και του εντοίχιου διακόσμου. Αποφασίσαμε, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και τον αγιογράφο, να καταγραφεί και να τεκμηριωθεί η πορεία του έργου: οι λεπτομέρειες και προβληματισμοί για σχεδιαστικές, χρωματικές, θεολογικές και πρακτικές επιλογές που σηματοδοτούν το έργο. Τόσο ο ειδικός επιστήμονας όσο και ο απλός αναγνώστης μπορούν να λάβουν πληροφορίες χρήσιμες αλλά και ωφέλιμες.
Το βιβλίο-λεύκωμα περιλαμβάνει επτά κείμενα επιστημόνων και ειδικών, που ασχολήθηκαν με την ανέγερση και διακόσμηση του ναού. Ο 'Αλκης Ράπτης, αρχιτέκτονας του ναού, καταθέτει τις αιτίες και τους προβληματισμούς που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική λύση. Ο Γιώργος Φουστέρης, επίκουρος καθηγητής βυζαντινής τέχνης Ανωτ. Εκκλ. Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, περιγράφει το εικονογραφικό πρόγραμμα και τους λόγους για τους οποίους το επέλεξε. Ο Σταύρος Κατσαρώνας, υπεύθυνος των ικριωμάτων για την αγιογράφηση, εξηγεί την ιδιαιτερότητα του έργου του. Ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης, αγιογράφος-βυζαντινολόγος, εκθέτει με περισσή επάρκεια όλα τα τεχνοτροπικά θέματα που τον απασχόλησαν στο έργο του. Ο υπογραφόμενος, αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης, φιλόλογος-θεολόγος, αναλύω θεολογικά σε επτά κεφάλαια τις τοιχογραφίες του Ναού. Στο τέλος, αναδημοσιεύεται ένα άρθρο του Ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Δημητρίου Τριανταφυλλόπουλου, το οποίο απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την τέχνη της αγιογραφίας. Επίσης, επειδή τον Ιανουάριο του 2010 έγινε μία καταγγελία στην Ιερά Σύνοδο για ορισμένα διακοσμητικά κυρίως ζωγραφικά θέματα, θεωρήσαμε σκόπιμο να συμπεριληφθεί ως επίμετρο στον παρόντα τόμο το άπαντητικό υπόμνημα του Κωνσταντίνου Βαφειάδη συνοδευόμενο από σχετικό εποπτικό υλικό.
Οι φωτογραφίες που κοσμούν το λεύκωμα ανήκουν στο αρχείο του Ναού (από τη φωτογράφιση του Βασίλη Κολοβού) και το αρχείο των Άλκη Ράπτη, Γεωργίου Φουστέρη και Κωνσταντίνου Βαφειάδη.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
(2012) Πρακτικά Γ΄ διεθνούς συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών
(2011) Ύμνοι, Αρμός
(2007) Αποφόρητα, Ποταμός
(2005) Το Βυζάντιο ως οικουμένη, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών
(2003) Βυζαντινή τέχνη, Παπαδήμας Δημ. Ν.
(2002) Πρακτικά Β' διεθνούς συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Δόμος
(2002) Μελέτες για τη μεταβυζαντινή ζωγραφική, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων
(2001) Τέχνη και λατρεία, Αρμός
(2000) Πρόοδος και συντήρηση στο πεδίο της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής ζωγραφικής, Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν
(1998) Από το Βυζάντιο στο μετα-βυζάντιο, Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν
(1996) Πελιδνός ο παράφρων τύραννος, Νεφέλη
(1996) Πρακτικά Α' διεθνούς συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Δόμος