*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η γλώσσα από την ειρήνη στον πόλεμο

"Jesik od mira do rata" (Πρωτότυπος τίτλος στα σερβο-κροατικά)

Συγγραφή: · Ranko Bugarski
Μετάφραση: · Κώστας Κανάκης
Επιμέλεια: · Κώστας Κανάκης
Έκδοση: Απρίλιος 2011 από "Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου"
Σελ.:250 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-8219-69-8


Θέμα: "Γλωσσολογία" "Κοινωνιογλωσσολογία"

"Ο εθνικισμός, ιδιαίτερα αυτός του εθνοτικού τύπου, είναι γεμάτος σύμβολα: από μπλουζάκια με την πατρίδα και φωτογραφίες του αγαπημένου ηγέτη, ύμνους, σημαίες και λάβαρα, έως και τη γλώσσα. Και όταν πρόκειται για τη γλώσσα, ο εθνικισμός ξεχωρίζει, καλλιεργεί αλλά και υποστασιοποιεί ιδιαίτερα αυτήν ακριβώς τη συμβολική ή δηλωτική λειτουργία της - αυτή κατά την οποία η γλώσσα χρησιμεύει ως σύμβολο ένταξης σε κάποια ομάδα. Έτσι, στο επίπεδο της γλώσσας, διακρίνεται με ιδιαίτερη σαφήνεια και ένταση η αλληλεπίδραση της ενταξιακής και της οριοθετικής λειτουργίας του εθνικισμού. Τα μέλη μιας δεδομένης εθνοτικής ή εθνικής συλλογικότητας πρέπει να ομογενοποιούνται γλωσσικά εκ των έσω, αλλά και να ετεροπροσδιορίζονται ως προς το περιβάλλον τους: είναι επιθυμητό να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια γλώσσα ή γλωσσική ποικιλία και την ίδια γραφή και, επιπλέον, να διαφέρουν υποχρεωτικά από εκείνες που χρησιμοποιούν άλλες, και κυρίως γειτονικές ή κατά κάποιον άλλο τρόπο συγγενείς, ομάδες. Εάν παρατηρήσουμε την ανάδυση των εθνικών κρατών, και γενικότερα την ανάπτυξη του εθνικισμού στην Ευρώπη από αυτή τη σκοπιά, θα διακρίνουμε λίγο ως πολύ σαφώς εκπεφρασμένες γλωσσικές αντιστοιχίες αυτών των διαδικασιών."

R. Bugarski

"Θεωρώ ότι τα ζητήματα που τίθενται στο βιβλίο για τη γλωσσική πολιτική στη Γιουγκοσλαβία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Έλληνα αναγνώστη, ιδιαίτερα αν τον αφορά η βαλκανική κοινωνιογλωσσολογία, η κοινωνιολογία της γλώσσας, η γλωσσική πολιτική, αλλά και η ανθρωπογλωσσολογία, ιδιαίτερα δε για όσους ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν το δικό μας γλωσσικό ζήτημα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και σε σχέση με ανάλογα ζητήματα στις χώρες της Βαλκανικής. Δεδομένης μάλιστα της ελάχιστης σχετικής βιβλιογραφίας για παρόμοια ζητήματα στην ελληνική γλώσσα, θεωρώ ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου στα ελληνικά είναι χρήσιμη."

Κώστας Κανάκης

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας