*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ο εκτουρκισμός των τοπωνυμίων της Κύπρου

Η σωβινιστική πρόκληση


Συγγραφή: · Ανδρέας Α. Μακρίδης
Έκδοση: Ιούνιος 2010 από "Εκδόσεις Επιφανίου"
Σελ.:619 (24χ17), Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 9963-685-45-5


Θέμα: "Τοπωνύμια"

Τα παραδοσιακά τοπωνύμια ενός τόπου είναι οι βουβοί, αλλά λαλίστατοι, οι ειλικρινείς και αξιόπιστοι μάρτυρες της Ιστορίας του. Με τη μελέτη των τοπωνυμίων, και μόνον, αναπαρίσταται έγκυρα και εμπεριστατωμένα ολόκληρο το παρελθόν. Η ίδρυση πόλεων και συνοικισμών, η φυλετική προέλευση των οικιστών, η τοπογραφία και γεωμορφολογία ενός πολίσματος, τα πολιτικά και πολεμικά γεγονότα, που έλαβαν χώραν εκεί, η κοινωνική διάρθρωση, η οικονομική και παραγωγική δομή του συστήματος, η πολιτιστική ανάπτυξη και κάθε τι άλλο, που σχετίζεται με έναν χώρο, μπορούν να εξαχθούν από τα ονόματα, τα τοπωνύμια και τα μικροτοπωνύμια του.
Η παράνομη, αυθαίρετη, και βίαιη μετονομασία τοπωνυμίων από τους ποικίλους καταχραστές αλλοτρίιον αγαθών, επιδρομείς, εισβολείς, κατακτητές, αποικιοκράτες κ.τ.λ., δεν είναι πράξη δευτερεύουσας σημασίας, αλλά βαρβαρισμός και επαχθές έγκλημα, το οποίο δεν σκοτώνει ανθρώπους, πράττει όμως κάτι χειρότερο, σβήνει και διαγράφει αυτήν τούτην την συμμετοχή τους στην Ιστορία της ανθρωπότητας, ακυρώνει την ίδιαν την ζωήν τους, εξαφανίζει την ύπαρξη τους.
Οι μετονομασίες των κατακτητών είναι έργο του δικαίου της λόγχης και έχουν ως μόνο στεφάνι δόξας, αυτό που κατασκευάζεται με τα κρίματα του πολέμου, γι' αυτό δικαίως ο ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο θεωρούν τις παράνομες μετονομασίες ως έγκλημα.
Οι Τούρκοι κατακτητές, σιγούσης ολόκληρης της ανθρωπότητας, εισέβαλαν στην Κύπρο και αδίστακτα προέβησαν σε μετονομασίες χιλιάδων ενδωνύμων: ονόματα πόλεων καί χωριών, τοπωνύμια, μικροτοπωνύμια, οδώνυμα κ.τ.λ.
Οι Έλληνες της Κύπρου, καθώς και οι Τουρκοκύπριοι, πρέπει να αγωνισθούν σθεναρώς, για την επαναφορά και αποκατάσταση των ενδωνύμων μας. Είναι κι αυτά μέρος του «Δεν ξεχνώ» και του «Μακροχρόνιου Αγώνα» επιστροφής. Πρέπει αποφασιστικά να απαιτήσουν από την πολιτική και κομματική τους ηγεσία την αναγραφή του θέματος των τοπωνυμίων στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων λύσης του Κυπριακού, και στον αγώνα για την επιστροφή των παραδοσιακών-ιστορικών μας τοπωνυμίων.
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να έλθουν αρωγοί στην προσπάθεια αναίρεσης των τουρκικών μετονομασιών και στην επαναφορά των τοπωνυμίων μας. Η προστασία του ιστορικού μας πολιτισμού είναι ισοδύναμη με την προστασία της ζωής μας.

(2012) Αία, Εκδόσεις Επιφανίου

(2011) Εν η ψυσιή μου που μιλά, Εκδόσεις Επιφανίου

(2011) Τα γλωσσικά κατάλοιπα της δραχμής και άλλων παλαιότερων νομισμάτων της Ελλάδας, Εκδόσεις Επιφανίου

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας