*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Εθνικός κομμουνισμός και εθνικός μπολσεβικισμός. Ο παράγων "εθνότητες" και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης


Συγγραφή: · Ιωάννης Η. Κολοβός
Έκδοση: Ιανουάριος 2011 από "Πελασγός"
Σελ.:125 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-522-274-4


Θέμα: "Εθνικισμός" "Κομμουνισμός" "Σοβιετική Ένωση - Ιστορία"

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από δύο μονογραφίες. Η μία αναλύει τα φαινόμενα του εθνικού κομμουνισμού και του εθνικού μπολσεβικισμού, όπως αυτά περιγράφονται μέσα από επιστημονικά βιβλία και σχετικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Η μελέτη του εθνικού κομμουνισμού δείχνει πως οι ηγεσίες των κομμουνιστικών καθεστώτων αναγκάσθηκαν να προσαρμόσουν το κομμουνιστικό πρόγραμμα στις εθνικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Δηλαδή οι ηγεσίες αυτές, στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν τον σοσιαλισμό στην χώρα τους, δεν μπόρεσαν να παραβλέψουν τον παράγοντα "έθνος" αλλά αναγκάσθηκαν να τον λάβουν υπ' όψιν τους τόσο σε επίπεδο συμβολικό όσο και στην διαμόρφωση του πολιτικού τους προγράμματος και της πολιτικής τους πρακτικής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΕΣΣΔ η οποία εξ' αρχής προχώρησε σε παραχωρήσεις στις διάφορες εθνότητες που κατοικούσαν στο έδαφός της προκειμένου να κερδίσει την στήριξή τους. Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζει το (κυρίως Ρωσικό) φαινόμενο του εθνικού μπολσεβικισμού, το οποίο αποτελεί μία έκφανση ιδεολογικής σύμμειξης στοιχείων Ρωσικού εθνικισμού και Μπολσεβικισμού.

Η δεύτερη μονογραφία, η οποία επίσης βασίζεται σε σχετικά επιστημονικά βιβλία και σε άρθρα από επιστημονικά περιοδικά, περιγράφει την επίδραση της παραμέτρου "έθνος" στην διαμόρφωση και κυρίως στην κατάρρευση του μεγαλύτερου πολυεθνικού κράτους της γης, της Σοβιετικής Ένωσης. Παρουσιάζεται η δημιουργία της ΕΣΣΔ και παρατίθεται με αρκετή λεπτομέρεια η πολιτική που αυτή ακολούθησε σε διάφορες φάσεις απέναντι στις εθνότητές της. Τέλος, διερευνάται η συμβολή του παράγοντα "έθνος" στην κατάρρευσή της και στην διάσπασή της. Από την ανάλυση αυτή εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με τις πολυεθνικές κοινωνίες και τους παράγοντες αποσταθεροποίησής τους και γίνονται παραλληλισμοί με την πολυπολιτισμικότητα η οποία επιχειρείται να επιβληθεί εσχάτως στην χώρα μας. Η παραγνώριση της κεφαλαιώδους σημασίας του έθνους, της εθνικής ταυτότητας, της εθνικής συνείδησης και του εθνικού πολιτισμού και η προσπάθεια εφαρμογής παρόμοιων πολιτικών είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε ανάλογες καταστάσεις εσωτερικής διάσπασης και στην χώρα μας.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας