*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ο φετιχισμός στην τέχνη του εικοστού αιώνα


Συγγραφή: · Κώστας Μάρας
Έκδοση: Φεβρουάριος 2011 από "Futura"
Σελ.:286 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-9489-03-6


Θέμα: "Τέχνη - Ιστορία " "Τέχνη - Ερμηνεία και κριτική"

Το βιβλίο εξετάζει τον φετιχισμό από τη σκοπιά της ιστορίας της μοντέρνας τέχνης. Συγκεκριμένα εξετάζει τα καλλιτεχνικά ρεύματα στην τέχνη του 20ού αιώνα που παρουσιάζουν επόψεις γόνιμες για τη θεματική αυτή. Η εξέταση και ερμηνεία των επιμέρους εικαστικών ιδιωμάτων της νέας αντικειμενικότητας, του σουρεαλισμού και της ποπ αρτ καθοδηγείται από τη πρόθεση να παρουσιαστεί μια μικρή φαινομενολογία φετιχιστικών μορφών.

Η ερμηνευτική προσέγγιση οριοθετεί το φαινόμενο του καλλιτεχνικού φετιχισμού με διπλό τρόπο. Από τη μια μεριά δεν επιχειρείται διεξοδική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η αυτονομία της μοντέρνας τέχνης εδράζεται σε κοινωνικούς μηχανισμούς φετιχοποίησης. Από την άλλη, διατηρούνται αποστάσεις από όσες θεωρήσεις αναγάγουν το καλλιτεχνικό ιδίωμα του φετιχισμού σε υποκειμενικές-ψυχολογικές προδιαθέσεις και κλίσεις του καλλιτεχνικού υποκειμένου.

Της ερμηνείας των επιμέρους έργων προηγείται μια θεωρητική ανάλυση που στοχεύει να οριοθετήσει την έννοια του φετίχ και του φετιχισμού (Μαρξ, Φρόυντ, Μπένγιαμιν, Αντόρνο). Η εννοιολογική αυτή ανάλυση στοιχειοθετεί μια τυπολογία δομών φετιχοποίησης, η οποία είναι χρήσιμη όχι μόνο σε σχέση με τα υπό εξέταση έργα, αλλά και για το φαινόμενο του καλλιτεχνικού φετιχισμού in toto. Από την πληθώρα του εικαστικού και καλλιτεχνικού υλικού επιλέχθηκαν τα τρία ρεύματα (νέα αντικειμενικότητα, σουρεαλισμός, ποπ αρτ) καθώς και έργα δύο καλλιτεχνών που κινούνται στην περιφέρεια του σουρεαλιστικού κινήματος: του Χανς Μπέλμερ και του Ρίτσαρντ Λίντνερ. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνεται στον Μασρέλ Ντυσάμπ ο οποίος έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην καλλιτεχνική κριτική των μηχανισμών φετιχοποίησης.

(2015) Η Ελλάδα της Ευρώπης, Γαβριηλίδης

(2013) Κριτικά, Ευρασία

(2012) Κριτικά, Ευρασία

(2011) Κριτικά, Ευρασία

(2008) Η κριτική του λόγου και της μεταφυσικής στον Αντόρνο και τον Νίτσε, Αλεξάνδρεια

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας